Taartje op elke continent voor 150-jarige DLF

Op 16 december 2022 was het op de kop af 150 jaar geleden dat de zaadjes van de eerste plant (gras) werden geplant in Denemarken. Vanaf dat moment gingen Deense boeren die zich bezighielden met het vermeerderen van graszaad meer samenwerken en werd de coöperatie DLF opgericht, en nog eens een paar decennia later was DLF aanwezig op alle continenten van onze wereld.

Rubriek: Waar is dat feestje? 
Aflevering 2: DLF 150 jaar  

Waar was het feestje?

Op alle continenten was er taart, op 16 december 2022, vanwege het 150-jarige jubileum. En via Intranet was goed te zien dat elke werelddeel ook zijn eigen gebak heeft. “Het was een bescheiden feestje”, aldus Thomas van Tetering, product- en marketingmanager Benelux bij DLF en in die functie ook lid van en contactpersoon bij de BSNC. “Dat past bij ons bedrijf. We organiseren ook niet nog meer feest, wel vertellen we graag hoe we zover zijn gekomen en dat we trots zijn op ons bedrijf. “2200 werknemers op elke continent, behalve Antarctica, vierden feest op hetzelfde tijdstip. Koffietijd begon in Nieuw-Zeeland en via Azië en West-Europa was als laatste Noord-Amerika aan de beurt.”

Hoe is het zover gekomen?

DLF (afkorting van Deense Landbouw Coöperatie- en dan in het Deens) is de nummer één van de wereld in graszaden, en in de ranglijst van de landbouw zaaizaden staan ze op nummer 7, met een omzet van 1,1 miljard euro.

Nadat het eerste zaadje werd geplant op 16 december 1872, zijn de Deense boeren die zich allen bezighielden met graszaadvermeerdering, meer en meer gaan samenwerken. Later vormden ze een coöperatie. En nu, 150 jaar na dato, zijn nog steeds zo’n 2.600 Deense boeren samen eigenaar van het bedrijf, ook van alle buitenlandse vestigingen. DLF richt zich op de veredeling en productie van zaden van gras, klaver, luzerne en voederbieten.

Hoogtepunten uit 150 jaar geschiedenis

Thomas markeert graag enkele momenten op de tijdlijn van DLF, waaruit blijkt dat het bedrijf onder andere is gegroeid door samenwerkingen, fusies en overnames. In 1988 neemt DLF een Deense Graszaadveredelaar over waardoor DLF in een klap uitgroeit tot een bedrijf dat zowel de R&D als productie van graszaden doet. In het jaar 2000 werden in Nederland de Cebecogroep en een onderdeel van Van der Have opgekocht, namelijk de graszaad-tak. En werd de Nederlandse vestiging omgedoopt tot Innoseeds, wat later ook de naam DLF kreeg.

In 2010 vervolgens, werd de stap naar Amerika gemaakt doordat het bedrijf Pickseed in Noord-Amerika kocht, de nieuwe naam werd: DLF Pickseed. Eveneens in dat jaar breidde DLF uit naar de suikerbieten en werd de suikerbietentak van het Zwitserse Syngenta opgekocht onder de naam MariboHillishög.

Twee jaar geleden werden Australië en Nieuw-Zeeland toegevoegd aan de landkaart van DLF: door de aankoop van PGG-Wrightson Seeds had het graszaad nu ook voet aan de grond in het werelddeel Oceanië.  Hierdoor werd het in een klap de grootste graszaadveredelaar en -producent van de wereld.

Toekomst

Trots is Van Tetering op het door DLF ontwikkelde graszaad Engels raaigras tetraploïd, welke DLF 4turf noemt, dat robuust en goed klimaatbestendig is, zowel onder zeer droge omstandigheden als in koude en natte perioden. “We zien dat dit gras veel wordt gebruikt in de eredivisie en tijdens WK’s.”

“Het klimaat is zonder twijfel de grootste uitdaging voor de komende 150 jaar”, aldus Thomas. “We willen met onze veredeling zo vooruitdenken dat wij grassen en klavers kunnen telen die klimaatbestendig zijn tegen hitte, droogte en natte perioden. Verder willen we streven naar grassoorten die zonder gewasbeschermingsmiddelen kunnen groeien, ook in het kader van de Green Deal. Dit zowel voor toepassing op de sportvelden, maar ook in de landbouw.”

Meer nieuws