Bras Fijnaart groeit in 60 jaar uit tot hypermodern groenbedrijf

Van loonbedrijf voor boeren en fruittelers tot een veelzijdige speler op de groenvoorzieningsmarkt. BSNC-lid van het eerste uur Bras Fijnaart uit Heijningen transformeerde de afgelopen zestig jaar in een hypermodern, vernieuwend bedrijf met een hoogwaardig machinepark. En ontwikkelde zich als specialist in cultuurtechniek, groenvoorziening en hydroseeding. “De helft van onze omzet halen we uit opdrachten in de sportsector”, zegt directeur Goof Rijndorp (53).

Bij Bras Fijnaart tellen ze de dagen af tot donderdag 14 september. Dan viert het familiebedrijf het diamanten jubileumfeest. Sprekers als VHG-directeur Egbert Roozen, directeur Arjan Knottnerus van Fieldturf Benelux en wethouder Thomas Zwiers van de gemeente Moerdijk voeren het woord. “Zelf ga ik het thema ‘Zestig jaar Bras Fijnaart: historie, waar staan we nu’, en met name de visie op de toekomst schetsen. Dus  terugblikken maar vooral ook vooruit kijken”, geeft Goof aan. “Er komen ongeveer tweehonderd bezoekers. Die kunnen ook terecht op het demo-terrein. Daar krijgen de gasten uitleg over onder meer verschillende grassoorten, kruidenmengsels, meststoffen en onze machines.”

Loonbedrijf
Bras Fijnaart is in 1957 opgericht door Goof Bras, de opa van de huidige directeur. “Ik begon in 1985 als projectleider en nam in 1988 op 24-jarige leeftijd het roer over van mijn vader en oom ”, vertelt kleinzoon Goof Rijndorp. “Het bedrijf was toen kleiner. Toch hadden we destijds al een stevige, vaste en trouwe klantenkring. Die hebben we nog steeds en deze is inmiddels verder uitgebreid. Daar zijn we als specialist in het groen heel trots op. Inmiddels kent Bras Fijnaart jaarlijks een omzet van zo’n vijf miljoen euro. Onze klantenkring bestaat uit ruim tweehonderd opdrachtgevers.”

Het familiebedrijf werkt in opdracht van gemeenten, woningstichtingen, bedrijven, industrieën en (sport)verenigingen. Bras Fijnaart is bovendien regelmatig actief bij BVO’s als Ajax, Feyenoord en FC Utrecht en golfclubs en particulieren. Behalve in de eigen regio is Bras Fijnaart voor de reguliere activiteiten actief tot het gebied ten noorden van Rotterdam, een groot deel van Brabant, Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden. Op het CV mag Bras Fijnaart pronken met onder meer een mooie, grote klus in de Amsterdam ArenA. “We zijn ooit begonnen bij de toenmalige profclub RBC in Roosendaal. Daarna volgden NAC, Feyenoord en FC Utrecht. Zo kwamen we in contact met Desso en FieldTurf Benelux en op die manier ook in het vizier van Ajax gekomen. In de ArenA mochten we dit jaar in mei, meteen na afloop van de voetbalcompetitie, de grasmat verwijderen. Dit ten faveure van een tijdelijke concertvloer voor artiesten als deejay Armin van Buuren, de Toppers en U2. Daarnaast legden we eerder al drie hybride GrassMastervelden aan op trainingscomplex De Toekomst van Ajax. Een geweldige uitdaging en een mooie referentie. Ons dagelijks werk bij de vaste klantenkring is en blijft voor ons echter net zo belangrijk.”

Goof vervolgt: “Wij onderscheiden ons door duurzame en innovatieve oplossingen. Daarnaast ontwikkelen we ons als strategische partner die de klant volledig ontzorgt op het vlak van groenvoorzieningen en cultuurtechniek. En nemen we bijvoorbeeld het hele beheer van sportparken over van gemeenten: de velden, hekwerk, verlichting, riolering en zelfs de communicatie richting de leden van verenigingen. Dit noemen we rentmeesterschap op sportaccommodaties.”

Medewerkers centraal
De ongeveer vijftig medewerkers staan centraal bij Bras Fijnaart. Goof: “Onze mensen vormen de basis voor een goede relatie met de klanten. Ze zijn zonder uitzondering uitstekend opgeleid voor hun werk en genieten jaarlijks bijscholing. De meesten werken al jaren voor Bras Fijnaart. De opdrachtgever ziet daarom vaak dezelfde gezichten. Die kan erop rekenen dat de medewerkers op hun terreinen van de hoed en de rand weten. Daaronder vallen tevens rentmeesterschap, hybride gras, natuurlijke begroeiingen, werk aan natuurprojecten, plaagdierbestrijding en paardenbodems. We ambiëren qua innovaties voorop te lopen. Zo werken we onder meer met GPS op onze machines en beschikken we over de juiste apparatuur die nodig is: up-to-date, modern en duurzaam.”

Een van de paradepaardjes van het bedrijf is het uitgebreide machinepark. Goof: “Dat draagt bij aan de kwaliteit van de grasmat. Denk daarbij aan diverse beluchtingsmachines. De Field Top Maker voor het verwijderen van straatgras, de Topdrain en bezandingsapparatuur. De focus op een hoge mechanisatiegraad is een van onze sterke punten. We beheren en onderhouden de machines zelf met als doel het waarborgen van de kwaliteit en flexibiliteit. Zo zijn we in staat elke klus, groot of klein, snel en goed uit te voeren.”     

Sportsector
De sportbranche is een belangrijke sector van het Westbrabantse bedrijf. “Vooral voetbal- en daarnaast ook hockeyvelden en atletiekbanen. Elke grasmat is anders en elke activiteit vereist een andere ondergrond”, benadrukt Goof. “Om sportvelden of recreatiegebieden geschikt te maken én te houden voor specifieke zware belasting is veel kennis en ervaring nodig. Door de jaren heen specialiseerden wij ons in de cultuurtechniek en het gras.”

Het Westbrabantse bedrijf ontwikkelde zich dankzij de kennis en ervaring van drie generaties tot een moderne organisatie. Goof: “We beschikken over de mensen, de kennis en middelen om aan elke groenbehoefte te voldoen. Dat doen we snel, efficiënt en kundig. Duurzaamheid in het werk en een duurzame relatie met de klanten en het milieu vormen de pijlers van ons bestaan. Onze klanten zijn heel trouw. Dat de meesten van hen regelmatig een beroep op ons doen, is het bewijs dat we ons werk uitstekend doen. Dat geeft veel energie en inspireert ons om op dezelfde voet verder te gaan.”

 

 

Meer nieuws

Plaats een reactie