conGRAS 2024: Van bestrijden naar preventie, hoe doe je dat?

Sinds het begin van de Green Deal Sportvelden in 2015 werken we aan IPM, oftewel Geïntegreerde Gewasbescherming. Althans, dat wordt van ons verwacht. Wie terugkijkt ziet vooral focus op het bestrijden van onkruiden, ziekten en plagen. Weliswaar zonder gebruik van pesticiden, maar ook met nogal wisselend succes. Bestrijden van onkruiden heeft met regelmaat zelfs een averechts effect. Het zit (nog) niet in ons DNA, maar het is slimmer om het accent te verleggen naar preventie. Problemen die je voorkomt hoef je immers niet op te lossen. Dit licht Ernst Bos graag toe in de deelsessie IPM op conGRAS 2024.

Van bestrijden naar preventie: hoe doe je dat?

Hoe past preventie in het dagelijks beheer en onderhoud van sportvelden? Gaat zulk onderhoud samen met een goede veldkwaliteit? Kost preventie extra geld? Veel vragen worden gesteld, maar er zijn ook al veel antwoorden. In de afgelopen jaren hebben we met elkaar ervaringen opgedaan, die we kunnen en moeten delen.

Laten we ook eens over de schutting te kijken, bijvoorbeeld naar de golfsector. Hier richt men zich al enkele jaren met succes op ‘structurele speelkwaliteit’. Dit is een mooi voorbeeld van een integrale aanpak, gericht op een uniform, hoogwaardig speeloppervlak in alle seizoenen. Dat zouden voetballers ook wel willen, maar hoe doe je dat? Monitoring en doelgras-gericht beheer spelen een belangrijke rol als het gaat om preventie. De golfbaan-aanpak is niet één op één te kopiëren, maar we kunnen er wel van leren voor onze grassportvelden.

Deze deelsessie op conGRAS staat in het teken van uitwisselen van kennis en best practices gericht op preventie in het sportveldenbeheer. Verder kijken we naar de golfsector voor inspiratie en bruikbare lessen voor duurzame, structurele speelkwaliteit van de grassportvelden!

Informatie over conGRAS

Meer informatie over conGRAS vind je via deze link. Ook houden we je via onze nieuwsbrief en onze LinkedIn-pagina op de hoogte.

Inschrijven voor conGRAS

Deelname voor BSNC-leden is gratis. Niet leden betalen € 295,00. Schrijf je nu in. Je hoeft je niet aan te melden voor een deelsessie. Op de dag zelf maak je je keuze aan welke deelsessie je wilt deelnemen.

Meer nieuws