Winnen Innovatieprijs levert ‘bewijslast’ voor open gesprek en vervolgstappen

Wat levert het winnen van de Innovatieprijs nou eigenlijk op? Namens de winnaars van de Innovatieprijs Sportaccommodaties 2019 -Antea Realisatie en gemeente Breda met de innovatie ‘Carbonfix’- vertelt Inge Schrader: “Je merkt dat we nu makkelijker een open gesprek voeren met allerlei betrokkenen over het duurzaam ontwikkelen en aanleggen van sportvelden. Dat is erg positief. De prijs levert voor mensen bewijslast dat het product klopt. Bovendien realiseerden we in Breda een pilot met een trapveldje. Het winnen van de prijs heeft er ook toe geleid dat we vervolgstappen konden zetten en dat er in het weekend van 29 november een volledig voetbalveld met Carbonfix wordt geopend. Daar zijn we erg blij mee en trots op.”

Winnend product
Carbonfix is een olivijnhoudend gesteente dat onder een kunstgrasveld ingebouwd kan worden als onderdeel van de sporttechnische laag. Olivijn is een mineraal dat in grote hoeveelheden in de aarde voorkomt. Het gaat een verbinding aan met CO2 en legt dat vast in de vorm van carbonaten -meestal magnesiumcarbonaat en soms ijzercarbonaat-, want mineralen zijn nooit honderd procent zuiver.  Deze reactie is onomkeerbaar en zorgt ervoor dat de CO2 permanent -voor de eeuwigheid- wordt vastgelegd in onoplosbare verbindingen. De toepassing reduceert of compenseert de CO2-uitstoot niet maar ruimt deze volledig op. Hiermee kan men een kunstgrasveld CO2-neutraal realiseren. Volgens de jury viel de inzending van Antea Realisatie en gemeente Breda op dankzij het feit dat deze innovatie belangrijk is in het kader van de CO2 footprint, volledig CO2 neutraal is en heel eenvoudig toepasbaar is.

Over de Innovatieprijs
De Innovatieprijs Sportaccommodaties is een initiatief van BSNC, VSG en NOC*NSF en is bedoeld om nieuwe concepten in de sportsector te stimuleren. Het beoordelen van de inzendingen gebeurde aan de hand van de criteria in het reglement zoals originaliteit en creativiteit, de aanleiding voor de innovatie, praktische meerwaarde, promotie vakgebied en effectiviteit. En in hoeverre er sprake is van een concreet, gerealiseerd en duidelijk product, project of dienst.

Aanmelden
Heeft jouw organisatie, bedrijf of samenwerkingsverband ook een slim, duurzaam en vindingrijk product of dienst ontwikkeld en uitgewerkt? Stuur deze dan nu in voor de Innovatieprijs 2020. Tijdens de Vakbeurs Sportaccommodaties op 5 maart 2020 in Houten reikt de jury de prijs voor de vierde maal uit. Via deze LINK kun je je innovatie aanmelden voor de Innovatieprijs Sportaccommodaties 2020!

Meer nieuws