“Niks 25 jaar bestaan; we hebben nog maar 82 maanden”

Hoewel GBN-directeur Eric van Roekel een optimistische man is (“we hebben het hele jaar door wel feestjes”) en het bedrijf onlangs zijn zilveren jubileum vierde, ziet hij de toekomst razend hard op zich afkomen. “Over 82 maanden, in 2030, moeten wereldwijd de klimaatdoelstellingen zijn bereikt. En daar willen wij een belangrijke speler in zijn.”

Maar eerst het feestje. Op 24 december 2022 bestond GBN 25 jaar. Dat is gevierd onder meer met een gepersonaliseerde GBN-champagne fles voor alle medewerkers en relaties, die was voorzien van een persoonlijke videoboodschap van de directie. Een warm dankwoord aan iedereen voor hun inzet voor en samenwerking met het bedrijf dat circulaire problemen wil oplossen. Het bedrijf organiseert meer feestjes door het jaar heen voor de medewerkers, maar ook voor externe relaties. Er zijn klantendagen, sportief, met een kenniselement, gewoon leuk, of een combinatie van alle drie. “Want ze verdienen het”, aldus Eric, “wij zijn trots op al die mensen en alle klanten die met ons werken.”

Hoe het begon

25 jaar geleden werd GBN opgericht door onder andere de Nederlandse Spoorwegen. De organisatie bestond uit enkele medewerkers en was vooral bezig met de verwerking van grond. Dit breidde al snel uit met meer personeel en meer aandachtsgebieden.

Op onze vraag of dit nu een mijlpaal is antwoordt Eric: “GBN in 2023 is eigenlijk niet meer te vergelijken met de GBN in 1997. De 50 mensen die er nu werken houden zich onder meer bezig met de verwerking van kunstgras, grond, beton en spoorballast. Hoofddoel is immers het circulair maken van materialen en voorkomen dat primaire grondstoffen worden verbruikt.”

Ook is er een eigen adviesbureau om voor anderen, zoals de overheid of Rijkswaterstaat, te helpen met het oplossen van circulaire problemen. “Dat wat wij leren, kunnen we delen. En dat doen we via onze verschillende businessunits.”, biedt Van Roekel aan.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

“De toekomst is van ons allemaal en verandering van je gedrag begint bij jezelf”, vervolgt Eric, “Laten we alsjeblieft stoppen met te veel praten over, maar gewoon gaan dóen. Gewoon aan de slag en kunstgras circulair maken, om maar eens een voorbeeld te noemen.”

Onder meer hierom is GBN lid van de BSNC en van nog meer brancheverenigingen in sectoren waarin zij actief zijn. Want samen zorg je ervoor om de hele sector beter, dus ook klimaatvriendelijker te maken.

Tijd begint te dringen

In 2030 moet de transitie zijn gerealiseerd. Een van de klimaatdoelstellingen is dat dan 50% van alle materiaal circulair is. “Om dat te bereiken moeten we allereerst niet het rendement en kosten als doelstelling hebben, maar de circulaire ambitie die we met z’n allen willen en moeten bereiken! De tijd om te veranderen is nu”, aldus een gepassioneerde Eric. “En we hebben nog 82 maanden om dat samen met anderen rond te krijgen. Wij werken daar graag aan mee!”

 

Meer nieuws