‘sporTIG’ van TIG-Akoestiek BV wint Innovatieprijs 2018

De winnaar van de Innovatieprijs Sportaccommodaties 2018 is TIG-Akoestiek BV uit Almelo met de innovatie ‘sporTIG akoestische scheidingswand’. De jury maakte dit op 8 maart bekend tijdens de Dag van de Sportaccommodaties in Houten. TIG-Akoestiek ontvangt een promotiepakket om haar innovatie breed te delen in het land. De Innovatieprijs Sportaccommodaties werd voor de tweede keer uitgereikt. Initiatiefnemers zijn BSNC, VSG en NOC*NSF. 

‘sporTIG akoestische scheidingswand’ is een speciale, neerlaatbare akoestische scheidingswand. Bedoeld voor het scheiden van ruimtes in binnensportaccommodaties. De wand is in de basis ontwikkeld voor toepassingen in sporthallen en –zalen. En daarnaast geschikt voor zwembaden, kantines, multifunctionele ruimten en ook in fabriekshallen. De unieke opbouw –in combinatie met duurzame/gerecyclede wol- zorgt voor hoge akoestische waarden. Het behalen van de door het NOC*NSF voorgeschreven zogenaamde ‘nagalmtijden’ is met deze innovatieve wand eenvoudig te realiseren. Net als het elimineren van hinderlijke ‘flutterecho’s: het geluid dat heen en weer kaatst tussen twee harde evenwijdige begrenzingen van een zaal. Zoals wanden of tussen de vloer en het plafond. Dit veroorzaakt snel opeenvolgende echo’s.

Juryrapport
Volgens de jury viel de inzending van TIG-Akoestiek op dankzij het feit dat het:

  • ARBO-technisch gezien een aanvulling is
  • in compartimenten toepasbaar is
  • een positief effect heeft op het algemeen geluidsniveau
  • voor meerdere doeleinden bruikbaar is
  • volop speelplezier oplevert

Over de Innovatieprijs
De Innovatieprijs Sportaccommodaties is dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Het evenement van BSNC, VSG en NOC*NSF  is bedoeld om nieuwe concepten in de sportsector stimuleren. Ook willen de drie organisaties de focus versterken op innovaties bij het bedrijfsleven, opdrachtgevers én gebruikers. Er waren zeven inzendingen voor de prijs. De adviescommissie maakte een eerste selectie met drie genomineerden: naast sporTIG akoestische scheidingswand’ (TIG-Akoestiek) betrof het ‘Yellow Jacket Water Manager’ van Barenbrug Holland BV uit Nijmegen en ‘Zwemzaal zonder luchtkanalen met BaOpt’ van Advanced Climate Systems/Climotion uit Haarlem.

Het beoordelen van de inzendingen gebeurde aan de hand van de criteria in het reglement zoals originaliteit en creativiteit, de aanleiding voor de innovatie, praktische meerwaarde, promotie vakgebied en effectiviteit. En in hoeverre er sprake is van een concreet, gerealiseerd en duidelijk product, project of dienst.

Meer nieuws

Plaats een reactie

X