Kunstgrasfabrikant Polytan: een goed bewaard geheim

BSNC gaat op de internationale toer! De branchevereniging is sinds kort uitgebreid met de gerenommeerde Duitse onderneming Polytan. Voormalig projectmanager sport van KYBYS ingenieurs en adviseurs Rutger Schuijffel voelt zich als businessmanager voor de Nederlandse markt als een vis in het water bij de kunstgrasfabrikant. “Polytan is een mooi bedrijf met een grote staat van dienst. Ik kijk ernaar uit om hier meer over te vertellen en kennis uit te wisselen tijdens meetings van de branchevereniging. Fijn om weer terug te zijn bij de BSNC.”      

Rutger is een oude bekende binnen de branchevereniging. Hij was als projectmanager van KYBYS actief als voorzitter van de werkgroep renovatie kunstgras. “Ik ben door mijn overstap naar Polytan even weg geweest bij de BSNC. Daarom moet ik er qua ins en outs weer een beetje inkomen. Maar ik ken natuurlijk nog veel leden. De branchevereniging was en is een uitstekend platform om contact te houden en te netwerken met de verschillende bloedgroepen: aannemers, gemeenten en sportbedrijven, adviesbureaus en leveranciers. Het is goed om te zien dat de BSNC blijft groeien. Zowel kwantitatief als kwalitatief. De professionaliseringsslag heeft zijn vruchten afgeworpen. De organisatie stáát. Zonder dat de afstand tussen de leden en het bestuur en de directie groter is geworden. Heel belangrijk. Want de betrokkenheid van de leden is een van de sterke punten van de BSNC. Het zou wel een goede zaak zijn als nog meer gemeenten zich aansluiten. Dat is een mooie uitdaging voor de branchevereniging.”

Rutger vervolgt: “Bij Polytan speelde al langer de gedachte om lid te worden van de BSNC. Al vroeg ik me eerst af wat de meerwaarde voor ons als internationaal opererende onderneming kon zijn. We zijn nog niet zo bekend in Nederland. Tegelijkertijd is dat een prima reden om juist wél aansluiting te zoeken. Polytan is nu nog een goed bewaard geheim. Sinds kort is het bedrijf nadrukkelijker actief op de Nederlandse markt. Waarbij ik de verkoop van ons brede pakket producten in goede banen mag leiden. Zoals kunststof atletiekbanen, (indoor)sportvloeren en kunstgrasvelden. Kortweg: tracks and pitches. Denk bovendien ook aan onze nauwe samenwerking met de Antea Group, ook lid van de BSNC. Een mooi voorbeeld is de bouw van de atletiekbaan in het Olympisch Stadion in Amsterdam voor de EK atletiek in juli van dit jaar.”

Naamsbekendheid
Polytan wil haar naamsbekendheid in Nederland graag vergroten. “Daar wil ik als verantwoordelijk businessmanager heel graag mijn steentje aan bijdragen”, stelt Rutger. “Onbekend maakt onbemind, zeggen ze wel eens. En we willen hier net als in veel andere landen ook graag voet aan de grond krijgen. De huidige discussie over de gezondheidsrisico’s van rubbergranulaat op kunstgrasvelden, was voor ons het zetje in de rug om lid te worden van de BSNC. Ook wij kregen na de Zembla-uitzending veel vragen. Infill van SBR of geen SBR? Wat is het alternatief? Is het gevaarlijk? Het is aan de wetenschap om die prangende vragen te beantwoorden. Bij Polytan gebruiken we echter al veertig jaar een bewezen, veilig en duurzaam product: EPDM. In eerste instantie alleen als toplaag voor atletiekbanen. De laatste veertien jaar echter ook als infill-materiaal voor kunstgrasvelden. Deze korrels zijn onderworpen aan strenge tests en keer op keer honderd procent veilig bevonden voor de gezondheid van mensen én het milieu. Een volledig gecertificeerde infill voor kunstgras-voetbalvelden. Het materiaal voldoet ook aan de hoogste normen van REACH voor artikelen en aan de normen voor kinderspeelgoed.”

Hoog niveau
Rutger is trots op het hoge kwaliteitsniveau van de Polytan-producten. “Het bedrijf heeft de laatste veertien jaar ruim zevenduizend velden aangelegd met EPDM als infill. De stadionvelden van professionele voetbalteams als FC Lorient en AS Nancy in Frankrijk en Young Boys en FC Thun in Zwitserland zijn door ons vervaardigd. Net als de trainingsaccommodaties van beroemde en grote Bundesligaclubs als Bayern München, Schalke ’04 en Hoffenheim. Sinds jaar en dag zijn we leverancier van de hockeyvelden voor de Olympische Spelen. Onder meer die van Londen in 2012, Rio de Janeiro in 2016 en over vier jaar in Tokio. Dat geldt eveneens voor de aankomende twee WK’s.”

Polytan is wereldmarktleider op het gebied van buitensportvloeren. Rutger: “We werken volgens een eigen filosofie. Daarbij staan kwaliteit en duurzaamheid in een hoog vaandel. In combinatie met authentieke Duitse waarden als degelijk, punctueel en grondig. Als totaalleverancier verzorgen we ook op voetbalgebied het gehele traject: van de zogeheten masterbatch tot en met het leveren, installeren van e-layers en aanleggen van de kunstgrasvelden. De Polytanfabriek is gevestigd in het Duitse Grefrath, net over de grens bij Venlo. Ook de infillmaterialen voor atletiekbanen en kunstgrasvelden produceren we zelfstandig. Zelf werk ik vanuit een nieuwe vestiging van Polytan in Nijmegen. Vlakbij mijn woonplaats Wijchen. Waar ik sinds achttien jaar actief ben als trainer en manager bij de plaatselijke voetbalclub Woezik. Een vereniging met ongeveer 1.700 leden, waarvan 900 jeugdleden. Geweldig om te doen naast mijn werk voor Polytan.”

Rutger is van meer markten thuis. Behalve businessmanager en voetbaltrainer fungeert hij als gids in de fabriek van Polytan. “Ik nodig geïnteresseerde leden van de BSNC uit om een kijkje te komen nemen. Ik leid ze graag rond in ons bedrijf. Dan kan iedereen met eigen ogen zien hoe we typische Polytan-systemen bouwen: kunstgras op een e-layer. Dat gebeurt op basis van onze filosofie: duurzaam denken en doen. Aan mij de eer om het goed bewaarde geheim van Polytan te onthullen. Dat doe ik met alle liefde en plezier.”

Meer weten over Polytan, klik op de linkjes hieronder:
Polytan movie
Polytan, bouw kunstgrasveld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie