Agterberg viert 65-jarig jubileum: ‘Het is en blijft een familiebedrijf’

Aannemer van grond-, weg- en waterbouw en cultuurtechnische werken Agterberg bv bestaat 12 februari 65 jaar. Een mijlpaal die het familiebedrijf in besloten kring viert. De staat van dienst van de onderneming uit Groenekan is indrukwekkend. Zeker op het gebied van sport. De basis van het succes is even simpel als effectief: heel hard werken. In voor- en tegenspoed.

Agterberg  staat met haar personeelsbestand van 170 vaste werknemers garant voor een bijzondere combinatie van bedrijven. Met specialismen op zowel het groene als het grijze werkgebied. Sport zit in de ‘genen’ van Agterberg: een echt familiebedrijf met veel expertise op het gebied van buitensportaccommodaties en natuurgras. De miljoenenonderneming is onder meer actief voor particulieren, bedrijven, verschillende BVO’s als Vitesse en Heerenveen én faciliteert een groot aantal evenementen.

De Fibreturf voetbalvelden van Agterberg zijn zeer gewild. Afgelopen zomer zorgde het bedrijf nog voor de complete renovatie van de stadionmat van topclub PSV in Eindhoven. “Een van onze sterke punten is dat we heel flexibel zijn. We kunnen wel tegen een stootje”, benadrukt algemeen directeur Frank Agterberg. “Met enthousiasme kom je bovendien heel ver. Bij iedere opdracht gaan we uit van het principe: ‘problemen zijn er niet, uitdagingen wel’. Ja, ook wij hebben last gehad van de economische crisis. We hebben ons echter goed door die periode heen geslagen. En gelukkig niemand hoeven ontslaan.”

Visie
Zorgen voor continuïteit in de bedrijfsvoering en opdrachten zit opgesloten in de  Agterberg-visie. Frank: “En vooral om goed te zorgen voor onze mensen. Je kan in deze business niet op je lauweren rusten en al te lang stilstaan bij mooie en grote projecten. ‘Want het gras groeit altijd door’, zeg ik altijd. Daarbij geldt dat al onze werkgebieden evenveel aandacht verdienen en krijgen: van gladheidsbestrijding, onderhoud van plantsoenen en uitvoeren van civieltechnische werken tot het aanleggen, renoveren en onderhouden van sportvelden. Allemaal even belangrijk.”

Mega-evenementen als de Tour de France in Utrecht en het wereldkampioenschap beachvolleybal in de zomer van 2015 behoren tot de hoogtepunten in de rijke geschiedenis van Agterberg. “Behalve onze vaste medewerkers konden we toen ook rekenen op de inzet van vele gemotiveerde vrijwilligers. Waaronder ook vrienden en familieleden die zich spontaan aanboden om mee te helpen. Of ze overdag, ‘s avond of ’s nachts aan het werk moesten, maakte niet uit. We klaarden die klus uiteindelijk met een ploeg van in totaal tweehonderd man.”

Prachtige herinnering
Agterberg leverde voor het WK beachvolleybal het zand in de vier stadions in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Apeldoorn. En tijdens de Tour zorgde het bedrijf onder meer voor het weghalen van obstakels op de weg, aanbrengen en weer verwijderen van asfalt, leveren van mobiele toiletten op 22 locaties, ophangen van spandoeken en het plaatsen van duizenden dranghekken over bijna 30 kilometer langs het parkoers. Frank: “Na de tijdrit op zaterdag gingen de hekken weer op de trucks. Zondagmorgen was het weer zaak om duizenden hekken neer te zetten voor de tweede etappe in de binnenstad. Geweldig om zo’n grote bijdrage te leveren aan zo’n beroemd sportevenement. Een prachtige herinnering.”

Maar genoegzaam achterover leunen is er dus niet bij in de Agterberg-familie. Zo bevestigt ook financieel directeur Johannes van der Heide. “Het is fijn en prettig werken voor Agterberg. Vooral ook omdat we in staat zijn projecten van kop tot staart uit te voeren. Of om in sporttermen te blijven: van start tot finish. Het geeft elke keer weer een heel voldaan gevoel als we de klus op een goede manier geklaard hebben. En de opdrachtgever heel tevreden is over het eindresultaat.”

Paardensport
Agterberg is behalve in de voetbalsport ook een graag geziene aannemer in de tennis-, golf- en hockeywereld. In de paardensport is de naam Agterberg door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip. Het bedrijf levert in heel Europa al decennialang kwalitatief hoogstaande bodems. Zoals voor het in 2015 gehouden Europees kampioenschap 2015 in Aken, het jaarlijkse CHIO in diezelfde Duitse stad, Jumping Amsterdam, Jumping Maastricht en Indoor Brabant. “Wij steken veel energie in de ontwikkeling van de ideale buitenbodem: stabiel, compact veerkrachtig, goed waterdoorlatend en niet te snel droog. Wij houden uiteraard rekening met de eisen van de dressuur- en de springruiter. Details bepalen het verschil tussen winnen of verliezen.”    

Eén ding verandert volgens Frank nooit. “Natuurlijk is Agterberg in de afgelopen 65 jaar enorm gegroeid. Maar het was, is en zal altijd een familiebedrijf blijven. Mijn vader richtte het in 1952 op en het is voortgezet door zijn drie zonen Albert, Ton en mijn persoon. En de derde generatie dient zich alweer aan. Bovendien is de economische crisis voorbij. De toekomst ziet er wat dat betreft rooskleurig uit.”

 

 

 

 

 

Plaats een reactie