Van je hobby je werk, of van je werk je hobby maken

Graag stellen we aan jullie voor: Johan ten Cate, werkzaam bij de gemeente Meppel, sinds begin januari dit jaar lid van de BSNC en van het platform Gemeenten en Sportbedrijven. Een maand daarvoor kwam hij in dienst van de gemeente als regisseur sportaccommodaties en kreeg hij de gelegenheid om zich in het werkveld te verdiepen. Naast kennismaken met collega’s in buurtgemeenten was het lidmaatschap van de BSNC een logische stap voor hem. Johan hoopt meer kennis op te doen over bijvoorbeeld het onderhoud van natuurgras, renovatie van kunstgras, onkruidbeheersing, bemesting en beheer. Hij brengt zijn jarenlange ervaring als hovenier bij diverse bedrijven in.

De gemeente Meppel heeft voor Johan mooie uitdagingen klaarliggen: het beheer en onderhoud van alle sportvelden en de zeven sporthallen, de fusie van drie voetbalverenigingen en het vraagstuk van accommodatie daarbij, renovatie en vervanging van kunstgrasvelden, een renovatie van, of nieuwe atletiekbaan. Ook heeft Meppel de Green Deal afgesloten en moet deze worden uitgewerkt. En dit alles in het licht van het nieuwe beheersplan.
Ook in de vrije tijd is Johan druk met een sportvisie in zijn dorp waarbij een nieuwe sporthal centraal staat. Daar zijn alle sportverenigingen in het dorp bij betrokken en vertegenwoordigt Johan zijn club VV Hollandscheveld.

Vernieuwen en tegelijk kosten besparen
Extra uitdaging voor Johan is om in zijn werk alle vernieuwingen in te zetten en tegelijk te besparen op de kosten. Bijvoorbeeld door meer onderhoud in eigen beheer te doen. Dat is even investeren, om vervolgens met deze kostenbesparing door eigen beheer nieuwe machines aan te kopen, die mogelijk nóg meer kosten besparen. Voor dit soort vraagstukken komt Johan graag langs bij de BSNC en verwacht hij in bijeenkomsten en werkbezoeken kennis te delen en inspiratie op te doen.

Verjonging
Op zijn 15e is Johan begonnen in het groenvak en werkte hij bij verschillende hoveniers, bij DOMO Sportsgrass waar hij vorig het diploma uitvoerder/opzichter behaalde bij IPC Groene ruimte, en als ZZP-er. De interesse van jongeren om net zoals Johan in het groen te werken is laag ziet hij. Hoe komt dit? De jeugd heeft steeds minder zin om de handen smerig te krijgen en werken in het groen loont minder dan in andere branches. Dat vindt hij jammer.

Kunstgraskennis brengen
Johan kijkt uit naar de kennisbijeenkomsten, discussies en ook zag hij de aankondiging voor de ALV op 25 maart a.s. voorbijkomen. Naast kennis opdoen brengt hij graag zijn specifieke kennis over kunstgras mee. In de vrije tijd runt hij zijn eigen bedrijf in de verkoop van kunstgras. Zo is hij meer dan de hele week rond met sport- en cultuurtechniek bezig!

Hoeft geen haantje de voorste te zijn
De noordeling Johan blijft nuchter op mijn vraag hoe hij zijn eerste stappen binnen de BSNC ziet. “Ik ben niet snel haantje de voorste, ik kom graag snel kijken maar blijft eerst nog even op de achtergrond. Ook zal ik mij aanmelden bij de BSNC-groep op LinkedIn.” We hopen je snel live de hand te kunnen schudden Johan!

Meer nieuws