In the picture: Paul van Berkel


In de rubriek ‘In The Picture’ staat iemand uit de wereld van sport en cultuurtechniek centraal. De persoon in kwestie gaat aan de hand van tien vragen in op zijn of haar werk en leven. In deze aflevering: Paul van Berkel, Adviseur/Projectleider bij Van Kessel Sport en Cultuurtechniek bv in Buren. Paul werkt al 22 jaar bij deze verrassend veelzijdige onderneming.


Hoe zou je jezelf willen typeren?
“Ik ben iemand die nooit stilzit. Daardoor, en omdat ik bijna overal ‘ja’ op zeg, ben ik ook erg breed georiënteerd. Als ik iets interessant vind, wil ik ook graag betrokken zijn. Dat draagt uiteindelijk ook weer bij aan de hoeveelheid kennis die je bezit. Ik ben dus erg veelzijdig, net als het bedrijf waar ik werk. Ik wil altijd een oplossing bieden, meedenken en inspireren. Daarnaast hou ik er ook van om in gepassioneerde teams te werken waarin veelzijdigheid en focus elkaar afwisselen. Je doet het uiteindelijk altijd samen.”


Hoe kijk je tot dusverre terug op je loopbaan?
“Wat ik vooral zie wanneer ik terugkijk, is dat de tijd erg snel gaat. Ik werk nu 22 jaar bij Van Kessel en werkte daarvoor 15 jaar bij een adviesbureau in de tuin- en landschapsarchitectuur en groenbeheer. Ik heb in mijn loopbaan aan kleine en grote bijzondere projecten mogen werken. Daarnaast ook altijd betrokken geweest bij de ontwikkeling van nieuwe producten, vanuit het bedrijf of samen met leveranciers. Een adviserende rol past mij als een maatpak. In die rol begeleid ik ook mbo en hbo studenten van bijvoorbeeld de HAS en Van Hall Larenstein. Enerzijds om ze kennis te laten maken met ons brede vakgebied en anderzijds om ze te enthousiasmeren voor ons mooie en veelzijdige vak. Naast mijn werk binnen Van Kessel vervul ik nog een kleine rol als commercieel manager van Circulus BV. Dit bedrijf maakt van afvalstoffen, bermgras en gerecycled plastic een nieuw circulair en biobased composiet. Van composiet maken we producten voor toepassing in de openbare ruimte, kantplanken, zitbanken, rasterpalen. Eigenlijk te veel om op te noemen. Zo werken we als concern aan een klimaatbestendige en duurzamere toekomst. Daar zijn we bij Van Kessel de laatste jaren ook hard mee bezig. We hebben enorme ontwikkelingen doorgemaakt als we kijken naar circulariteit en duurzaamheid. Er zijn meer praktisch toepasbare en integrale ontwerpen. Daar ben ik heel positief over. Het geeft ook veel uitdaging om je bezig te houden met veel verschillende onderwerpen als watermanagement, klimaat, circulair bouwen en recycling . Als ik daarnaar kijk, past mijn loopbaan me als een handschoen. Veelzijdig en altijd diep op de inhoud.”


Heb je genoeg tijd voor hobby’s? Hoe ontspan jij je?
“Ontspannen is natuurlijk belangrijk, maar ik word niet zo gestrest van al dat bezig zijn. Dat is juist het leuke. Ik vind het contact met mensen verschrikkelijk leuk en het werken met scholieren fantastisch. Ik haal dus enorm veel energie uit mijn werk. Vooral de afwisseling hierin vind ik leuk. Dat geeft me energie. Ik heb eigenlijk al mijn bezigheden nodig om het voor mezelf leuk en ontspannen te houden. Het is, net als in mijn werk, een soort circulair systeem.

Natuurlijk heb ik ook nog tijd voor hobby’s die ik leuk vind om in mijn vrije tijd te doen. Ik golf twee keer per week met goede vrienden. Voor uitslapen blijft dus weinig tijd over. Zo blijf ik altijd in een lekker actief ritme. Over ritme gesproken. Ik maak ook muziek en speel in een bluesband die je regelmatig op jazz- en bluesfestivals kunt tegenkomen. Daarin ben ik de drummer/zanger. Daarnaast ontwerp ik tuinen als ik nog wat tijd over heb én hou ik van hardlopen. Ik ben dus eigenlijk altijd bezig en gelukkig vindt het thuisfront dat geen probleem. Ik ben echt van de inspanning voor ontspanning.”


Waar kunnen ze jou ’s nachts voor wakker maken?
“Dat is zonder twijfel een bijzonder biertje. Een Tripel vind ik altijd erg lekker. Vooral tijdens quality time met mijn vrouw of na een rondje golf of na een repetitie met de band. Dan zit ik wel eventjes stil om te genieten.”


Heb je een voorbeeld? Een persoon waar jij je aan spiegelt?
“Ik ben niet echt iemand die veel tegen mensen opkijkt. Ik wil juist altijd met iedereen in gesprek. Natuurlijk kom je wel eens mensen tegen waarvan je denkt ‘potverdikkie, die kan het goed brengen’. Zij inspireren me dan en dat neem ik weer mee in mijn werk. Als ik echt een idool moet noemen, dan is dat Charlie Watts, de drummer van de Rolling Stones. Still going strong, karakteristiek en met een geheel eigen speelstijl, prachtig.”


Stel dat je keuze op een ander vak was gevallen. Welk beroep had je dan uit willen oefenen?
“Dan zou ik makelaar een leuk beroep vinden. Als makelaar heb je veel contact met mensen. Ook kun je je kennis delen over bouwkundige, esthetische en financiële aspecten. Maar ook over circulair bouwen en duurzaamheid. Ik hou ervan om me te verdiepen in dat soort materie. Als makelaar kun je dat perfect combineren.”


Op welke gebieden kunnen er in de branche stappen gezet worden? Waar liggen de toekomstige uitdagingen?
“We hebben in de afgelopen tijd natuurlijk al flink wat stappen gezet omtrent circulariteit en duurzaamheid. Wat mij betreft moeten wij daar als branche veel meer op inzetten. Hier ligt ook een grote uitdaging, omdat we nog te vaak traditioneel willen werken. Het vergt een andere manier van denken en een integrale aanpak. De andere uitdaging is gezond te blijven en ook nog na mijn pensioen van het leven te kunnen genieten.


Welke uitdagingen liggen er voor jou en Van Kessel?
“Binnen Van Kessel en zusterbedrijven geven we veel aandacht aan klimaatadaptief ontwerpen en inrichten van de buitenruimte en circulariteit. Zowel voor onze branche én voor bouwbedrijven, projectontwikkelaars en andere betrokkenen speelt schaarste van grondstoffen op den duur een grote rol. Fossiele brandstoffen raken een keer op, zelfs zand wordt al een schaars goed. We moeten dus inzetten op het tegengaan van opwarming van steden, bufferen en hergebruiken van regenwater, verminderen van fijnstof, beperken CO2 uitstoot, gezondheid en welzijn, maar ook het ontwikkelen van systemen die modulair zijn. Inzetten op systemen, waarin ieder onderdeel een materiaalpaspoort heeft en na einde levensduur weer in de circulaire kringloop is terug te brengen. We moeten het zo kunnen demonteren, dat we het kunnen hergebruiken. Daarin willen wij nog flinke stappen zetten. Onze slogan is “Bouwen aan een betere levenskwaliteit”…  Om daar onderdeel van te zijn zie ik als een interessante uitdaging.”

Meer nieuws

X