Feyenoord opent poorten De Kuip voor Open Dag Fieldmanagement

De bekendste ‘grasmeester’ van Nederland Erwin Beltman van Feyenoord en zijn team kijken uit naar de tweede editie van de Open Dag Fieldmanagement. Ze hopen dan –net als hun collega’s in 6 andere stadions in Nederland- hun passie voor het vak over te brengen op zo’n honderd studenten van groene scholen. 

Op 6 april mogen studenten het ‘heilige gras’ in stadion De Kuip betreden. En: er staat die dag nog veel meer te gebeuren. De BSNC heeft samen met in totaal zeven BVO’s een mooi en afwisselend programma samengesteld.

Feyenoord nam twee jaar geleden ook deel aan de eerste editie van de Open Dag Fieldmanagement. Behalve het bezoek aan het veld in de prachtige voetbaltempel in Rotterdam-Zuid staat 6 april onder meer een ontmoeting met vertegenwoordigers van groene bedrijven op de rol. Erwin Beltman houdt een verhaal over de manier waarop hij en zijn team de fraaie groene mat in De Kuip en de vijf natuurgrasvelden op het complex Varkenoord nabij het stadion zo optimaal mogelijk prepareren. “Het programma vertoont veel overeenkomsten met dat van twee jaar geleden”, vertelt facilitair manager van Stadion Feijenoord en de BVO Feyenoord Rico Salomons. De BSNC organiseerde toen voor het eerst de Open Dag Fieldmanagement. Een evenement om jong talent te interesseren voor het vak. Een belangrijk middel om een antwoord te formuleren op de vergrijzing in de branche.

“Ik zag net als anderen dat de vergrijzing een bedreiging vormt voor de branche”, legt  Rico uit. “Ik heb een jaar meegelopen met de werkers in het veld: de mensen dus die de velden aanleggen en onderhouden. Toen ik van hen hoorde dat we het risico lopen straks een tekort aan vakmensen te hebben, ging bij mij een lampje branden. Ik vroeg me af waarom we geen gebruik zouden maken van de uitstraling van de professionele voetbalclubs en de stadions in Nederland om een evenement te houden voor studenten? Met het doel jongeren te interesseren, te inspireren en warm te maken voor het vak van fieldmanager. Ik heb mijn idee gedeeld met de BSNC en geopperd om een open dag te organiseren. Er was meteen enthousiasme voor mijn idee.”

Groot succes
Zo gezegd, zo gedaan. De eerste editie van de Open Dag Fieldmanagement die de BSNC hield in 2015 samen met in totaal zes BVO’s was een groot succes. Zowel in De Kuip als in de andere stadions. Rico: “Een verschil met de vorige keer is dat we het evenement nu zakelijker aanpakken. We proberen nu enthousiaste studenten meteen ‘binnen te hengelen’. En te interesseren voor een opleiding of stage en dus voor een carrière als fieldmanager. Liefst dezelfde dag nog! Zodat potentiële jonge en talentvolle jongeren niet verloren gaan voor de branche. Daarom is het zo belangrijk dat er ook vertegenwoordigers van groene bedrijven aanwezig zijn tijdens de open dag in De Kuip en de stadions van de andere deelnemende BVO’s: Ajax, PSV, FC Utrecht, FC Groningen, NEC en Go Ahead Eagles.“

Projectleider en voormalig preses van de BSNC Pleun Lok fungeert donderdagmiddag 6 april als dagvoorzitter in De Kuip. Rico: “Namens Feyenoord heet technisch directeur Martin van Geel de bezoekers welkom. Daarna voert teamleider veldonderhoud Erwin Beltman het woord. Hij legt uit dat het belangrijk is als fieldmanager of groundsman om je hele ziel en zaligheid in je werk te leggen. En dat het een hoog kennisniveau vereist. Hij laat ook de machines zien en de allernieuwste set assimilatielampen die hij en zijn collega’s gebruiken voor het onderhoud. Het doel van de open dag is vooral jong talent enthousiast te maken voor het boeiende vak van fieldmanager.”

Rico vervolgt: “Het streven en de ambitie is uiteraard om zoveel mogelijk studenten via de opleidingen en tijdens stages bij bedrijven én BVO’s klaar te stomen voor een baan in de groenvoorziening. En ervoor zorgen dat ze hetzelfde niveau halen als Erwin en zijn teamleden. Net zo als we bij Feyenoord voetballers opleiden, willen we jong talent met groene vingers en een passie voor het onderhoud van natuurgrasmatten bij een profclub alle fijne kneepjes van het vak leren. Dat is een prachtige uitdaging. De Open Dag Fieldmanagement kan voor de studenten de start zijn van een mooie carrière als fieldmanager. Daar gaan we voor!”

Meer nieuws

Plaats een reactie