Ecostyle opent duurzaam én prijswinnend pand

Van een schuur in Appelscha naar een bijzonder werklandschap op een unieke, groene locatie in Oosterwolde. Het nieuwe duurzame pand van Ecostyle werd vrijdag 20 mei vol trots geopend door de directie en werknemers. Het bedrijf is leverancier van onder meer organische meststoffen speciaal voor sportvelden. 

BSNC-lid Ecostyle is sinds de oprichting in 1967 uitgegroeid tot een organisatie met vestigingen in België, Denemarken en Oostenrijk. Via een distributeur zijn de producten van de onderneming zelfs in Rusland verkrijgbaar. De klantenkring van het Friese familiebedrijf bestaat uit consumenten, hoveniers, gemeenten en land- en tuinbouwers.

Ecostyle bestaat uit de business units Garden, PlantProfessional, AnimalCare voor honden en katten en AgroVet. De Friese onderneming is actief op zowel de professionele als de hobbymarkt en hanteert daarbij een duidelijke missie: het ontwikkelen en vermarkten van ecologisch verantwoorde producten en concepten voor bodem en plant.

Centraal hierbij staat de zorg voor het milieu, innovatie, duurzaamheid en kennisdeling. De breed georiënteerde onderneming levert dus behalve tuinproducten ook diervoeding en dierverzorgingsmiddelen. “En daarnaast ook honderd procent organische meststoffen voor met name voetbalvelden en golfbanen”, zegt accountmanager Irwin van der Mussele. “Onze insteek daarbij is een gezonde plantengroei en goede bodemdiversiteit. De voordelen van onze producten zijn onder meer een snellere werking in het voorjaar en een betere groei onder koude omstandigheden. En sterker en groener gras dat minder vatbaar is voor ziekten en plagen. Bovendien verhogen onze organische meststoffen de opname van vocht en voeding.”

Feestelijke opening
De officiële opening van het nieuwe magazijn en kantoor in het ‘Ecomunitypark’ in Oosterwolde had plaats in aanwezigheid van vier generaties van de Friese familie Zwart en ongeveer honderdvijftig relaties. Namens de BSNC gaf directeur Ben Moonen acte de présence. De directeur van de branchevereniging is niet de enige die onder de indruk is van het gebouw. Namens Ecostyle mochten Anne Jan Zwart en Jan Sido Zwart begin maart in Londen de BREEAM Award in de categorie ‘Industrial Buildings’ in ontvangst nemen. Een prestigieuze prijs voor het meest duurzame industriële gebouw van Europa. Ook accountmanager Irwin is in zijn nopjes met de award. “We zijn heel blij en trots op deze mooie blijk van waardering. Ons nieuwe magazijn is gebouwd volgens de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Het pand staat in een prachtige, groene omgeving vol biodiversiteit. Het resultaat is een bijzonder werklandschap. Iedere dag mogen wij hier genieten van de prachtige natuur.”

Visitekaartje
Irwin vervolgt: “Het is ons visitekaartje voor alles waarin wij geloven als bedrijf. Wij willen natuurlijke kringlopen, de kracht van de natuur, ecologie, duurzaamheid versterken en zorgvuldig omgaan met het milieu. Onze oprichter Anne Jan Zwart koos er destijds al bewust voor om over te schakelen op zoveel mogelijk natuurvriendelijke bestrijdings- en gewasbeschermingsmiddelen. De visie van milieuvriendelijk ondernemen is anno 2016 nog steeds onze leidraad. Daar staan we nog pal achter. Ons bijzondere duurzame nieuwe pand is daar het beste bewijs van.”

Het duurzame karakter van het gebouw komt op verschillende manieren tot uiting. “Wij maken gebruik van warmte- en koude opslag en blijven zelf warm dankzij aardwarmte”, vertelt Irwin. “Daarnaast liggen er maar liefst 675 zonnepanelen op het dak. We zijn daarmee energieneutraal. Een deel van de energie die we winnen, leveren we terug aan het netwerk. Regenwater vangen we op om onder meer de toiletten door te spoelen. Bovendien maken we gebruik van duurzame verlichting en beschikken we over vloerverwarming. Met onze nieuwbouw gaan we vol voor de BREAAM 5-sterren certificering: het hoogst haalbare voor gebouwen.”

Schermafbeelding 2016-05-30 om 17.25.27

Plaats een reactie