Verkiezing Fieldmanager of the Year 2021

Jury Fieldmanager of the Year-verkiezing is op stoom

De genomineerden van de verkiezing Fieldmanager of the Year 2021 zijn, in willekeurige volgorde, Bertus Meijer (gemeente Dalfsen), Eddie van der Stappen (Weener XL), Nico van Eerden (Gildebor) en Bart Mies (J. van Esch). De juryleden beraden zich over de uitslag die op 16 juni a.s. bekend wordt gemaakt. De BSNC was benieuwd naar de ervaringen van het nieuw toegetreden jurylid Marjo Hoek en de voorzitter van de jury Pleun Lok, en vroeg hen hoe het gaat.

“Het gaat goed. De jury bestaat uit Pleun Lok, Sjaak Groen, Piet Kranendonk, Marcel Bouwmeester en ik, en wij zijn nu bezig met de beoordeling van de kandidaten. Het is hierbij soms improviseren, gelet op de geldende coronamaatregelen.”, licht Marjo Hoek toe. “Zo hebben we schriftelijk kennis gemaakt met de kandidaten en via MS Teams intensieve gesprekken gevoerd. Het was voor de kandidaten en ons even wennen. Toch kijk ik terug op goede gesprekken en kunnen we kandidaten beoordelen vanuit een breed palet aan jurykennis. Wij vullen elkaar goed aan en werken buitengewoon plezierig samen.

Wat ons snel duidelijk werd is dat we absoluut een kijkje in de keuken van de fieldmanager en zijn team nodig hebben om tot een weloverwogen eindoordeel te komen. Met ook een blik op de sportaccommodaties en het machinepark en, last but not least, een goed gesprek met de kandidaat over het prachtige vakgebied. We kiezen immers het boegbeeld voor komend jaar, iemand die niet alleen zijn vak verstaat, maar die ons allemaal kan inspireren om ons vak beter te doen. Daarvoor willen we de genomineerden per se in hun natuurlijke habitat ontmoeten.

Nu de coronamaatregelen wat versoepeld zijn, kunnen we in mei in tweetallen deze werkbezoeken doen. En dat is geen overbodige luxe. De genomineerden zijn namelijk aan elkaar gewaagd! Ze zijn stuk voor stuk bijzonder gepassioneerd en hebben ieder hun eigen inspirerende boodschap voor ons. En niet alleen voor ons, maar voor iedereen in dit vakgebied.

De organisator van de verkiezing van deze prestigieuze prijs is Hein van Iersel, hoofdredacteur van o.a. het vakblad ‘Fieldmanager’, Hij zorgt ervoor dat de genomineerden de komende tijd volop in de belangstelling staan. Zijn advies aan de leden van de BSNC is: laat je door hen inspireren. Leg contact met elkaar en bespreek je kennis en ervaringen. Er is genoeg stof om met elkaar over van gedachten te wisselen. Kijk alleen maar naar onderwerpen als verdroging en biodiversiteit.

En ja, de jury wacht nog een zware klus om straks één winnaar aan te wijzen. Ik weet zeker dat we hier verschillende avonden voor nodig zullen hebben. Maar dat doen we met liefde, voor de fieldmanagers en hun prachtige vak!”, besluit jurylid Marjo Hoek.

We gaan op zoek naar Pleun Lok, voorzitter van de jury en oud-voorzitter van de BSNC. We vragen hem in een telefoongesprek waarom hij vindt dat deze prijs belangrijk is. Pleun Lok: “Onder normale omstandigheden sporten per weekend zo’n kleine drie miljoen mensen op de buitensportaccommodaties in Nederland. Dat moet veilig en op kwalitatief goede velden kunnen gebeuren. En dat is best een pittige uitdaging. Fieldmanagers spelen daarbij een cruciale rol, of ze nu werken bij een gemeente, bij een sportbedrijf, bij een aannemer of bij een werk- en ontwikkelbedrijf. Op hun eigen plaats zijn ze bepalend voor de kwaliteit en de veiligheid van de sportaccommodaties. Maar, het vak van fieldmanager is kennelijk niet zo sexy, er is te weinig jonge aanwas om die kwaliteit en veiligheid toekomstbestendig te maken. Jammer, want het is zo’n ongelooflijk boeiend vakgebied. De ontwikkelingen staan niet stil, denk aan toenemende aandacht voor circulariteit, chemievrij beheer en onderhoud en klimaatverandering. Daarom is deze prijs alleen al belangrijk; aandacht voor dat vakgebied en jaarlijks een nieuwe ambassadeur in de middencirkel.”

Heeft Pleun een idee hoe de uitreiking van de prijs gaat plaatsvinden? “Het was aanvankelijk de bedoeling om dat te doen tijdens de Vakbeurs Sportaccommodaties in Houten op 22 april jl.”, vervolgt Pleun Lok, “Maar zoals bekend is, werd de beurs vanwege coronabeperkingen afgelast. Het team van Hein van Iersel werkt aan een fantastisch digitaal event op 16 juni a.s. Hoe het precies gaat worden, houden we nog even stil. Maar spetterend zal het zijn. Met bijzondere gasten, leuke filmpjes en nog veel meer. Schrijf je in zodra dat kan. Dit digitale event missen zou een ‘blunder’ zijn.

 

V.l.n.r: Pleun Lok, Marjo Hoek

Meer nieuws

X