Boegbeeld Jan Clement van Krinkels BV geeft roer over

 Jan Clement (66) is en blijft een doener. Op 1 mei trok hij de deur achter zich dicht bij BSNC-lid Krinkels BV. Voorlopig is de oud-directeur echter nog wel even zoet met het afronden van projecten voor het gerenommeerde aannemersbedrijf. Bovendien wordt Jan –net afgezwaaid- alweer gepolst voor diverse klusjes door bekenden (relaties) en organisaties. “Ook de BSNC mag altijd bellen. Geen enkel probleem. Als er iets leuks op mijn pad komt en ik kan helpen, doe ik het graag.” 

Niemand hoeft zich zorgen te maken over Jan. Hij heeft geen idee hoe het zwarte gat eruit ziet. En achter de geraniums zitten, is al helemaal geen optie voor hem. Daarvoor heeft hij nog veel te veel energie. Jarenlang fungeerde Jan als hét boegbeeld van het nationaal en internationaal opererende Krinkels: een belangrijke speler op het gebied van groen, infra, water én sport. “De laatste vijftien tot twintig jaar is Krinkels onlosmakelijk verbonden geweest met mijn persoon. En andersom. Ik denk dat ik daarmee niks vreemds zeg”, verwoord Jan het fraai.

Krinkels met het hoofdkantoor in Breda en 225 medewerkers was het afgelopen boekjaar goed voor een omzet van zeventig miljoen euro. In de functie van directeur leverde Jan de laatste 25 jaar een belangrijke bijdrage aan de groei en positionering van Krinkels in zijn huidige vorm. “Krinkels heeft sinds 1977 –toen ik begon als calculator- een enorme groei doorgemaakt”, benadrukt hij. “Destijds zette het bedrijf in Nederland drie miljoen om. Anno 2017 gaat het wat de binnenlandse activiteiten betreft (alle Nederlandse werkmaatschappijen inbegrepen, inclusief Krinkels BV) alleen al om 120 miljoen euro. En internationaal om ongeveer 240 miljoen euro. Aanvankelijk was ik echt een manusje-van-alles in het bedrijf. Mijn eerste grote opdracht was het op poten zetten van onze wegenbouwtak.”

Uitstapjes
Voordat Jan begin jaren negentig benoemd werd tot directeur, was hij onder meer actief als uitvoerder en bedrijfsleider. En maakte hij namens Krinkels mooie internationale uitstapjes naar landen als Spanje én Irak en Koeweit in het Midden-Oosten. “Ook stond ik aan de basis van onze dienstverlening in Engeland. Verder ben ik jarenlang actief geweest in Duitsland. Als directeur hield ik me sinds ongeveer 2000 vooral bezig met de binnenlandse activiteiten”, geeft Jan aan. “Qua sport beleefde ik veel plezier aan het opstarten en uitbouwen van een totaalconcept in België: de aanleg en het onderhouden en financieren van 35 sportvelden verspreid over heel Vlaanderen.”

Krinkels verzorgt op sportgebied de totale aanleg van accommodaties voor voetbal-, hockey-, tennis- en korfbalverenigingen. Van de velden tot alle bijkomende voorzieningen als parkeerplaatsen, verlichting en hekwerken. “We volgen altijd de meest actuele ontwikkelingen in de markt en handelen daarnaar. Zoals kunstgras met de eigenschappen van een natuurgrasveld. Behalve kunstgrasmatten leggen we ook natuurgrasvelden aan. En adviseren we over het beheer, grassoorten, ondergronden en voeding. Bovendien verzorgt Krinkels voor tal van gemeenten in Nederland het (groot) onderhoud en de renovatie van natuurgras sportvelden.”

Dynamisch bedrijf
De miljoenenonderneming heeft naast het hoofdkantoor in Breda in Nederland vestigingen in Eindhoven, Wouw, Alkmaar, Arnhem, Heerlen, Venlo, Hengelo, Nagele, Wateringen en Zuidwolde. En staat vanwege de spreiding door heel Nederland altijd dicht bij haar klanten. Dat maakt het mogelijk regionale en landelijke klanten te bedienen. Het bedrijf mag onder meer Rijkswaterstaat, NS, ministerie van Defensie, diverse waterschappen, gemeenten, provincies, bedrijven en diverse instellingen rekenen tot de opdrachtgevers. Jan: “Krinkels mag al ruim zestig jaar bestaan; we zien onszelf nog steeds als een jong, dynamisch en resultaatgericht bedrijf. Dat was zo onder mijn leiding. En dat blijft zo. Ik heb er alle vertrouwen in dat de drie huidige directieleden het bedrijf op een succesvolle manier voortzetten.”

BSNC
Het lidmaatschap van de BSNC heeft voor Jan zeker meerwaarde. “Ik vind dat een bedrijf als Krinkels een bepaalde verantwoordelijkheid heeft richting de branche. Daar mag je niet voor weglopen. De BSNC biedt een prima platform voor het delen van kennis met collega-aannemers. En met vertegenwoordigers van de andere bloedgroepen uit de wereld van sport en cultuurtechniek. Bovendien is het belangrijk om met één mond te spreken en als één front naar buiten te treden. Bijvoorbeeld in kwesties zoals de gezondheidsrisico’s van rubbergranulaat op kunstgrasvelden. Het is daarnaast zaak om als branche duidelijk te laten zien waar je mee bezig bent. Ik vind dat de BSNC de laatste jaren op de goede weg is. De branchevereniging is steeds beter in beeld en presenteert en profileert zich naar buiten toe op een goede manier.”

Toekomst
Jan heeft de komende tijd genoeg om handen. Waaronder dus de ‘nasleep’ van zijn werkzaamheden bij Krinkels. Daarnaast neemt hij de voorzittershamer ter hand van een bestuurlijke werkgroep binnen de VHG. Deze commissie binnen de branchevereniging voor hoveniers, groenvoorzieners, boomspecialisten, dak- en gevelbegroeners en interieurbeplanters wil de betrokkenheid van de leden bevorderen met het oog op de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2022 in Almere.

De officiële afscheidsreceptie van Jan staat op de rol voor donderdag 22 juni. Plaats van handeling is Landgoed Hotel & Restaurant Groot Warnsborn in Arnhem. “Ik bewaar goede herinneringen aan die locatie. Het is namelijk de plek waar we met vertegenwoordigers van Krinkels uit het hele land vaak afspraken voor een vergadering of andere bijeenkomsten. We hadden namelijk uitgerekend dat iedereen even ver moest rijden om er te komen”, zegt Jan.

De oud-directeur kan prima leven met zijn afscheid als roerganger van Krinkels. “Sinds september vorig jaar was ik al aan het afbouwen. Van tweehonderd tot nul procent. Toen ik eind april een punt zette achter mijn dagelijkse activiteiten voor het bedrijf, was ik daarom niet emotioneel. Ik ben natuurlijk ook nog niet helemaal weg bij Krinkels. Omdat ik nog wat klusjes moet afronden. Bovendien mogen ze mij altijd bellen voor informatie of adviezen.”

En tenslotte: “Het is goed geweest zo. Ik kijk terug op een mooie loopbaan bij Krinkels van veertig jaar. Ik ben tevreden over wat we in de periode onder mijn leiding bereikt hebben. Dat geldt eveneens voor de enorme groei die het bedrijf heeft doorgemaakt. En alle grotere en kleinere projecten die we tot een goed einde gebracht hebben. Leuk voorbeeld op sportgebied is het door ons aangelegde veld van de voetbalclub Kozakken Boys uit Werkendam. Momenteel een van de beste teams in de Tweede Divisie. Als ik die ploeg op televisie zie spelen, ben ik trots dat ze zo goed presteren op ónze mat. Dat geeft echt een kick en een goed gevoel. Ook nu ik geen directeur meer ben. Want de band met het bedrijf blijft. Voor altijd.”

 

 

 

 

Meer nieuws

Plaats een reactie