Commissie Gras BSNC pleit voor intensiever gebruik natuurgrasvelden

De specialisten in de BSNC-Commissie Gras willen de norm van 250 uur (aantal uren dat men per jaar kan sporten op een grasveld) verhogen naar 400 uur. De gemeente Rotterdam bewijst al enkele jaren met succes dat dit kan. Manager buitensportaccommodaties Jur van der Veen geeft tekst en uitleg.

“Als manager buitensportaccommodaties houd ik me onder meer bezig met het beheer, aanleg en onderhoud van in totaal 220 sportvelden in de gemeente Rotterdam waarvan 140 natuurgrasmatten. Die vind je eigenlijk alleen nog bij voetbalclubs”, zegt Jur, een van de specialisten die deel uitmaakt van de Commissie Gras. “Enkele jaren geleden besloten we om de norm te verhogen van 250 naar 350 uur per jaar. Dat was een eenzijdig besluit. Het voordeel voor een grote gemeente als Rotterdam is dat we over een groter budget beschikken. Daardoor zijn we in staat geld vrij te maken voor innovatie. Zo konden we uitzoeken hoe we door het gebruik van verschillende soorten graszaden en kunstmest in combinatie met kwalitatief hoogwaardige onderhoudsmachines maatwerk kunnen leveren. Dat is heel goed gelukt. Op de bijna honderdvijftig natuurgrasvelden in de gemeente kan men nu 350 uur per jaar sporten. Op zogeheten hybride velden, ongeveer twintig in aantal, zelfs 500 tot 700 uur. Deze ondergronden bestaan deels uit natuur en deels uit plastic grassprieten.”

Eigen machinepark
Jur benadrukt dat het hoge niveau van de machines heel belangrijk is geweest bij het opvoeren van de urennorm. “De machines waarmee wij de velden onderhouden, zijn flink verbeterd. Dat heeft een positieve invloed op de kwaliteit en stabiliteit van natuurgrasvelden. Voordeel is natuurlijk ook dat wij als gemeente Rotterdam over een eigen up to date machinepark en alle benodigde materialen beschikken. Het is een goede zaak dat ook de KNVB mogelijkheden ziet om de urennorm te verhogen. Mede omdat die norm van 250 uur per jaar al 25 jaar geleden is vastgesteld. In de loop der jaren is er natuurlijk veel veranderd. De onderhoudsmogelijkheden om de natuurvelden zo goed mogelijk te prepareren zijn toegenomen. Als specialisten in de Commissie Gras zijn we er daarom van overtuigd dat de urennorm flink omhoog kan.”

Praktijkervaringen
Andere gemeenten komen naar Rotterdam om te leren van de praktijkervaringen van Jur en zijn collega’s. “Zo waren onlangs collega’s uit Tilburg hier op bezoek. Wij maken daar graag tijd voor. Als we op die manier andere gemeenten een handje kunnen helpen, is dat alleen maar goed. Het is een groot voordeel wanneer clubs in plaats van bijvoorbeeld drie voetbalvelden genoeg hebben aan twee matten die ze 350 of 400 uur per jaar kunnen bespelen. Dat scheelt in capaciteit en ruimte. En dat betekent vaak weer dat clubs op hun vertrouwde locatie kunnen blijven.”

Meer nieuws

Plaats een reactie