KNLTB organiseert in samenwerking met BSNC en IPC Groene Ruimte ook in 2019 trainingen baanonderhoud

Losser-methode
Vooral over gravelbanen leeft het idee dat het onderhoud veel tijd en geld kost. Hier is, mede met dank aan de Losser-methode, veel vooruitgang in geboekt. Waar voorheen het onderhoud voornamelijk handmatig werd gedaan, is de Losser-methode een nagenoeg volledig gemechaniseerde onderhoudsmethode. Dat levert uiteindelijk in tijd en geld winst op. En het zorgt voor een veel consistentere kwaliteit van onderhoud.

Maar ook clubs die (nog) geen gebruik maken van de Losser-methode, hebben baat bij de trainingen voor baanonderhoud. Zo ook Ron van der Heijde van Tennis Vereniging Naarden. “Ik heb de training als heel interessant ervaren. Vooral op theoretisch vlak heb ik veel geleerd,” zegt Van der Heijde, die de training vorig jaar (2018) volgde.  “Ik heb nu een stuk meer theoretische achtergrond over bijvoorbeeld de samenstelling van gravel en hoe een baan is opgebouwd.”

Ervaringen uitwisselen
De Grounds Manager van TV Naarden zou de training ook aan anderen aanbevelen.  “Eén van de redenen voor mij om de training te volgen was om in contact te komen met collega Ground Managers om ervaringen uit te kunnen wisselen.” Bovendien is Van der Heijde door de training ook tot enkele andere inzichten gekomen in zijn eigen werk. Zo borstelt hij de banen nu vaker dan voorheen zodat de bovenkant ruw blijft en meer in beweging is. “Dat advies heb ik vanuit de les gekregen, maar ook vanuit collega’s op de training.”

Bij TV Naarden hebben ze tot ongeveer drie weken geleden door kunnen tennissen. “Wij hebben gravelbanen op afschot . Daar zijn we heel tevreden over,” zegt Van der Heijde. “Als het geregend heeft, zijn de banen snel weer droog. Dat heeft als voordeel dat we, met uitzondering van de vorstperiode, gewoon door kunnen tennissen.”

Voordelen gravel
Het verhaal van TV Naarden bewijst nog maar eens dat je op gravelbanen vrijwel het hele jaar door kan spelen. Op banen met gravel op afschot kan het regenwater bovendien extra snel afgevoerd worden doordat de baan licht afloopt. Weersomstandigheden hoeven de keuze voor gravel dus niet in de weg te staan. En met het juiste onderhoud hebben gravelbanen ook een vele malen gunstigere levensduur dan de kunstgrasachtige banen. Zo’n 25 tot 30 jaar is realistisch, tegenover 12 tot 14 jaar voor kunstgras.

Om te leren hoe je goed onderhoud van gravelbanen aanpakt, zijn er dus ook dit jaar weer trainingen baanonderhoud gepland. De trainingen worden dit jaar op zaterdag 23 maart en 16 november georganiseerd door IPC Groene Ruimte in samenwerking met de BSNC Meer informatie over de trainingen is hier te vinden.

Meer nieuws

Plaats een reactie