In the picture: Ron Leppers

In de rubriek ‘In The Picture’ staat iemand uit de wereld van sport en cultuurtechniek centraal. De persoon in kwestie gaat aan de hand van tien vragen in op zijn of haar werk en leven. In deze aflevering: Ron Leppers, directeur bij SGS INTRON. Dit beursgenoteerde bedrijf is gespecialiseerd in inspectie, analyse, certificering en controle van bouwmaterialen en bouwprocessen.

Hoe zou je jezelf willen typeren?
“Ik ben rustig, ik luister graag naar de behoeftes van anderen en zoek altijd de verbinding op. De goede dingen doen, dat vind ik heel belangrijk. Om dat te kunnen doen moet je af en toe afstand kunnen nemen en een pas op de plaats durven maken. Ik heb een serieuze baan met veel verantwoordelijkheid. Wij moeten altijd kwaliteit leveren, een fout maken kan in ons werkveld niet. Daarom vind ik het zo belangrijk om altijd positief te blijven, het gesprek te voeren en een serieus verhaal met een glimlach te benaderen. Er is altijd wel een oplossing mogelijk.”

Hoe kijk je tot dusverre terug op je loopbaan?
“Ik heb bouwkunde gestudeerd aan de TU in Eindhoven. Daarna heb ik twee maanden ergens anders gewerkt maar toen ben ik eigenlijk al snel bij SGS INTRON gestart. Al 23 jaar loop ik hier rond en heb zoveel verschillende dingen mogen doen. Ik ben adviseur geweest, heb bij het laboratorium en bij certificering gewerkt, ik ben operationeel manager geweest en in 2015 ben ik eindverantwoordelijke geworden. Mijn carrière heb ik hier stap voor stap kunnen ontwikkelen. Ik ben iemand die van verandering houdt en ben daarom zelf ook altijd onderhevig aan verandering. Juist door de diversiteit aan taken en mensen is het altijd interessant en leuk gebleven.”

Heb je genoeg tijd voor hobby’s? Hoe ontspan jij je?
“Het draait allemaal om balans. Ik loop hard, speel tennis en ga er graag met mijn vrouw en hond op uit. Het vinden van tijd hiervoor is een continue zoektocht. Mijn baan is topsport en dat harde werken wissel ik af met sport en sociale gelegenheden met vrienden en familie. Die balans houd je alleen als je ernaar blijft zoeken.”

Waar kunnen ze jou ’s nachts voor wakker maken?
“Voor een noodgeval, verder heb ik liever dat je me laat slapen. Ook dat heeft weer met die balans te maken. Wie hard werkt, moet goed rusten. Ik hoef niet lang te slapen, 6 uur is voldoende maar dan moet m’n nachtrust wel goed zijn.”

Heb je een voorbeeld? Een persoon waar jij je aan spiegelt?
“Ik heb niet specifiek één persoon waar ik me aan spiegel. Overal waar ik kom, kom ik inspirerende mensen tegen. Soms is het hun energie, soms hun ideeën en soms zie ik ook hoe ik dingen niet zou willen doen. Als je tijdens een gesprek echt de verbinding opzoekt, echt luistert, kun je uit iedereen inspiratie halen.”

Stel dat je keuze op een ander vak was gevallen. Welk beroep had je dan uit willen oefenen?
“Ik heb nooit de binding gevoeld met een ander vak. Ik wist dat ik bouwkunde wilde doen maar niet welke richting ik op zou gaan. Er zijn zoveel mooie gebieden binnen ons vak. Milieukunde, chemie, mijnbouw en geologie, alles heeft iets interessants. We hebben er hier bij SGS INTRON ook allemaal wel iets van in huis. Ik heb mijn eigen weg binnen de bouwkunde gezocht en heb mijn pad gevonden.”

Op welke gebieden kunnen er in de branche stappen gezet worden? Waar liggen de toekomstige uitdagingen?
“Alles wat met milieu, duurzaamheid en circulariteit te maken heeft, dat is de uitdaging voor de toekomst. De vraagstukken op dit gebied zijn zo groot en complex dat je dat niet meer met één of twee bedrijven kunt oplossen. Er is behoefte aan duidelijkheid, leiderschap en een goed afgestemde planning. De grootste behoefte is daarom samenwerking. Samen kun je op zoek naar een complete oplossing.”

Welke uitdagingen liggen er voor jou en SGS INTRON?
“Wij moeten onze rol pakken in die complexe vraagstukken. Het is onze taak om daarin alert te zijn, de rust te bewaken en onafhankelijk feitelijk onderzoek te doen. Het gaat vaak om gevoelige onderwerpen die te maken hebben met beleidsvoornemens van de overheid. Het gaat om infillmaterialen van kunstgrasvelden, om stikstof en bijvoorbeeld chroom-6. Deze onderwerpen brengen vaak emoties met zich mee. Het is aan ons om wat afstand van die emotie te nemen en juist de feiten te bekijken. Wij zijn de deskundige aan tafel bij deze onderwerpen en zijn hierover met anderen in gesprek. Dat moet vooral ook zo blijven want we hebben met elkaar een grote opgave voor de toekomst.”

Meer nieuws