‘Mijn natuurhart leeft op van echt gras’

John Ariëns

Voor John Ariëns was 1 december 2018 een memorabele datum. Op die dag was hij veertig jaar actief in de wereld van buitensportaccommodaties. John is uitgegroeid tot een expert op gebied van natuurgrasvelden en hij weet het nodige van kunstgrasvelden Nog steeds werkt hij met veel plezier bij KIWA ISA Sport. We kijken terug én vooruit met de man die ook binnen BSNC zijn sporen heeft verdiend.

Papendal

‘Na mijn studie aan de Hogere Bosbouwschool in Velp ben ik aangenomen bij de Nederlandse Sportfederatie. Mijn functie bij die verre voorloper van KIWA is via allerlei tussenstappen verzelfstandigd. Constante factor is mijn werkplek op Papendal, en daar geniet ik nog elke dag van. Ooit begonnen we hier in een bouwvallige boerderij. Na een zware regenval stond het water weleens tot mijn derde bureaula. Niet te vergelijken met de hoge kwaliteit en omvang van het complex nu. De topsportsfeer op Papendal inspireert me enorm.’

Toch is hij ook veel op pad. Hij adviseert gemeenten en sportverenigingen over beheer en onderhoud van grasvelden. ‘In die 40 jaar heb ik ook wel ander werk gedaan zoals het keuren van velden.  Tegenwoordig voel ik me heel erg thuis bij dat advieswerk. Ik heb goede contacten met de vaak al wat oudere vrijwilligers bij zo’n vereniging. Het scheelt dan toch dat je zelf al 64 bent.’

Twee harten

John vertelt over de grote veranderingen in de sector. ‘Begin jaren ’80 kregen we in Nederland de eerste velden van zandkunststof. Natuurlijk heeft dat grote voordelen gehad. De snelle en brede introductie van dat soort velden heeft bijvoorbeeld zeker bijgedragen aan het internationale succes van onze hockeyspelers. Mijn sporthart ging daar sneller van kloppen. Ook zijn de sportvelden tegenwoordig heel druk bezet. Kunstgras is dan domweg veel praktischer.’

Van de andere kant heb ik minstens zo’n groot natuurhart. En dat leeft op van de geur van echt gras, van de cultuurtechnische uitdaging om van zo’n levend product een goede mat te maken. Zo’n mat is  boven en onder de grond een bron van leven. Zo herinner me een heel bijzondere avond. Ik stond in mijn eentje op een voetbalveld en werd plotseling omgeven door miljoenen kevers. Een paar minuten later waren ze allemaal weg. Dan voel je je heel speciaal.’

Kennis delen

‘Ik geloof heel erg in kennisdelen. Zelf heb ik veel geleerd van mijn collega’s en van mijn contacten bij gemeenten, bij bedrijven en adviesinstellingen. Ik vind het geweldig leuk om mijn ervaring nu weer te kunnen doorgeven aan anderen’ vertelt John. ‘Zo’n branchevereniging als BSNC is een prima platform voor die uitwisseling.  Er is een fantastisch aanbod van bijeenkomsten en trainingen. Je hoort er alles over de laatste ontwikkelingen. Op dit moment is het verbod op gewasbeschermingsmiddelen gesprek van de dag of het recyclen van kunstgrasvelden. Daar wil ik alles van weten. Ik heb er weliswaar 40 jaar opzitten, maar de komende jaren ben ik nog niet weg bij KIWA ISA Sport BV.’

 

Meer nieuws

Plaats een reactie