De stelling van bestuurslid Teun Wouters

Vraag nu je droom van morgen. En accepteer niks minder. Dan maak je stappen!”. Dit is de oproep die bestuurslid Teun Wouters doet als het gaat om duurzaamheid. En in zijn toelichting gebruikt hij onder meer de woorden ‘lef’ en ‘ambitie’ om zijn oproep te onderbouwen 

Teun: “De hele dag door lijkt het wel te gaan over duurzaamheid, CO2 uitstoot, van het gas af etc. Dat we moeten verduurzamen is volgens mij wel duidelijk. Maar we zijn er nog lang niet. We hebben een jaar achter de rug, waarin gebeurtenissen en daardoor prijsontwikkelingen van onder andere gas en energie ons extra stimuleerden om te verduurzamen op energiegebied. Maar gaat onze voet van het gas, zodra de prijzen weer naar een betaalbaar niveau komen. Welke stimulans hebben we dan nodig?

De sportaccommodaties worden grotendeels door overheidsgeld gefinancierd. Laat die nou het voorbeeld geven! Maar wat zie je, juist die overheid blijkt op veel fronten ver achter te liggen op haar eigen wet- en regelgeving. De publieke organisaties worstelen met het op gang krijgen van de verduurzaming. 

Wat hebben ze nodig? Lef en ambitie! 

Ambitie wordt momenteel in veel gemeentes wel neergezet. En gaan zelfs veel verder dan de klimaatdoelstellingen voor 2050 die we met elkaar hebben afgesproken. Top! 

Dan het lef. Heb het lef om je ambitie naar NU te halen. Vraag de markt om hetgeen je in 2030 wilt hebben nu te leveren. Ja, je zult de reactie krijgen dat dit NU niet kan. Maar als er 1 schaap roept dat hij het misschien wel kan, dan gaat de rest in rap tempo mee. En onze markt is in staat heel snel te ontwikkelen en te schakelen. Alleen is de vraag en de uitdaging er vanuit de opdrachtgevers vaak niet. Men is te behouden, bang door aanbestedingsperikelen etc. 

Een voorbeeld. Ooit riep iemand dat je van oud kunstgras NOOIT nieuw kunstgras kon maken, want het kunststofmateriaal was niet in die kwaliteit te krijgen. Doordat enkele opdrachtgevers de markt toch dwongen ermee bezig te gaan, kwamen in no-time enkele partijen met een circulair product. Eerst gedeeltelijk circulair en de volgende stap is 100%. 

Lef heb je ook nodig, om te accepteren dat jouw nieuwe ontwikkeling ook kan falen.”  

Kortom: Vraag nu je droom van morgen. En accepteer niks minder. Dan maak je stappen!  

Over Teun Wouters 

Ik ben binnen bestuur verantwoordelijk voor de werkgroep circulariteit, die nu een commissie lijkt te gaan worden. Een werkgroep waarin erg veel gebeurt. Een thema dat leeft! 

Teun trad toe tot het BSNC-bestuur in het jaar 2017, tegelijk met Seth van der Wielen. 

 

 

Bestuurslid Teun Wouter

Meer nieuws