Amsterdam; ruimte voor sport in een verdichtende stad

Op 6 juli zijn we op de live-ledendag van de BSNC te gast in Amsterdam. Na een bezoek aan GBN AGR ’s morgens gaan we naar de Johan Cruijff Arena. Rob Alberts heeft met zijn collega’s van gemeente Amsterdam een mooi programma in elkaar gezet onder het thema: Gezonde en toekomstbestendige sport in Amsterdam. Waarom moeten we dat niet willen missen?

Rob Alberts, afdelingsmanager sporthallen en -parken van de gemeente Amsterdam is er trots op wat hij en zijn collega’s allemaal mogen ondernemen voor de sport. De stad heeft 440 ha aan sportvelden en Rob heeft 47 sportvelden, 28 sporthallen en 85 gymlokalen onder zijn hoede. De uitdagingen zijn niet gering. De hoofdstad is groeiend maar mag nog alleen maar inbreiden, bouwen buiten de ring is niet toegestaan. Zet daar de sportnorm naast: tegenover elk huis dat wordt gebouwd moet 1 vierkante meter beschikbaar zijn voor sport. Logisch dat je in deze stad – evenals in alle dichtbevolkte stedelijke gebieden- anders moet gaan denken over traditionele sportvelden.

Businesscases

Rob heeft voor 6 juli een mooi programma voor een deel van de middag samengesteld met een doorkijk naar allerlei onderwerpen die spelen en waarvoor oplossingen moeten komen. Zoals klimaatverandering, duurzaamheid en de sport in een groeiende maar verdichtende stad. Daar kunnen de leden van de BSNC hun voordeel mee doen: “We kijken telkens weer naar wat goed is naar de stad. Dit zijn businesscases die ook interessant kunnen zijn voor andere steden en de sport in Nederland.”

Voor wie?

Het programma is afgestemd op de BSNC-leden en is interessant voor de aannemers, de producenten, de adviesbureaus. Voor gemeenten als ze ruimtegebrek hebben of dat gaan krijgen. Voor iedereen die geïnteresseerd is in innovatie. De businesscases die worden gepresenteerd zijn na afloop op te vragen bij Rob.

Drie spreeksters

Rob heeft drie collega’s van de gemeente gevraagd om over hun werk en hun visie op sport in de stad te presenteren. Een van de spreeksters is Nelleke Penninx, planoloog bij de gemeente. Nelleke neemt ons mee in studies, achtergronden en processen waarbij de traditionele sportplekken en verenigingen veranderen en er ruimte ontstaat voor nieuwe concepten en bestemmingen. Die gaan bijvoorbeeld de hoogte in. Zoals de nieuwe topsporthal van vier verdiepingen met een hardloopbaan op het dak, of een openbaar sportpark op het dak van de nieuwe parkeergarage.

Nina van Kranendonk weet alles over Duurzaamheid. Amsterdam is trouw aan de afspraken van Parijs, bijvoorbeeld voor CO2-reductie. Met de Routekaart Duurzaamheid gooit zij er nog een schep bovenop door de afspraken ook toe te passen op de sportaccommodaties. Bijvoorbeeld als het gaat om recycling, zo min mogelijk vervoerbewegingen, compact bouwen op de bouwplaats, energie (zonnepanelen), of allerlei vormen van verwarmen en afkoelen. En, wat wordt de nieuwe bestemming van het hout dat vrijkomt bij het vervangen van de vloer van indoor wielerbaan Velodrome?

Sacha Stolp houdt zich bezig met City Sports, met alles wat te maken heeft met thematiek van overtollig water, droogte en energie. Met de oorzaken én gevolgen van opwarming in de stad. En dit is noodzakelijk, want de stad warmt op en koeling is nodig. Uit proeven blijkt dat met bepaalde sportveld technieken 27% temperatuur kan worden teruggebracht. Het principe is: hitte bestrijden door af te koelen. Een nieuwe activiteit bijvoorbeeld, is het klimaat adaptieve sportveld. Water wordt opgevangen in waterbuffers en nieuwe sportvelden met kunstgras worden afgekoeld met dit water. Dit is eerst getest op het Marineterrein: de zogenaamde ‘Roofdaktoets’ in samenwerking met KWR (ingenieurs) en met kratjesproducent Veolia. De test was een succes. Daarna is de proef uitgezet op grotere proefvelden voor hockey en voetbal. Dit bleef niet ongemerkt, er is interesse vanuit Parijs, in het kader van de Olympische Spelen 2024.

Een ander onderzoeksgebied waarover Sacha gaat vertellen betreft energie. We kijken of mogelijk is om energie in de stad vast te houden of op te wekken. En lukt dit, dan hoeft dat niet bij Amsterdam te blijven. Overal in dichtbevolkte steden en gebieden kent men immers eenzelfde vraagstuk.

Inschrijven en programma

Via deze link meld je je aan voor de verschillende onderdelen van het programma. Let op: we vragen je om je aan te melden voor elk programmaonderdeel waar je bij wilt zijn (coronamaatregel). Zo weten we van tevoren precies wie we bij welk onderdeel kunnen ontmoeten. Bij het werkbezoek aan GBN AGR is het aantal deelnemers gemaximeerd, schrijf je dus snel in (uiterlijk 25 juni 2021). Vol = vol! Aan de deelname van de ledendag zijn geen kosten verbonden.

Programma

Ochtendprogramma bij GBN AGR in Amsterdam (tijden onder voorbehoud)

9.30 uur              Ontvangst
10.00 uur            Start werkbezoek
12.00 uur            Einde werkbezoek en verplaatsen naar de Johan Cruijff Arena

Middagprogramma Johan Cruijff Arena in Amsterdam (tijden onder voorbehoud)

12.00 uur            Ontvangst en lunch
13.30 uur            Middagprogramma
16.30 uur            Borrel en hapjes
17.30 uur            Einde

Meer nieuws

X