conGRAS 2024: Het onderhoud van hybride sportvelden, een bewuste keuze

“Voetbal speel je op gras. Tenzij.” Aldus Jaap Verhagen, werkzaam in beheer en onderhoud bij de gemeente Zutphen. ”En naast gras is er ook nog verstevigd gras. Ofwel: hybride grasvelden.” Wanneer en hoe kies je voor gras, hybride gras of voor kunstgras? Welke factoren spelen mee bij die keuze? Hoe leg je vervolgens het veld aan en hoe zorg je dat het goed wordt beheerd en onderhouden?

Daarover gaat het in deze deelsessie op conGRAS 2024. Jaap Verhagen en Gertjan Hilarius (Fieldmanager of the Year 2023 en Head Groundsman bij sc Heerenveen) nemen je mee in de afwegingen die er te maken zijn bij de keuze voor een bepaald type veld. Zoals: heb je een goed beeld van de bespeling van het veld (uren, stabiliteit, grasbezetting) en het onderhoud dat daarvoor nodig is? Ook is verdieping nodig in de speelkwaliteit en de duurzaamheid.

De sprekers gaan in principe uit van gras als eerste keuze voor de voetbalsport. Maar zij zien dat de optie om voor hybride te kiezen vaak over het hoofd wordt gezien. Daar brengen zij zelf graag verandering in, onder meer met deze workshop.

Twee systemen

Fieldmanager Gertjan Hilarius gaat ook nog wat dieper in op het keuzevraagstuk. Hybride gras is er in twee varianten, een ‘lay & play-systeem’ en een gestikt systeem. Wat zijn de voordelen en na delen van deze systemen? Het onderhoud van hybride gras is intensiever. Hoe onderhoud je deze velden dan, wat is de invloed van bemesting op deze velden. En: hoe houd je deze velden in topconditie?

Als eigenaar krijg je met hybride een verstevigd grassportveld met voldoende capaciteit en goed in gebruik en lange afschrijftijd. De beheerder heeft echter wel wat extra kennis nodig, en daar kunnen fieldmanagers een goede bijdrage aan leveren.

Over de sprekers

Gertjan en Jaap hebben beide ruim praktijkervaringen opgedaan met de twee bovengenoemde systemen. Zij nemen de deelnemers mee in toepassingen zowel bij BVO (Betaald Voetbal Organisatie) als op gemeentelijke velden. Gertjan Hilarius is fieldmanager en beheert het onderhoud van het stadionveld van SC-Heerenveen. Jaap Verhagen is opzichter beheer en onderhoud bij de gemeente Zutphen.

Informatie over conGRAS

Meer informatie over conGRAS vind je via deze link. Ook houden we je via onze nieuwsbrief en onze LinkedIn-pagina op de hoogte.

Inschrijven voor conGRAS

Deelname voor BSNC-leden is gratis. Niet leden betalen € 295,00. Schrijf je nu in. Je hoeft je niet aan te melden voor een deelsessie. Op de dag zelf maak je je keuze aan welke deelsessie je wilt deelnemen.

Meer nieuws