Genomineerden Innovatieprijs Sportaccommodaties 2018 bekend

Uitreiking tijdens Dag van de Sportaccommodaties op 8 maart in Houten

De genomineerden van de Innovatieprijs Sportaccommodaties 2018 zijn bekend. Uit de inzendingen selecteerde de adviescommissie onder leiding van voorzitter Pleun Lok drie innovaties: ‘Yellow Jacket Water Manager’ van Barenbrug, ‘sporTIG akoestische scheidingswand’ (TIG-Akoestiek) en ‘Zwemzaal zonder luchtkanalen met BaOpt’ (Advanced Climate Systems/Climotion).

De Innovatieprijs wordt op donderdag 8 maart voor de tweede keer uitgereikt tijdens de Dag van de Sportaccommodaties in de Expo Houten. De innovatieprijs -een gezamenlijk initiatief van BSNC, Vereniging Sport en Gemeenten en NOC*NSF- is bedoeld om nieuwe concepten in de sportsector te stimuleren. Ook willen de drie organisaties de focus versterken op innovatie bij het bedrijfsleven, opdrachtgevers én gebruikers. De winnaar ontvangt een promotiepakket.

Het beoordelen van de inzendingen gebeurde op basis van de criteria in het reglement: originaliteit en creativiteit, de aanleiding voor de innovatie, praktische meerwaarde en effectiviteit en promotie vakgebied. En in hoeverre er sprake is van een concreet, gerealiseerd en duidelijk product, project of dienst.

Yellow Jacket Water Manager
De eerste genomineerde is Barenbrug Holland BV uit Nijmegen met ‘Yellow Jacket Water Manager’: ‘s werelds eerste zogeheten Seed Enhanchement Technology, die zorgt voor een goede vochthuishouding, een optimale kieming én vestiging. Het product is ontwikkeld door Aquatrols in samenwerking met Barenbrug. Het vloeit bij bewatering uit in de bodem en hecht zich aan de zandkorrels. Zo vormt zich een Plant Survival Zone. Deze houdt water vast en reguleert de vochthuishouding rond het zaadje. Dit zorgt voor optimale groeiomstandigheden. De klant is hiermee verzekerd van een vitale en snel ontwikkelende grasplant.

sporTIG akoestische scheidingswand
De tweede genomineerde is TIG-Akoestiek BV uit Almelo met de innovatie ‘sporTIG akoestische scheidingswand’. Het gaat om een speciale, neerlaatbare akoestische scheidingswand. Bedoeld voor het scheiden van ruimtes in binnensportaccommodaties. De wand is in de basis ontwikkeld voor toepassingen in sporthallen en –zalen. En daarnaast geschikt voor zwembaden, kantines, multifunctionele ruimten en ook in fabriekshallen. De unieke opbouw -in combinatie met duurzame/gerecyclede wol- zorgt voor hoge akoestische waarden. Het behalen van de door NOC*NSF voorgeschreven zogenaamde ‘nagalmtijden’ is met deze innovatieve wand eenvoudig te realiseren. Net als het elimineren van hinderlijke ‘flutterecho’s’: het geluid dat heen en weer kaatst tussen twee harde evenwijdige begrenzingen van een zaal. Zoals wanden of tussen de vloer en het plafond. Dit veroorzaakt snel opeenvolgende echo’s.

Zwemzaal zonder luchtkanalen met BaOpt-systeem
De derde en laatste nominatie betreft het bedrijf Advanced Climate Systems BV/Climotion BV uit Haarlem. Centraal hierbij staat een zwemaccommodatie zonder luchtkanalen. In het Molenduinbad in het Drentse Norg koos men voor een nieuwe aansturing van de luchtbehandelingsinstallatie. Deze maakt het mogelijk de bestaande luchtkanalen voor een groot deel te verwijderen. Door licht te variëren in de ingeblazen en afgezogen luchthoeveelheid, mengt de lucht uit de zwemzaal zich constant. Hierbij is het onnodig om hard en gericht in te blazen. Rustiger inblazen betekent een kleiner risico op tochtklachten én een forse energiebesparing van zo’n vijfentwintig procent. Dankzij dit zogeheten ‘BaOpt-systeem’ zijn minder locaties nodig voor de luchttoevoer. BaOpt (Bauer Optimierung) is een systeem dat nieuw toegevoerde lucht goed mengt met de lucht die al in de ruimte aanwezig is. Goed voor het werk- en leefklimaat. BaOpt is toepasbaar in elke situatie. Dit systeem is inmiddels in gebruik bij ongeveer dertig zwembaden in Nederland. Het compleet verwijderen van het toevoerkanaal is echter nog weinig toegepast. Het Molenduinbad in Norg geldt hiermee als een voorloper.

Voorzitter Pleun Lok van de adviescommissie spreekt van drie ‘bijzondere innovaties’. “Ik wens de jury veel wijsheid toe bij de beoordeling en jurering.”

Plaats een reactie