Jochem Knol: ‘Arbiter bij Raad van Arbitrage ontzettend leerzaam’

Senior adviseur sport bij SWECO Jochem Knol kijkt met een goed en voldaan gevoel terug op zijn eerste twee jaar als arbiter bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw (RvA). Jochem en zelfstandig adviseur Jacques van Middelkoop werden in 2015 op voordracht van de BSNC benoemd in die functie met als specialisme sport en cultuurtechniek. “Ik leer hier ontzettend veel van”, benadrukt Jochem.

De RvA is een onafhankelijke stichting. Doel is recht te spreken in geschillen die verband houden met de bouw in de ruimste zin van het woord. De arbiters van de raad zijn geselecteerd op grond van hun bewezen kwaliteiten op bouwgebied. Wat ook geldt voor Jochem en Jacques. Arbiters krijgen ondersteuning van een in het bouwrecht gespecialiseerde secretaris-jurist.

Of een geschil nu gaat over de uitvoering van een verkeerstunnel, de oplevering van een woning, technische installatie van een bedrijfspand of de aanbesteding van een sportpark: als men er in de bouw samen niet uitkomt, kiest men vaak voor de RvA om recht te spreken. In 2015 behandelde de raad ruim 685 bouwgeschillen.

Schikking
Jochem en Jacques beschikken beiden over veel expertise op sport en cultuurtechnisch gebied. Jochem is daarnaast bodemdeskundige. Kennis die de twee deeltijd-arbiters goed van pas komt in hun werk voor de RvA. “Een arbiter spreekt net als een rechter in de rechtspraak bindende vonnissen uit. De rechtskracht van onze uitspraken is net zo groot”, legt Jochem uit. “De raad is zeer professioneel georganiseerd met in totaal tachtig tot negentig arbiters. Die allemaal deskundig zijn op een terrein van de bouwsector. Inmiddels heb ik tien zaken gedaan. Daarbij kwam het twee keer tot een schikking.”

Jochem was tot dusverre als arbiter vooral betrokken bij grond- en bodemgebonden zaken. “Een geschil over een sportaccommodatie is nog niet op mijn pad gekomen”, zegt hij. “Zaken waarbij het om meer dan 100.000 euro gaat, worden behandeld door drie arbiters. Om volledig zelfstandig zaken af te handelen, moet je ervaring opbouwen. De voorzitter is vaak een door de wol geverfde rechter of oud-rechter. Zeker als het om een heel complex geschil gaat. Een ervaren arbiter kijkt verder dan het vellen van een oordeel. Als het mogelijk is, probeert hij of zij tot een schikking te komen. Om zo een slechtere verhouding tussen de partijen te voorkomen. Want ze moeten samen nog wel verder. “

Belangenverstrengeling
Jochem vervolgt: “Voor elke zaak moeten wij als arbiters zwart op wit aangeven dat er geen sprake is van belangenverstrengeling. Logisch. Ik kom zelf uit de branche van cultuurtechniek en sport. Onafhankelijk recht spreken staat bij mij in een hoog vaandel. Elke schijn van belangenverstrengeling of connectie met een van de betrokken partijen, moet je vermijden. Is dat wel het geval, dan doe ik het niet”, benadrukt hij. “Het grote voordeel van arbitrage is dat de deskundigheid aan tafel zit. Arbiters zijn zelf afkomstig uit of werkzaam in de branche en dus echte specialisten. De burgerlijk rechter is afhankelijk van in te huren deskundigen. Die vaak moeilijk te vinden zijn. Wat weer zorgt voor een trage procesgang en hoge kosten.”

Een goede voorbereiding van een zaak betekent in de praktijk het doornemen van vuistdikke dossiers. Jochem: “Het vergt veel leeswerk. Soms wel twee uitpuilende verhuisdozen. Daarmee ben ik een heel weekend zoet. Ik krijg er echter veel voor terug. Arbiter van de RvA is een uitdagende, boeiende functie die bovendien mijn kennis van onze branche vergroot. Bovendien ontmoet ik hele wijze en interessante mensen. Zoals de ervaren rechters waarmee we bij de RvA samenwerken. Dat verrijkt mijn geestelijke bagage. Ik ben blij dat ik dit werk mag doen.”

 

 

 

Meer nieuws

Plaats een reactie