BSNC en AFC Ajax hebben veel gemeen met elkaar

De BSNC kan inmiddels bijna een nieuwe categorie toevoegen aan het vaste rijtje bloedgroepen in de organisatie. Met de komst van AFC Ajax heeft de ‘Afdeling’ BVO’s er een prominent en wereldberoemd lid bij. Het voetbalbolwerk uit Amsterdam is hoofdgebruiker van de Amsterdam ArenA. De A-selectie, Jong Ajax (beloften) en teams die de jeugdopleiding vormen, trainen en spelen nabij het stadion op het goed geoutilleerde en uitgestrekte sportcomplex ‘De Toekomst’. 

Groundsman bij vaderlandse topclubs als Ajax, Feyenoord of PSV… Klinkt als een droombaan voor mannen en vrouwen die met het onderhoud van sportvelden hun boterham verdienen. Voor groundsmanager Martin Brummel is dat zeker het geval. Elke dag is Martin met vijf collega’s in de weer om de velden op De Toekomst in topconditie te houden. “Werken bij Ajax is mooi en bijzonder. Ik ben hier nu anderhalf jaar met veel plezier in dienst. Het is heel leuk om contact te hebben met de leden van de technische staf en de selectiespelers. En om actief te zijn in dezelfde organisatie als de Ajax-iconen Dennis Bergkamp, Edwin van der Sar, Marc Overmars en Aron Winter. Voormalige topvoetballers en enkele van de vele oud-spelers die hier in verschillende functies werken. Ajax is zo’n grote club met een rijke historie. Deel daarvan uit maken is heel apart. Dat we met het grasteam een bijdrage mogen leveren aan het optimaal verzorgen van de trainingsvelden is een prachtige uitdaging.”

Hybride stadionveld
Het onderhoud van het hybride stadionveld maakt geen onderdeel uit van het takenpakket van Martin en zijn collega’s. “De ArenA heeft hiervoor een eigen grasteam in dienst. Wij hebben uiteraard wel een frequente afstemming met het management van het stadion en een prima samenwerking met de fieldmanager. Voor de spelers en technische staf van Ajax is het belangrijk dat zowel de mat in het stadion als de trainingsvelden zoveel mogelijk dezelfde kwaliteit hebben en hetzelfde aanvoelen. De Toekomst telt in totaal zeven natuurgras- en vijf kunstgrasvelden. Ook de mat waarop de eerste selectie traint, is een hybride voorziening. Een veld bestaande uit natuurgras en vijf tot zeven procent kunstgrasvezels. Dat zorgt voor meer stabiliteit, een egaler speeloppervlak, minder ‘glijpartijen’ en oppervlakkige speelschade. Daarmee bedoel ik dat er geen diepe groeven of oneffenheden ontstaan, maar dat het bij krassen blijft.”

De afgelopen jaren werd er veel gesproken over de mindere kwaliteit van het veld in de Amsterdam Arena. “Vooral door het ontbreken van goede grip voor de spelers. Daar hoor je nu van de gebruikers weinig meer over”, benadrukt Martin: “Terwijl het stadion behalve voor voetbalwedstrijden ook heel regelmatig het decor vormt voor grootschalige evenementen zoals popconcerten en dance festivals. Dat betekent toch elke keer weer dat het veld veel te verduren krijgt. Het grasteam van de ArenA levert prima werk en zet high tech­technologie in om continu de conditie van het veld te meten. En grasgroei meer op data te kunnen sturen. Dat gebeurt onder meer met geavanceerde sensoren en infrarood. Als groundsmanager juich ik dergelijke nieuwe en innovatieve ontwikkelingen van harte toe. Wanneer je aan de hand van GPS­gegevens heel nauwkeurig de behandelmethoden kan bepalen en daarop het onderhoud afstemt, sta ik daar absoluut voor open. Deze techniek wordt op De Toekomst inmiddels ook al op bescheiden wijze ingezet.” 

BSNC
Daarmee is ook meteen de link verklaard van Ajax met de BSNC. De brancheorganisatie staat immers bekend als het landelijke kennis- en innovatieplatform op het gebied van buitensportvoorzieningen. “Dat is een van de redenen waarom de club zich heeft aangesloten bij de branchevereniging. De meerwaarde van het lidmaatschap zit ook in het uitwisselen van kennis en informatie over de aanleg en onderhoud van sportvelden. En in het uitbreiden van ons netwerk en bezoeken van verschillende bijeenkomsten van de BSNC. De Open Dag Fieldmanagement 2017 op 6 april is daar een prima voorbeeld van. Want Ajax is een van de BVO’s die het evenement dit jaar faciliteren. Wij vinden het belangrijk om het vak van fieldmanager of groundsman te promoten bij de jeugd. En zo hopelijk voor talentvolle, nieuwe aanwas te zorgen. Bovendien is het heel erg leuk om over je ervaringen te vertellen en je passie voor het vak te delen met jongeren en studenten. Met de liefde voor gras als verbindende factor. Nog een element dat Ajax en de BSNC met elkaar gemeen hebben.”

 

Plaats een reactie