Genomineerden Innovatieprijs Sportaccommodaties 2019 bekend

Uitreiking tijdens Vakbeurs Sportaccommodaties op 14 maart in Houten                                  

De genomineerden van de Innovatieprijs Sportaccommodaties 2019 zijn bekend. Uit de inzendingen selecteerde de adviescommissie onder leiding van voorzitter Pleun Lok vier innovaties: ‘4salt® Graszaad met beste zouttolerantie’ van DLF BV, ‘Carbonfix als onderbouwmateriaal kunstgrasveld’ van Antea Realisatie en gemeente Breda, ‘Infill-filterput’ van Sweco Nederland BV  en ‘Solar Transfloormer’ van Techniek in Tuinbouw.

De Innovatieprijs wordt op donderdag 14 maart voor de derde keer uitgereikt tijdens de Vakbeurs Sportaccommodaties in de Expo Houten. De innovatieprijs -een gezamenlijk initiatief van BSNC, Vereniging Sport en Gemeenten en NOC*NSF– is bedoeld om nieuwe concepten in de sportsector te stimuleren. Ook willen de drie organisaties de focus versterken op innovatie bij het bedrijfsleven, opdrachtgevers én gebruikers. De winnaar ontvangt een promotiepakket. Het beoordelen van de inzendingen gebeurde op basis van de criteria in het reglement: originaliteit en creativiteit, de aanleiding voor de innovatie, praktische meerwaarde en effectiviteit en promotie vakgebied. En in hoeverre er sprake is van een concreet, gerealiseerd en duidelijk product, project of dienst.

Voorzitter van de adviescommissie Pleun Lok: “Hoewel de stroom inzendingen wat traag op gang kwam, waren we als adviescommissie toch weer blij verrast over de aangeboden kwaliteit. Tien inzendingen behaalden wat ons betreft het predicaat innovatie. Daar kwamen uiteindelijk de vier genomineerden uit voort. Wij wensen de jury veel wijsheid toe bij de beoordeling en jurering.”

4salt Graszaad met zouttolerantie
Het is lastig om gras te zaaien en laten groeien op golfbanen en sportvelden met verzilting of die bewaterd worden met kwalitatief slecht water. DLF heeft hiervoor een oplossing gevonden met de ontwikkeling van het 4salt® concept. Door het blootstellen van de kiemplanten aan een stijgend zoutgehalte in het substraat, identificeert DLF  de verschillen tussen grassoorten en -rassen én ontstaan er rassen die zouttolerant genoeg zijn om te overleven. Deze rassen krijgen het 4salt® keurmerk.

Infill- filterput
Van het infill materiaal, veelal rubbergranulaat, dat men toepast op kunstgrasvelden, verdwijnt jaarlijks een aanzienlijke hoeveelheid in het milieu. Net als van afgesleten kunstgrasvezels. Deze micro-plastics belanden op de verharding en bermen rond de velden. Vandaaruit komt het materiaal terecht in het oppervlaktewater door afspoeling en het RWA-riool. De hoeveelheid infill en kunstgrasvezel dat verspreid in het milieu belandt, bedraagt circa 320 respectievelijk 325 kilogram per jaar per veld. Dit vormt daarmee een groot risico voor mens, plant en dier. Sweco paste de gepatenteerde vuilfuik® aan, om dit probleem vanaf nu gemakkelijk te verhelpen. Zo ontstaat de Infill-filterput®: een groot filter die verspreiding van rioolrestanten in het oppervlaktewater voorkomt.

Carbonfix als onderbouwmateriaal kunstgrasveld
Antea Realisatie
en gemeente Breda ontwikkelden samen Carbonfix: een olivijnhoudend gesteente dat onder een kunstgrasveld ingebouwd kan worden als onderdeel van de sporttechnische laag. Olivijn is een mineraal dat in grote hoeveelheden in de aarde voorkomt. Het gaat een verbinding aan met CO2 en legt dat vast in de vorm van carbonaten -meestal magnesiumcarbonaat en soms ijzercarbonaat-, want mineralen zijn nooit honderd procent zuiver.  Deze reactie is onomkeerbaar en zorgt ervoor dat de CO2 permanent -voor de eeuwigheid- wordt vastgelegd in onoplosbare verbindingen. De toepassing reduceert of compenseert de CO2-uitstoot niet maar ruimt deze volledig op. Hiermee kan men een kunstgrasveld CO2-neutraal realiseren.

Solar transfloormer
Met Solar Transfloormer kunnen verenigingen de vele vierkante meters kunstgras meervoudig inzetten: om te sporten én om elektriciteit op te wekken. Techniek in Tuinbouw ontwikkelde een concept waarmee men kunstgrasvelden tijdelijk of permanent kan bedekken voor energie-opwekking. De Solar Transfloormer is geïntegreerd in de boarding van een kunstgrasveld. De zonnepanelen zijn daarin opgerold en zo beschermd tegen slechte weersomstandigheden. Aan de hand van het gebruiksrooster van de sportvereniging en de ingebouwde sensoren voor weersomstandigheden en beweging, bepaalt het systeem autonoom wanneer het veld vrij is en de omstandigheden geschikt om de zonnepanelen uit te rollen.

Meer weten? Kom naar de vakbeurs Sportaccommodaties op donderdag 14 maart aanstaande! De genomineerden presenteren zich om 10.30 uur. De prijs wordt om 16.30 uur uitgereikt tijdens het Green Tie Event.

Plaats een reactie

X