BSNC-lid Vos Capelle viert 75-jarig jubileum

Vos Capelle uit het Brabantse Sprang-Capelle bereikte onlangs een bijzondere mijlpaal. De specialist op het gebied van onder meer openbaar groen (waaronder sportvelden en golfbanen) tuinbouw toelevering, techniek, safety en tuinmachines vierde het 75-jarig bestaan met personeel en aanhang in attractiepark de Efteling. “Een geslaagde dag voor een gezelschap van zo’n 180 man. De opening van een nieuw logistiek centrum in maart maakt ook deel uit van de festiviteiten”, vertelt algemeen directeur Ronnie Vos. 

Vos Capelle geldt al jaren als een betrouwbare toeleverancier in de tuinbouw en het openbaar groen. Het familiebedrijf levert in heel Nederland. Daarnaast ook in het buitenland: de Benelux en vooral Duitsland, Portugal en Oost-Europa. Ronnie: “Kwaliteit, kennis en duurzame relaties staan centraal bij ons. Daarom maken we graag persoonlijk kennis met klanten om hen zo goed mogelijk te helpen. Mensen afschepen, is het laatste wat we willen. Particulieren waarderen onze aanpak. Mensen die de winkel bezoeken, zijn te spreken over de benadering en expertise van het personeel. Dat laten ze regelmatig spontaan weten. Dat geeft een heel voldaan gevoel.”

De directie bestaat naast Ronnie, die in 2011 de bedrijfsleiding overnam van vader Co,  uit zijn broer Jeroen en neef Kees. “Wij zijn de drie aandeelhouders van Vos Capelle. Samen sturen we een team van 63 medewerkers aan. Onze adviseurs beschikken over het diploma ‘Expert natuurgras’, de HBO-cursus van HAS Hogeschool. Als enige bedrijf in Nederland hebben we op dit gebied vier gediplomeerde specialisten in dienst.”

Groothandel
Vos Capelle telt vier segmenten: een groothandel met in totaal zestien verkoopadviseurs, variërend van glasgroente, zacht fruit (zestig procent van de bedrijfsomzet), openbaar groen (dertig procent), boomkwekerij en sierteelt. Een zogeheten safety-afdeling met verkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen en kleding. Het derde onderdeel betreft tuinbouwtechniek, die complete projecten realiseert met water- en klimaattechniek. Daarnaast maakt een detailhandel (winkel) deel uit van het bedrijf. Hier verkoopt men tuinmachines, DHZ-artikelen en alles voor in en rond de tuin, inclusief een werkplaats voor reparaties.

“Onze adviseurs van openbaar groen leveren naast een compleet productenpakket, deskundig advies aan opdrachtgevers en klanten. Waaronder aan fieldmanagers en groundsmen van een gemeentelijk sportbedrijven en BVO’s. Of het nu gaat om (gras)zaden, meststoffen, bodemverbeteraars en plantversterkers of gewasbescherming”, geeft Ronnie aan. “Speciaal voor sportvelden en golfbanen ontwikkelden we daarom onder ons eigen label VOSCA een bemestingsadvies, een gezonder grasconcept én een zogeheten nematoden beheerstrategie. Deze methode herstelt de balans in de bodem. Belangrijk omdat schadelijke aaltjes (nematoden) voor problemen zorgen. Vanuit de vraag van de bodem en plant, gebruiksdoel en -intensiteit maken we een advies op maat. Altijd op basis van een actuele analyse van de grond.”

BSNC
Vos Capelle profileert zich naast de reguliere, dagelijkse bedrijfsvoering als een actief lid van de BSNC. Ronnie: “De branchevereniging houdt haar leden via de media-kanalen en het organiseren van verschillende evenementen en bijeenkomsten goed op de hoogte van alles wat er speelt in de sportsector. De meerwaarde van de BSNC ligt voor ons vooral in het delen en uitwisselen van informatie en kennis en samen met de andere ledengroepen brainstormen over alle ontwikkelingen in de markt. We zijn een betrokken lid dat graag een bijdrage wil leveren. Dat uit zich onder meer in deelname aan en meedenken in de verschillende commissies en werkgroepen. Salesmanager Openbaar Groen, Sportvelden & Golfbanen Bart van Kollenburg is onze man bij de BSNC, oftewel: hij vertegenwoordigt Vos Capelle binnen de branchevereniging.“

Ronnie is blij met de gang van zaken bij Vos Capelle: “De zaken gaan, zeker qua omzet, goed. We mogen absoluut niet klagen. Tevreden achterover leunen doen we echter nooit. Het is zaak om bij de les te blijven en steeds weer te innoveren en op de juiste manier in te spelen op nieuwe ontwikkelingen in de markt. Stilstand betekent achteruitgang. Ik ben er trots op dat ik als leidinggevende in de voetsporen ben getreden van mijn opa en vader. Met veel plezier. Eind jaren negentig begon ik als monteur bij de afdeling tuinbouwtechniek en werkte ik in de binnendienst. Nu ben ik 43 en sta ik als algemeen directeur aan het roer van een dynamisch en bloeiend familiebedrijf. Een onderneming van 75 jaar, maar nog springlevend. Op naar het volgende jubileum, op naar de honderd jaar.”

 

 

 

 

 

 

Meer nieuws

Plaats een reactie