BSNC-leden zorgen voor Oranje tintje tijdens WK voetbal in Rusland

Het Nederlands Elftal mag ontbreken tijdens het komende wereldkampioenschap voetbal in Rusland, de BSNC-leden DLF BV en Barenbrug Holland houden onze nationale eer hoog. De sportveldmengsels van graszaadproducent DLF zijn terug te vinden in acht van de twaalf stadions en twee-derde van de trainingsvelden.  Die van Barenbrug in zes voetbaltempels (in een aantal stadions liggen mengsels van verschillende leveranciers) en op meerdere trainingslocaties. 

Sterren als de Argentijnse balvirtuoos Lionel Messi en de Portugese goalgetter Cristiano Ronaldo en alle andere voetballers van de 32 deelnemende landen spelen tijdens het WK in Rusland (14 juni-15 juli) op natuurgrasvelden. De omstandigheden zijn in elk stadion anders. Lokale aannemers en fieldmanagers kiezen het beste gras met het oog op de situatie ter plekke. Aanbevelingen van sportconsultants, de STRI (‘s werelds toonaangevend adviesbureau voor sportvelden) en de plaatselijke organisatie helpen bij het maken van de juiste graskeuze.

“Op dit moment liggen de velden er heel goed bij. Bij elk speelstadion liggen drie trainingsvelden. Deze behoren volgens de officiële richtlijnen dezelfde kwaliteit te bieden en prestaties te leveren als de wedstrijdvelden”, vertelt DLF-salesmanager Hendrik Nagelhoud. DLF is al meer dan honderd jaar actief in de zaaizaadindustrie. Het bedrijf heeft een uitstekende staat van dienst op het gebied van rassenontwikkeling en de productie en verkoop van kwaliteitszaden. Sinds 2003 maakt DLF BV in Nederland –gevestigd in het Zeeuwse Kapelle- deel uit van het Deense DLF, de wereldmarktleider in graszaden met kantoren over de hele wereld.

Pitch
Het gras, de technologie en innovaties van DLF vormen tijdens het WK de basis van het toernooi. “De keuze is op onze grassen en genetica gevallen vanwege onze goede prestaties tijdens de laatste twee WK’s in Brazilië (2014) en Zuid-Afrika (2010)”, zegt Hendrik. “In Zuid-Afrika hadden we om de opdracht binnen te halen feitelijk met één vertegenwoordiger te maken. In Brazilië en nu ook in Rusland was de uitdaging nog groter. In die landen werd per stadion namelijk een pitch gehouden. Hier was het dus zaak meer mensen te overtuigen van de hoge kwaliteit van ons product. Daar zijn we gelukkig in geslaagd. Het is toch prachtig dat er over een paar weken in zoveel stadions en trainingsvelden op ons gras gespeeld wordt.”

De DLF-rassen voor het in- en doorzaaien van sportvelden zijn in de hele wereld gewild. Hendrik hierover: “In Rusland hebben we een naam hoog te houden. Daar staan we met ruim honderd grasrassen op de officiële landelijke rassenlijst. In alle stadions realiseren we velden van hoge kwaliteit door de juiste doorzaai-methode te hanteren. Resultaat is een grasmat met een heel goede dichtheid en groene kleur.”

Bron: DLF

Alle WK-stadions zijn dit voorjaar doorgezaaid met Engels raaigras. Hendrik: “De meeste stadions kiezen voor een mengsel met zowel Diploïd Engels raaigras als Tetraploïd Engels raaigras (4Turf). Onze verbeterde 4Turf-rassen kiemen sneller dan traditionele diploïde rassen en zijn speciaal ontwikkeld voor snelle vestiging. Dat maakt deze soort uitermate geschikt voor het Russische klimaat. Saillant detail is dat ook bij een aantal eredivisieclubs in Nederland steeds meer animo is voor de 4Turf-rassen. Met het oog op de Green Deal en verandering van het klimaat neemt de belangstelling voor andere en verschillende grassoorten toe. Daar profiteren we van met onze succesvolle innovatie. Wat dat betreft zijn we daarmee op het goede moment gekomen.”

Confederations Cup
De Koninklijke Barenbrug Groep ontwikkelde zich sinds de oprichting in 1904 tot een mondiaal toonaangevend bedrijf in recreatiegrassen, voedergrassen en andere vlinderbloemige voedergewassen. De onderneming is gespecialiseerd in plantenveredeling, graszaadproductie en de internationale marketing en verkoop van innovatieve mengsels. Barenbrug leverde vorig jaar tijdens de strijd om de Confederations Cup (aanlooptoernooi naar het WK) in Rusland grasmatten voor de vier speelsteden Moskou, Sint-Petersburg, Kazan en Sochi. “Die velden liggen er nog steeds en zijn doorgezaaid voor het komende wereldkampioenschap. Daarnaast leveren we nu ook een bijdrage aan de matten in de speelsteden Samara en Jekaterinenburg”, zegt accountmanager recreatiegrassen Jan van den Boom. “De velden worden geleverd door Queens Grass International, al meer dan vijftig jaar een trouwe klant van ons bedrijf. We zijn er trots op dat we op deze manier al ruim twee decennia betrokken zijn bij WK’s en ook EK’s voetbal. Daarnaast wordt er ook tijdens andere mondiale sportevenementen als de Olympische Spelen en grote golftoernooien gesport op gras van Barenbrug.”

Bron: Barenbrug

Uitdaging
Het feit dat er tussen de speelsteden in Rusland sprake is van grote klimatologische verschillen vormt voor Barenbrug een grote uitdaging. “Dat vraagt om oplossingen op maat. Zoals de twee innovatieve grasconcepten RPR en SOS. RPR is een zelf-herstellend Engels raaigras dat uitlopers vormt; het eerste Engelse raaigras met dit specifieke kenmerk voor sportvelden, golfbanen en gazons. Door de uitlopers is RPR vele malen sterker dan andere soorten raaigras, terwijl het wel dezelfde snelheid behoudt”, benadrukt Jan. “SOS kiemt zelfs in de winter bij lage temperaturen. Het verlengt de bespeelbaarheid van een sportveld op een duurzame wijze. De zorg voor de WK-velden in Rusland komt voor een groot deel voor rekening van de lokale aannemers of fieldmanagers in de speelsteden. Bovendien keuren vertegenwoordigers van de wereldvoetbalbond FIFA de velden continu. De directie van Barenbrug Rusland houdt ons wekelijks op de hoogte hoe onze velden erbij liggen. De staat van de grasmatten is, zo kort voor het begin het toernooi, uitstekend. Over een paar weken kijkt de hele wereld naar WK-wedstrijden op velden van Barenbrug. Dat geeft echt een kick!”

 

 

Meer nieuws

Plaats een reactie