In The Picture: Hans Ebben

In de rubriek ‘In The Picture’ staat iemand uit de wereld van sport en cultuur-techniek centraal. De persoon in kwestie gaat aan de hand van tien vragen in op zijn of haar werk en leven. In deze aflevering: Hans Ebben (43), directeur en mede-eigenaar van aannemer TOP Sport & Groen BV uit Maashees. Het bedrijf werd drie jaar geleden uitgeroepen tot starter 2015 van de ondernemersprijs Land van Cuijk en Noord-Limburg. 

Hoe zou jij jezelf willen typeren?
Als -tot een bepaalde hoogte- een vakidioot en een mensenmens. Ik werk nauw samen met mijn compagnons en mede-eigenaren van TOP Sport & Groen Nick Verberk en Ton Evers. We zijn voornamelijk actief in de buitensportsector en hebben twee werkmaatschappijen: een in Nederland en een in Duitsland. Nick richt zich met name op de Nederlandse en Ton op de Duitse markt. Ik fiets daar in een meer zakelijk georiënteerde rol tussendoor. Ik heb de touwtjes graag in handen en ben een soort vliegende keep en manusje-van-alles. Ik werk op kantoor, ben daarnaast veel onderweg voor afspraken én zo nu en dan ook in het veld te vinden. Bijvoorbeeld om een grasmat door te zaaien of te helpen bij het draineren. Die afwisseling bevalt me prima. Ik trek er graag op uit. De drukste tijd voor ons is de periode mei tot en met juli. Dat zijn echt tropenmaanden. Dat betekent vaak lange werkdagen, soms zelfs van half zeven ’s ochtend tot half elf ’s avonds. Bij thuiskomst ontspan ik me even en ga daarna slapen. De volgende dag moet ik immers weer vroeg, rond kwart voor zes, uit de veren. Een goede nachtrust is in deze tijd van het jaar heel belangrijk. Net als goed en gezond eten. Anders houd je het niet vol. ”

Waarin onderscheidt TOP Sport & Groen zich van andere aannemers?
“TOP Sport & Groen is opgericht in 2011 en telt vier vaste medewerkers. In september 2017 vestigden we ons in Maashees, daarvoor hielden we kantoor in Overloon. We zijn een jong bedrijf met kennis van zaken. Wij verzorgen grasmatten van aanleg tot onderhoud en alles wat daartussen ligt: natuurgras, kunstgras, tennisbanen, manegebodems of openbaar groen; we verrichten alle voorkomende werkzaamheden in eigen beheer. Met veel enthousiasme –en heel belangrijk- korte lijnen. We werken uitstekend samen met een aantal uitzendkrachten en zzp’ers, die jaarlijks in de perioden dat het nodig is bij ons komen werken. Daaronder zijn veel vakmensen met meer dan 35 jaar ervaring en een groene achtergrond.”

Hans vervolgt: “We onderscheiden ons vooral op het gebied van natuurgras. Dankzij een uitgebreid machinepark en inzet van eigen personeel zijn we in staat opdrachten voor 95 procent helemaal zelf uit te voeren. We hoeven dus geen andere aannemers of onderaannemers in te huren. Dat maakt ons heel flexibel. De economie draait momenteel als een tierelier. Het bedrijf is groeiende. Zeker sinds de opening begin vorig jaar van onze vestiging in Duitsland. Dat betekent dat we nog meer aandacht besteden aan het personeel. Het kost best moeite om goede mensen te vinden op dit moment. Dat is ook een echte uitdaging. We zoeken vaklui die je om een boodschap kan sturen.”

Jij bent net als Nick en Ton voor een derde eigenaar van TOP Sport & Groen. Hoe liggen de hiërarchische verhoudingen? Is er iemand die de leiding heeft –de eerste onder de gelijken- of werken jullie op basis van gelijkwaardigheid?
“Niemand speelt de baas. We vullen elkaar prima aan. Nick en ik kennen elkaar al sinds onze studietijd eind jaren jaren negentig op de Internationale Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. Daar werd de kiem gelegd voor onze huidige samenwerking bij TOP Sport & Groen. Uiteindelijk zijn we samen met Ton als derde compagnon van start gegaan. Hij zette het bedrijf bij de oprichting in 2011 financieel in de steigers. Samen vormen we een drie-eenheid. We weten wat we aan elkaar hebben. Een half woord is genoeg.”

 Voordat jij met je twee compagnons startte met TOP Sport & Groen, was je actief voor andere aannemingsbedrijven in de cultuur- en civiele techniek. Hoe kijk je daarop terug?
“Ik heb mijn loopbaan zorgvuldig opgebouwd. De eerste jaren bij A. Hak Milieutechniek, Van Boekel Zeeland BV en Krinkels BV heb ik veel praktijkervaring opgedaan als respectievelijk uitvoerder en calculator/werkvoorbereider. Voordat Nick, Ton en ik voor onszelf begonnen, werkte ik als projectleider/calculator voor Janssen Cultuurtechniek BV. Een prima basis om met een eigen bedrijf te starten. Ik weet wat het werken in het veld op het vlak van onder meer milieu, wegenbouw, cultuurtechniek en sport inhoudt. Dat is in mijn huidige functie een groot voordeel. Ik heb er nog iedere dag profijt van.”

Had je als kind al interesse in sport en cultuurtechniek?
“Ik heb altijd al groene vingers gehad. Ik ben opgegroeid op de boerderij. We hadden thuis een melkveebedrijf. Als jong ventje wilde ik net als mijn vader melkveehouder worden. Later kreeg ik andere interesses. Boomchirurg leek me een mooi vak of anders een baan in de bodemchemie. Vakken als scheikunde en bodemkunde boeiden mij in hoge mate. En wat sporten betreft: ik heb vroeger gevoetbald bij RKVV Volharding in Vierlingsbeek, vlakbij mijn woonplaats Groeningen, de club waar mijn zoon Finn (9) nu ook speelt. Mijn dochter Meike (10) is lid van een korfbalclub. Zelf sport ik ook nog regelmatig. Om fit te blijven loop ik hard en op zondagmorgen ga ik met een paar vrienden mountainbiken in het bos. Heerlijk om te doen en een ideale manier om je hoofd leeg te maken.”

Heb je nog meer hobby’s. Hoe ontspan jij je?
“Ik heb met drie vrienden, waaronder mijn compagnon Ton, een seizoenclubcard van PSV. Toen de club kampioen werd door in eigen huis Ajax te verslaan, hebben we een leuk feestje gevierd. We zijn ’s avonds gaan stappen in Eindhoven. Het plan was om de volgende dag ook naar de huldiging te gaan op het Stadhuisplein. Zover kwam het uiteindelijk niet. Vanwege de enorme drukte in de stad en omdat het feest pas laat in de middag begon, hebben we de huldiging overgeslagen. We hadden de titel de avond en nacht ervoor immers al goed gevierd. Het was mooi zo.”

Waar kunnen ze jou ’s nachts voor wakker maken?
“Nergens voor. Laat mij maar lekker liggen. Of het moet een buitenlands tripje van PSV zijn naar een wedstrijd voor de Champions League of Europa League. Daar kom ik graag mijn bed voor uit! Samen met een paar vrienden bezocht ik eerder al Europese duels in onder meer Madrid, Valencia, Athene, Manchester en Glasgow. Elke keer weer een geweldige belevenis. Wie weet maken we komend seizoen weer een mooi reisje. Hopelijk overleeft PSV de voorronde voor de Champions League en kwalificeert de club zich voor de groepsfase. Dan spelen we sowieso zes wedstrijden op het hoogste niveau, waaronder drie uitduels.”

Is er een persoon waar jij je aan spiegelt. Een inspiratiebron?
“Nee, al wilde ik vroeger dus net als mijn vader melkveehouder worden. Iemand die veel indruk op me maakte en me inspireerde heb ik eigenlijk nooit gehad.”

Op welke gebieden kunnen er in de sportsector stappen gezet worden? Waar liggen de toekomstige uitdagingen?
“Ik zou graag zien dat het aanbestedingsbeleid op de schop gaat. In die zin dat het in plaats van de prijs veel meer draait om de kwaliteit die je als bedrijf levert. Het baart me zorgen dat de kennis bij gemeenten en adviesbureaus op het gebied van sport afneemt. Dat komt omdat de vakidoten van weleer genieten van hun pensioen en hun opvolgers vooral handelen naar en beslissingen nemen vanuit de theorie en weinig praktijkervaring bezitten.”

“Aannemers worden nog te vaak bestempeld als boeven die niet te vertrouwen zijn en  alleen aan zichzelf denken. Natuurlijk zitten die er tussen. Het overgrote deel wil echter gewoon goed werk  leveren waar ze mee kunnen pronken en waar ze trots op kunnen zijn. De meeste aannemers hebben veel kennis en ervaring. Als je dat als opdrachtgever of adviesbureau minder hebt, dan moet je het aandurven om er goede aannemers bij te halen. Vervolgens is het belangrijk om samen in een bouwteam tot een goed plan te komen. Dan heb je alleen winnaars. Bovendien zijn er dan vaak geen vervelende discussies over het verrekenen van een vierkante meter meer of minder. Er is kennis voldoende, haal die kennis in huis is mijn advies!”

Stel dat je keuze op een ander vak was gevallen. Welk beroep had je dan graag uit willen oefenen?
“Van kinds af aan heb ik iets met bomen. Het zou daarom in ieder geval een functie zijn die daarmee te maken heeft. Boomchirurg of boomadviseur lijkt me wel wat. Ik prijs me echter gelukkig, want ik heb nu als directeur en mede-eigenaar van TOP Sport & Groen het allermooiste beroep ter wereld. Daarin kan ik al mijn energie en creativiteit kwijt. Het vak biedt meer dan genoeg uitdagingen voor mij om het nog heel lang en met veel plezier vol te houden in deze branche. Als je dat kan zeggen, ben je een rijk mens. Zo voel ik dat ook.”

Meer nieuws

Plaats een reactie