BSNC breidt uit met kunstgrasproducent Lano Sports uit België

De branchevereniging gaat opnieuw op de internationale toer! Nadat zij onlangs het Duitse bedrijf Polytan verwelkomde als nieuw lid, behoort nu ook de Belgische kunstgrasproducent Lano Sports tot de BSNC-familie. “We willen graag onze naamsbekendheid vergroten en kennis delen met branchegenoten. Dat kan via de BSNC”, zegt salesmanager Roy Kerckhove.

Lano Sports produceert al meer dan 25 jaar hoogwaardig kunstgras voor de sportindustrie. Met haar jarenlange ervaring als tapijtproducent lanceerde het gerenommeerde Belgische familiebedrijf -waar Joe Lano als CEO de scepter zwaait- zich met een eerste en tweede generatie zandgevulde en half zandgevulde systemen. Roy: “Vervolgens deden in de jaren negentig de zand en rubber gevulde systemen hun intrede. Al snel werd het voor ons duidelijk dat dit een grote en belangrijke stap was in de evolutie van sportgras”, vertelt Roy.

Voor Lano Sports is the sky the limit. De in Harelbeke gevestigde onderneming heeft grote ambities en streeft het allerhoogste niveau na bij de productie van haar kunstgrasvelden. Dat blijkt alleen al uit een paar ronkende oneliners op haar website. Zoals: ‘Deel uitmaken van de geschiedenis zorgt ervoor dat de lat steeds hoog ligt’. En:  ‘Lano Sports maakt er een sport van voortdurend grenzen te verleggen’.

Voordelen
De evolutie die kunstgras doormaakte is indrukwekkend, stelt salesmanager Roy:  “Stap voor stap verbeterde de constructie en optimaliseerden de materialen. Dit maakt dat we kunstgraskwaliteiten op sportvelden terugvinden én in tuinen, op terrassen en op bedrijfs- en industrieterreinen. Vandaag de dag kunnen we stellen dat kunstgras een waardig alternatief is voor natuurgras met veel voordelen. Er bestaan verschillende kunstgrassystemen: zand en rubber gevuld, zandgevuld en semi-zandgevuld en niet ingevulde systemen. De infill is afhankelijk van het type sport dat gebruik maakt van het veld. We produceren ook kunstgrasvelden met kurk.”

Roy vervolgt: “Wij zijn uiteraard op de hoogte van de huidige discussie over de risico’s van kunstgrasvelden met rubbergranulaat. Het is een van de meest onderzochte sportvoorzieningen. De uitkomst van de onderzoeken is tot dusverre steeds dat er geen risico’s zijn voor de spelers. Persoonlijk denk ik ook dat het meevalt met de gevaren voor de gezondheid. Als veel clubs tegelijkertijd toch kiezen voor een plotselinge ommezwaai van velden met rubber- naar kurk infill kan dat problemen opleveren. Simpelweg vanwege een tekort aan kurk. Opvallend is overigens dat bij jullie in Nederland bijna tweeduizend kustgrasvelden liggen. Hier in België stopt de teller bij honderdtachtig artificiële matten. Wat dat betreft lopen wij achter. Of voor. Het is maar hoe je het bekijkt.”

Gaelic football
Lano Sports vervaardigt kunstgrasvelden voor verschillende takken van sport: voetbal, rugby, hockey, tennis, golf, gaelic football en cricket. De opdrachtgevers van het bedrijf zitten verspreid over de hele wereld. Behalve in België en Nederland ook in landen als Frankrijk, Engeland, Ierland, Noorwegen, Denemarken, Tsjechië, Polen, Bulgarije, Roemenië, Turkije, Rusland, Oekraïne, Malta, Zuid-Afrika en Chili. Roy: “In Nederland werkten we samen met ondernemingen als Heijmans en Nootenboom Sport. Bij Lano gaat het verder dan enkel het produceren van de perfecte graskwaliteit en ervoor zorgen dat de plaatsing correct gebeurt. Het gaat vooral ook over een goede relatie met de klant, aanvoelen hoe hij het terrein gaat gebruiken. En begrijpen hoe belangrijk het is om  gemaakte afspraken steeds na te komen. Aan deze principes hebben we onze reputatie te danken. CEO Joe Lano wil dit in de toekomst graag zo houden.“

De internationaal opererende kustgrasproducent overlegt een indrukwekkend cv. Met onder meer de productie van een gloednieuw waterveld voor de nieuwe fusie-hockeyclub Oranje Rood uit Eindhoven. De voetbalclub Basford United uit Nottingham besloot onlangs over te schakelen naar een stadionveld met kunstgras. Hun eerste keuze werd Lano Sports’ paradepaardje: de Profoot MXSi TLT. Verder kan de Belgische onderneming pronken met de productie van acht kunstgravelvelden voor de Antwerpse toptennisclub David Lloyd Leisure Club in Edegem, sporten scholieren van St. Catherines British Embassy School op haar kunstgrasvelden en traint de voetbaljeugd van Standard Luik op Profoot-kunstgras van Lano Sports.

FIFA-certificaat
De meest recente kunstgrasvariant van het Belgische bedrijf ligt aan de basis van de volgende generatie voetbalvelden. De Profoot MXSi 4G (4th generation) promoot voetbal in zijn puurste vorm. Deze mat voldoet aan alle voorwaarden en specifieke eigenschappen die aan een voetbalveld van topkwaliteit worden gesteld. Roy: “Dat uitte zich onder meer in het behalen van het FIFA-certificaat. Hierdoor werd de Profoot MXSi 4G de allereerste en vooralsnog enige kunstgrasvariant van vierde generatie voetbalkwaliteit, getest en goedgekeurd door FIFA. Een echte primeur waar we trots op zijn. Ook topvoetbalclub Chelsea FC uit de Engelse Premier League maakte dankbaar gebruik van onze diensten. Vermeldenswaardig is ten slotte de productie van een 3G Interplay multisport-terrein in de Olympic Village voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen.”

BSNC
Geen wonder dat Lano Sports nu terug te vinden is in het groeiende ledenbestand van de BSNC. “De branchevereniging is voor ons een mooi platform om contact te houden en te netwerken met de verschillende bloedgroepen: aannemers, gemeenten en sportbedrijven, adviesbureaus en leveranciers”, benadrukt Roy. “We kunnen veel van elkaar leren en kennis uitwisselen. Bovendien blijf je zo goed op de hoogte van alle ontwikkelingen en innovaties. We kijken ernaar uit om vertegenwoordigers van de overige BSNC-leden te ontmoeten. Hopelijk zien we elkaar snel tijdens een van de bijeenkomsten van de branchevereniging. Een mooie gelegenheid om ons bedrijf nader voor te stellen.”

Meer nieuws

Plaats een reactie