Gemeente Breda speelstad laatste editie Champions Trophy

BSNC-lid gemeente Breda heeft de eer om als gastheer op te treden van de 37e en laatste editie van de Rabobank Hockey Champions Trophy 2018. Het prestigieuze hockeytoernooi voor nationale mannen- en vrouwenteams vindt plaats van 23 juni tot en met 1 juli. Zij strijden tegen elkaar in het tijdelijke stadion op de complexen van de hockeyclub BH & BC Breda en atletiekvereniging AV Sprint. 

Bij de mannen nemen naast Nederland de landenteams van Argentinië, Australië, België, India en Pakistan deel aan het evenement. De Champions Trophy 2018 begint komende zaterdag om 14.00 uur met de hockeyklassieker India-Pakistan. De vrouwenteams spelen onder de naam Rabobank 4-Nations Trophy Women 2018 een invitatietoernooi Het deelnemersveld bestaat hier uit Nederland, China, Japan en Spanje. De vrouwen komen in actie van 26 tot en met 30 juni. Maandag 25 juni is een rustdag voor zowel de vrouwen- als de mannenteams. Elke speeldag speelt één van beide Nederlands elftallen een wedstrijd. Op dinsdag 26 juni en zaterdag 30 juni zijn zowel de mannen als de vrouwen te zien in Breda.

Het tijdelijk verrezen stadion heeft een capaciteit van bijna 8.500 toeschouwers. Het publiek kan zich rond de wedstrijden vermaken in het promodorp en de jonge bezoekers in het speciaal voor hen ingerichte Kids City.

Succesvol bid
De KNHB is de organisator van de Champions Trophy 2018. Onder regie van de Nederlandse hockeybond wordt het toernooi gezamenlijk met de gemeente Breda, Brabant Sport, AV Sprint en de vijf Bredase hockeyverenigingen vormgegeven. Behalve BH & BC Breda gaat het om Push, Zwart Wit, MHC Teteringen en HC Prinsenbeek. De verenigingen werken onder meer samen waar het gaat om het werven van vrijwilligers en de organisatie van side events. Tijdens het toernooi wordt gebruik gemaakt van diverse faciliteiten van AV Sprint.

De KNHB wees Breda in juli vorig jaar aan als speellocatie voor beide toernooien. “Prachtig nieuws natuurlijk”, vertelt Peter de Kort, projectleider Champions Trophy vanuit de gemeente Breda. “De toewijzing is te danken aan een succesvol bid van de gemeente samen met de vijf hockeyclubs, de atletiekvereniging en ondersteund door Provincie Noord-Brabant en BrabantSport. Het sluit aan bij de ambities van ons huidige sportbeleid. Breda Actief levert ook een belangrijke bijdrage. Deze organisatie stimuleert en faciliteert deelname aan sport en vrijwilligerswerk. In totaal zijn enkele honderden vrijwilligers actief voorafgaand, tijdens en na afloop van het toernooi. De Gemeente Breda en BrabantSport organiseerden in aanloop naar het toernooi verschillende activiteiten. Met het doel inwoners op allerlei manieren kennis te laten maken met de hockeysport. Waaronder een urban hockey tour in de maand mei en een urban sports week in juni. Ook tijdens het toernooi vinden diverse soortgelijke side events plaats.”

Ervaring
Peter: “Het feit dat de gemeente Breda veel ervaring heeft met de organisatie van grote evenementen als het Jazz Festival, de Singelloop, 538 Koningsdag en de Grand Depart van de internationale wielerwedstrijd BinckBank Tour is een groot voordeel. De samenwerking met alle partijen verloopt uitstekend. Dat geldt zeker voor de KNHB: een zeer kundige partner met veel expertise op het gebied van de organisatie van grote internationale hockeytoernooien. Ik ben zelf als projectleider dagelijks aanwezig tijdens het toernooi. Vooral om hier en daar bij te sturen en ondersteuning te verlenen. En toe te zien of alles wat we vooraf besproken en bedacht hebben, goed uitpakt. Af en toe hoop ik ook een wedstrijd mee te pikken.”

Vertrouwen
Deel-projectleider ‘evenemententerrein en mobiliteit’ Bart van Pagée van ingenieurs- en adviesbureau KYBYS -ingehuurd door de gemeente Breda – heeft veel vertrouwen in een goede afloop. “Sinds begin dit jaar voeren de gemeente, AV Sprint en BH & BC Breda regelmatig overleg met de KNHB. Eind mei zijn we begonnen met de feitelijke opbouw van alle tijdelijke voorzieningen op het complex. De laatste week is het zaak de puntjes op de i te zetten, de laatste loodjes van een heel mooi project.”

Bart vervolgt: “We hebben de afgelopen weken prima gewerkt. Met dank aan de tomeloze inzet van Johan Daamen van de gemeente en Henk van Hoof van de KNHB, die de werkzaamheden buiten ‘in het veld’ coördineren. De hockeybond en de gemeente werken heel goed samen en helpen elkaar waar ze kunnen. Dat zorgt voor een sfeer waarin het prettig werken is, dat het eindresultaat ten goede komt. We liggen enkele dagen voor de start van Champions Trophy keurig op schema. Tijdens het toernooi evalueren we gezamenlijk dagelijks de gang van zaken en sturen bij waar nodig. Leuk om te vermelden is dat het stadionveld aanbesteed en aangelegd is door Stichting Sport en Recreatie ‘De Baronie van Breda’. Deze stichting heeft de hockeyvelden en omliggend terrein van BH&BC in beheer. We kijken na alle voorbereidingen in de aanloopfase allemaal uit naar het toernooi. Het belooft een heel mooi evenement te worden.”

Kaarten voor de laatste editie van de Champions Trophy in Breda zijn te koop via hockey.nl/championstrophy.

 FOTO’S: Gemeente Breda

Meer nieuws

Plaats een reactie