Praktijkdag: kennis over water stroomt volop

Dit jaar was Eindhoven gastheer van de Praktijkdag van BSNC. Op sportpark Strijp kwamen op 4 oktober zo’n 140 vakspecialisten bijeen om kennis te vergaren en delen op het gebied van water.

Tijdens de ochtend leidde dagvoorzitter Jeroen Latijnhouwers de aanwezigen door een interessant programma met lezingen, interviews, de befaamde kennisquiz en een aantal pitches met praktijkvoorbeelden.

dsc04030

Ben Loman van de gemeente Eindhoven beet het spits af en nam iedereen mee in zijn ambitie om de sportvelden in zijn stad naar een hoger plan te brengen. Het teveel of te weinig aan water was voor hem een bron van zorg. Inmiddels hebben hij en zijn collega’s er meer grip op. ‘En als een veld één dag in het jaar niet bespeelbaar is door bijvoorbeeld overvloedige regen, dan is dat te overzien.’

De kennisquiz die volgde, leidde tot enige hilariteit. Winnaar werd Bertus Carelse. Aansluitend ging Jeroen in gesprek met Peter Leendertse van CLM en Sandra Verheijden van Brabant Water. Zij gingen in op het belang van schoon (oppervlakte)water, de noodzaak van de Green Deal Sportvelden en de uitdagingen voor de branche. Ook belichtten zij het project in de provincie Noord-Brabant om te werken aan schoon en kwalitatief water.

Daarna dook adviseur Ernst Bos de diepte in met zijn lezing over klimaatbestendige sportvelden. Hij legde uit hoe je ervoor zorgt dat je water bergt voor en vasthoudt in droge tijden en teveel aan water afvoert als er in korte tijd enorme hoeveelheden valt.

dsc04021

Tot slot presenteerden drie praktijkvoorbeelden zich. De gemeente Kerkrade deelde haar ervaringen met waterbeheer, de gemeente Pernis liet zien hoe ze een waterbuffer onder kunstgrasvelden hebben aangelegd. En de gemeente Utrecht presenteerde het spektakelstuk: het kunstgrasveld op het dak van de Utrechtse IKEA, waarbij slimme oplossingen zijn gevonden voor buffering en versnelde waterafvoer.

Na een smakelijke lunch, startte de watermarkt. Het was een beetje fris, maar de deelnemers kregen van de standhouders hartverwarmende uitleg hoe zij omgaan met water bij de aanleg en het onderhoud van sportvelden.

Olympiër Sjef van den Berg sloot de dag af met een toelichting op zijn deelname aan de spelen en de geheimen van zijn sport: het boogschieten.

dsc04144

Meer nieuws

Plaats een reactie