René Jongmans zwaait af als accountmanager Sporthuisvesting

Van een zwart gat heeft hij geen last. En dat zal ook niet gebeuren, gezien de vele hobby’s waar hij nu meer tijd voor heeft. Voormalig lid van de BSNC-commissies Kunstgras en PR René Jongmans (63) nam 1 april na 37 jaar officieel afscheid als accountmanager Sporthuisvesting van de gemeente Bergen op Zoom (68.000 inwoners). “Het is mooi geweest. Het komende half jaar ga ik vooral genieten. Ik zie wel wat er allemaal op me afkomt”, aldus René.

René begon in november 1979 als opzichter bij de plantsoenendienst. Zevenenhalf jaar later maakte hij binnen de gemeentelijke organisatie de overstap naar de functie van bedrijfsleider sportaccommodaties. “In die functie was ik in eerste instantie altijd buiten ‘in het veld’ aan het werk. Vanaf 1988 was ik meer in het kantoor te vinden. Ik ging me ook bezighouden met de beleidsmatige facetten van binnensport. Zoals sport- en gymhallen. Als accountmanager Sporthuisvesting was ik verantwoordelijk voor het beheer van de gemeentelijke sportaccommodaties: zes sportparken, vier sporthallen waaronder één topsporthal, vijf gymlokalen en een zwembad. Daarbij werkte ik heel prettig samen met een onderhoudsploeg van vijf medewerkers.”

De gemeente Bergen op Zoom herbergt verschillende soorten kunstgrasvoorzieningen voor diverse takken van sport: vijf voetbalvelden, drie hockeymatten en drie miniveldjes. Plus één korfbalveld en 28 kunstgras tennisbanen. René: “Door de komst van kunstgras hoeft de gemeente nu minder onderhoud te verrichten. Bovendien moeten de verenigingen qua beheer de laatste jaren steeds vaker zelf de handen uit de mouwen steken. Met de gemeente in een meer faciliterende rol.”

De kwaliteit van de natuurgrasvelden in de gemeente Bergen op Zoom is de laatste jaren verbeterd. “Dat komt omdat ze minder zwaar belast worden. Want kunstgras vormt nu vaak het decor voor de trainingen. De kwaliteit van natuurgras neemt ook toe door de veredeling van grassen en verbetering van de machines. Hiervoor maken we graag gebruik van de diensten van aannemers.”

Afscheid
René kijkt terug op een mooi afscheid bij de gemeente. “Eigenlijk wilde ik met stille trom vertrekken. Dat is niet helemaal gelukt”, grinnikt hij. “Ik heb genoten van een gezellig etentje met dertig medewerkers van de buitendienst. En ben op mijn laatste werkdag op een heel leuke manier uitgezwaaid door ruim honderd collega’s. Compleet met  appelflappen en worstenbroodjes als lekkernijen. Ik ben altijd met plezier naar mijn werk gegaan. Na 37 jaar is het tijd om mijn leven anders in te vullen. Ik zal me niet snel vervelen. Hobby’s genoeg: in de tuin werken, zelf meubels maken of repareren en wandelen bijvoorbeeld. Én het terrein bij de plaatselijke voetbalclub vv Noordhoek met een aantal vrijwilligers onderhouden en opknappen. Een klein beetje wennen is het wel. Tijdens mijn vakantie had ik onlangs toch even de neiging om naar de gemeente te bellen. Waarom? Ik was benieuwd naar de ombouw van de tennisbanen.”

Hij heeft zijn opvolger Mark van Tilburg zo goed mogelijk ingewijd in alles wat bij de functie van accountmanager Sporthuisvesting komt kijken. “Ik heb alle vertrouwen in Mark. Hij gaat de komende tijd benutten om iedereen te leren kennen in de plaatselijke sportwereld. Eenmaal helemaal ingewerkt zal hij zijn gezicht zeker ook bij bijeenkomsten en activiteiten van de BSNC laten zien. Onlangs waren we samen al bij de Dag van de Sportaccommodaties in de Expo Houten.”

Lezing
René is zelf in verschillende functies als vrijwilliger jarenlang nauw betrokken geweest bij de branchevereniging. Hij maakte drie jaar deel uit van de commissie Kunstgras en zes tot zeven jaar van de PR-commissie. “Een jaar of tien geleden kwam ik voor het eerst in contact met de BSNC. Toen werd ik door de branchevereniging gevraagd om in Houten een verhaal te houden over het onderhoud van kunstgrasvelden. In Bergen op Zoom hadden wij daarmee destijds al enige ervaring. Die kennis mocht ik toen tijdens mijn lezing delen met onder anderen collega’s en vertegenwoordigers van bedrijven uit de branche. Bekend is dat ik een duidelijke mening heb over het beheer en onderhoud van sportaccommodaties. En die ook graag ventileer.”

“Van meet af aan heb ik een fijn en goed samengewerkt met de mensen van de BSNC. Ik heb dankzij de branchevereniging veel kennis opgedaan en door alle prettige contacten is mijn kennissenkring uitgebreid. Dankzij de sessies en de bijeenkomsten van de BSNC bleef ik altijd goed op de hoogte van alles wat er speelde in de sector. Positief gevolg was dat we de gemeenteraad in Bergen op Zoom heel goed konden bijpraten over de actuele ontwikkelingen op het gebied van de buitensportaccommodaties. Bijvoorbeeld over de risico’s van rubbergranulaat in kunstgrasvelden. Omdat wij de raad zo duidelijk en tot in detail informeerden, was er weinig commotie en is het vrij rustig gebleven in de gemeente over de infill van SBR.”

Hij vervolgt: “In al die jaren heeft de BSNC zich ontwikkeld van een kleine, ambitieuze vereniging tot een professioneel geleide organisatie met ruim honderd leden. Een club die uitgegroeid is tot een vaste waarde in de branche. En die de belangen van de verschillende bloedgroepen aannemers, gemeenten, sportbedrijven leveranciers en adviesbureaus op een goede en deskundige manier behartigd en vertegenwoordigd. BSNC is een belangrijk platform om kennis uit te wisselen. Dat is zeker geen loze kreet, weet ik uit eigen ervaring. Mijn kennis is door de betrokkenheid bij de branchevereniging echt verrijkt. Het afscheid van de gemeente betekent zeker geen voorgoed vaarwel van de branchevereniging. Ik blijf de BSNC volgen.”

 

Meer nieuws

Plaats een reactie