Keynote KUNSTgres 2023. Droogwater hockeyvelden, duurzaam en kansen voor multisport gebruik

Prof. Alastair Cox is de tweede keynote spreker tijdens KUNSTgres 2023, op 3 oktober. In zijn keynote gaat hij in op de ontwikkeling van droogwater hockeyvelden. Naast wat dit betekent voor de hockeysport, deelt hij ook zijn ideeën over het effect dat de ontwikkeling van deze sportvelden kan hebben op multisport gebruik.

Sinds hockey eind jaren zeventig voor het eerst kunstgras omarmde, spelen spelers er het liefst op als ze nat zijn. De ervaring leert dat water zorgt voor snelle, voorspelbare en consistente speelomstandigheden waardoor spelers het beste uit zichzelf kunnen halen. Het besproeien van een hockeyveld brengt echter kosten met zich mee, zowel financieel als ecologisch. Steeds meer wordt erkend dat dit geen duurzaam beleid is voor hockey. Daarom heeft de Internationale Hockeyfederatie FIH de kunstgrasindustrie uitgedaagd om kunstgrashockeyvelden te ontwikkelen die de gewenste eigenschappen behouden, maar zonder gebruik van water. We staan op het punt dat de eerste van deze nieuwe kunstgrashockeyvelden op de markt komen. Centraal in deze keynote staan de vragen wat dit betekent voor de hockeysport en hoe de FIH de uitrol van deze nieuwe ondergronden en het gebruik ervan in de topsport ziet.

Meer sporten

Naast de ontwikkeling van droge kunstgrasoppervlakken voor de hogere hockeyniveaus, onderzoekt de FIH ook manieren waarop hockeyvelden gebruikt kunnen worden voor andere sporten. Hierdoor worden de kansen gemaximaliseerd om duurzame faciliteiten te ontwikkelen die mensen over de hele wereld in staat stellen hockey spelen en andere sporten te beoefenen. Alastair Cox gaat daarom ook in op wat er wordt ondernomen en hoe dit de sport in Nederland kan helpen.

Over Alastair Cox

Prof. Alastair Cox is programmamanager faciliteiten en kwaliteit bij de Internationale Hockeyfederatie (FIH). Hij heeft meer dan 40 jaar ervaring in de kunstgrassector. Naast zijn werk bij de FIH is hij ook gasthoogleraar Sports Surface Innovation aan de Britse Loughborough University en technisch directeur bij de European Synthetic Turf Council (ESTC).

Inschrijven voor KUNSTgres

Deelname voor BSNC-leden is gratis. Niet leden betalen € 295,00.  Schrijf je nu in. Je hoeft je niet aan te melden voor een deelsessie. Op de dag zelf kies je aan welke deelsessie je wilt deelnemen.

 

Meer nieuws