Carbonfix wint Innovatieprijs Sportaccommodaties 2019

Antea Realisatie en gemeente Breda trotse winnaar

De winnaars van de Innovatieprijs Sportaccommodaties 2019 zijn Antea Realisatie en gemeente Breda met de innovatie ‘Carbonfix’. De jury maakte dit op 14 maart bekend tijdens de Vakbeurs Sportaccommodaties in Houten. Antea en gemeente Breda ontvangen een promotiepakket om hun innovatie breed te delen in het land. De Innovatieprijs Sportaccommodaties werd voor de derde keer uitgereikt. Initiatiefnemers zijn BSNC, VSG en NOC*NSF.

Carbonfix is een olivijnhoudend gesteente dat onder een kunstgrasveld ingebouwd kan worden als onderdeel van de sporttechnische laag. Olivijn is een mineraal dat in grote hoeveelheden in de aarde voorkomt. Het gaat een verbinding aan met CO2 en legt dat vast in de vorm van carbonaten -meestal magnesiumcarbonaat en soms ijzercarbonaat-, want mineralen zijn nooit honderd procent zuiver.  Deze reactie is onomkeerbaar en zorgt ervoor dat de CO2 permanent -voor de eeuwigheid- wordt vastgelegd in onoplosbare verbindingen. De toepassing reduceert of compenseert de CO2-uitstoot niet maar ruimt deze volledig op. Hiermee kan men een kunstgrasveld CO2-neutraal realiseren.

Juryrapport
Volgens de jury viel de inzending van Antea Realisatie en gemeente Breda op dankzij het feit dat deze innovatie:

  • belangrijk is in het kader van de CO2 footprint
  • volledig CO2 neutraal is
  • heel eenvoudig toepasbaar is

Over de Innovatieprijs
De Innovatieprijs Sportaccommodaties is dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Het evenement van BSNC, VSG en NOC*NSF is bedoeld om nieuwe concepten in de sportsector stimuleren. Ook willen de drie organisaties de focus versterken op innovaties bij het bedrijfsleven, opdrachtgevers én gebruikers. Er waren tien inzendingen voor de prijs. De adviescommissie maakte een eerste selectie met vier genomineerden: naast Carbonfix waren dat 4salt Graszaad met zouttolerantie van DLF, het Infill- filterput van Sweco en Solar transfloormer van Techniek in Tuinbouw.

Het beoordelen van de inzendingen gebeurde aan de hand van de criteria in het reglement zoals originaliteit en creativiteit, de aanleiding voor de innovatie, praktische meerwaarde, promotie vakgebied en effectiviteit. En in hoeverre er sprake is van een concreet, gerealiseerd en duidelijk product, project of dienst.

Meer nieuws

Plaats een reactie