In The Picture: Mascha Smit

In de rubriek ‘In The Picture’ staat iemand uit de wereld van sport en cultuur-techniek centraal. De persoon in kwestie gaat aan de hand van tien vragen in op zijn of haar werk en leven. In deze aflevering: Mascha Smit (45), salesmanager van opleidings- en praktijkcentrum IPC Groene Ruimte in Arnhem. 

Hoe zou jij jezelf willen typeren?
Als een heel gedreven mensenmens. Ik ben resultaatgericht en kijk altijd naar het grote geheel. Ik krijg energie van mensen die een groei doormaken en zich positief ontwikkelen. In mijn functie ben ik verantwoordelijk voor de sales en marketing. De samenwerking met het team van marketing, opleidingsadviseurs en trainers is heel prettig. Bij IPC werk je nooit alleen aan een opdracht, we doen het echt met zijn allen. Stuk voor stuk gepassioneerde collega’s die passie voor het vak combineren met een enorme betrokkenheid bij de ontwikkeling van mensen en organisaties.”

Waarin onderscheidt IPC Groene Ruimte zich van andere organisaties?
“Wij zijn een unieke opleider met een hele brede expertise. Wij luisteren goed naar wat de klant wil en maken daarvoor een training of opleiding op maat. Jaarlijks komen aannemers en (sport)terreinbeheerders, onderwijsinstellingen, gemeenten, cultuurtechnische bedrijven, provincies en waterschappen bij ons over de vloer. Kortom, alle personen, professionals en organisaties die werkzaam zijn in de buitenruimte. We begeleiden hen bij het vergroten van de kennis, competenties en vaardigheden. De wijze van transfer van kennis naar kunde is ons sterke punt. Alles wat de mensen leren tijdens de trainingen en opleidingen is direct toepasbaar in de praktijk.”

“Wij streven ernaar om de laatste ontwikkelingen in de branche voor het voetlicht te brengen. Als kennisinstelling willen wij een wezenlijke bijdrage leveren aan de toekomstige, leefbare en duurzame buitenruimte. Dat doen we dus door het op maat verzorgen van trainingen en opleidingen. Dat gebeurt door onze eigen trainers én externe trainers: ervaringsdeskundigen die in het veld werkzaam zijn.”

Waarom sluiten de opleidingen zo naadloos aan op de praktijk?
“Omdat we de opleiding en examinering samen met de branche ontwikkelen en bewaken. Dit gebeurt met de begeleidingscommissie Sportvelden en Golfbanen. Hierin is onder meer de BSNC vertegenwoordigd. En verder ook de Nederlandse Golf Federatie (NGF), Nederlandse Greenkeepers Associatie (NGA) en Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties (NVG). Naast afgevaardigden uit de brancheverenigingen zijn er een aantal gerenommeerde aannemers, golfbaanexploitanten en gemeenten aangesloten bij de begeleidingscommissie.”

De link van IPC Groene Ruimte met de BSNC bestaat al sinds 2005. De branchevereniging nam in dat jaar het initiatief voor de ontwikkeling van de Doorlopende Leerlijn Sportveldenbeheer. Doel hiervan is het stimuleren van BSNC-leden om zich tijdens hun loopbaan te blijven scholen. De Doorlopende Leerlijn Sportveldenbeheer kent verschillende opleidingen. Waarbij praktijkmensen zoals specialist buitenruimte en adviseur buitensportaccommodaties Theo van Rossenberg van aannemingsbedrijf Jos Scholman Groen BV, Bertus Carelse (BAS Begeleiding en Advies Sportterreinen), Arthur Berends (de Enk Groen en Golf)en Mark Timmerman (ProGrasS) gastlessen geven. Wij verzorgen onder meer de opleidingen assistent-terreinmeester, terreinmeester, greenkeeper, groundsman en beheerder sportvelden. Sterk punt hierbij vormen de uitwisseling van kennis en het contact met vakgenoten.”

Voordat jij aan de slag ging bij IPC Groene Ruimte, werkte je in een heel andere sector: de reisbranche. Hoe beviel dat?
“Ik werkte jarenlang met heel veel plezier bij Thomas Cook en ook nog even bij OAD Reizen. Onder meer als salesmedewerker, accountmanager en area manager. In die tijd heb ik zoveel van de wereld gezien en bijna alle continenten aangedaan. Het ontmoeten van vele verschillende, kleurrijke mensen en leren over andere culturen heeft me als mens verrijkt. Hoewel ik nog niet in Australië en Nieuw-Zeeland geweest ben, heb ik geen haast of de behoefte om die landen op korte termijn te bezoeken. Door al die prachtige ervaringen is mijn reislust voorlopig bevredigd. Ik hoef niet meer zo nodig ver weg te gaan. Hoewel we in december wel naar Zuid-Afrika gaan. Ik kijk er naar uit om onze 15-jarige dochter Isabel dit land met haar rijke geschiedenis te laten zien.”

“In 2008 ging ik aan de slag bij IPC Groene Ruimte. Dat kwam omdat mijn man voor zijn werk moest verhuizen van Amsterdam naar het oosten van het land. De functie bij IPC kwam toen op mijn pad. Een prachtige kans. Die heb ik met beide handen aangegrepen. Vooral omdat ik meer kon gaan doen op het gebied van het ontwikkelen van mensen. Ik ben zeker geen carrièreplanner, het komt bij mij zoals het komt. Ik laat me graag verrassen en vind het heerlijk om steeds nieuwe dingen te leren. Daarom voel ik me in mijn huidige baan prima op mijn plek. Bij IPC is geen dag hetzelfde. De transformatie van een ambtelijke naar een professionele organisatie die zijn eigen broek kan ophouden, zorgde voor veel veranderingen. Die afwisseling maakt mijn huidige functie zo aantrekkelijk.”

“Ik ben ook ambitieus. Naast mijn reguliere fulltime baan volg ik momenteel in de avonduren de opleiding bedrijfskunde aan de Business School Nederland. Eind van het jaar ga ik op voor mijn master. Eerder haalde ik al cum laude mijn bachelor bedrijfskunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Studeren kan ik alleen erbij doen dankzij de steun van het thuisfront: mijn man en Isabel. Ook mijn sociale leven staat tijdelijk op een laag pitje. Dat ga ik straks als ik klaar ben met de opleiding allemaal inhalen en goed maken.”

Heb je altijd interesse gehad in sport en cultuurtechniek?
“Ik ben opgegroeid in de Achterhoek en voel me helemaal thuis op het platteland. We wonen nu in Etten, ten zuidoosten van Doetinchem. Als kind was ik altijd met mijn paard te vinden in de bossen. Dat ik mij beroepsmatig bezig mag houden met een leefbare, duurzame en groene buitenruimte en daaraan een bijdrage mag leveren, zie ik als een voorrecht. Met sport heb ik ook veel affiniteit. Vroeger speelde ik zelf jarenlang handbal. Heerlijk om te doen. Daarnaast houd ik van voetbal. Thuis zijn wij echte Superboeren, oftewel grote fans van de kersverse eredivisieclub De Graafschap.”

Je leidt een druk bestaan met een baan, avondstudie en een gezin. Heb je nog wel tijd voor hobby’s. Hoe ontspan jij je?
“Inderdaad, mijn vrije tijd is beperkt. Ik houd van lekker eten en drinken. Of ik nou zelf kook of een leuk restaurant bezoek, maakt me niet uit. Ik geniet daar met volle teugen van. Aziatische gerechten of Spaanse tapas: ik vind het allemaal even lekker. Daarnaast vermaken we ons met het gezin zoals gezegd altijd prima bij de thuiswedstrijden van De Graafschap. We zijn uiteraard heel blij dat de club dit jaar promoveerde naar de eredivisie. De play off-duels met Telstar en Almere City waren heel spannend. De sfeer was geweldig. Komend seizoen spelen we weer op het hoogste niveau tegen topclubs als Ajax, PSV en Feyenoord. Daar horen de Superboeren met zo’n grote en enthousiaste aanhang ook thuis. We kijken ernaar uit.”

Waar kunnen ze jou ‘s nachts voor wakker maken?
“Ik heb mijn slaap hard nodig. Laat mij daarom maar lekker liggen.”

Heb je een voorbeeld? Een persoon waar jij je aan spiegelt?
Eén specifiek voorbeeld heb ik niet. Ieder mens heeft kwaliteiten die opvallen. Daar heb ik zeker oog voor en verdiep ik me in. In mijn eigen omgeving is mijn man iemand die mij inspireert. Die houdt zich alleen bezig met zaken waar hij volledig achter staat. Hij steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. Ook mijn moeder wil ik graag noemen. Zo’n sterke vrouw. Een voorbeeld voor mij. En als je het over een persoon hebt waar ik me aan spiegel, is dat mijn dochter. Mooi hoe oprecht haar reacties zijn.”

Op welke gebieden kunnen er in de branche stappen gezet worden? Waar liggen de toekomstige uitdagingen voor een kennisinstelling als IPC Groene Ruimte?
“Kort gezegd. Het vak op de kaart zetten en de kennis van de buitenruimte op peil houden, ontwikkelen en blijven delen. De uitdaging van IPC ligt in het ontwikkelen van opleidingen waar organisaties in de toekomst de vruchten van gaan plukken.”

Stel dat je keuze op een ander vak was gevallen. Welk beroep had je dan uit willen oefenen?
Dan was ik graag als kok in een restaurant aan de slag gegaan. Vroeger wilde ik boerin worden, maar ik kon geen boer vinden. Lekker buiten leven in het buitengebied met veel ruimte om me heen en heel veel beesten lijkt me heerlijk. Dat gevoel van buitenleven wordt bij IPC gecompenseerd, een ideale werkplek voor mij. Heb je ons terrein al eens gezien? Ieder seizoen is prachtig maar op dit moment is de natuur bij IPC op z’n mooist. Kom maar eens koffie drinken, de deur staat altijd open!”

Meer nieuws

Plaats een reactie