Miriam van Moll – gemeente Waalre: “Sport zit in mijn DNA!”

De gemeente Waalre is een van de nieuwste partner-leden van de BSNC. Miriam van Moll, beleidsadviseur sport en evenementen, vertelt waarom haar gemeente koos voor de BSNC. Tip van de sluier: Ik ben van het netwerken; verbindingen maken vind ik leuk en belangrijk.”

Sport zit in het DNA van Miriam. Het begon, jaren geleden, in haar functie van facility manager bij PSV. Daartoe behoorde het zorgdragen voor de grasmatten in het stadion en op het trainingscomplex. Bij de firma Agterberg, jarenlang verantwoordelijk voor het onderhoud van de velden, heeft zij haar eerste ‘cursus gras’ gevolgd.

Het volledige speelveld

Als beleidsadviseur sport en evenementen van Waalre overziet Miriam het volledige speelveld van sport dat loopt van topsport (met bijvoorbeeld veel commerciële belangen) tot breedtesport (waar meer de maatschappelijke waarde voorop staat). En dat is mooi: “Na ruim 25 jaar werken in de sport heb ik op veel verschillende plekken ervaring opgedaan en dat kan ik hier allemaal inzetten.” Miriam werkte onder meer voor Sportservice Noord-Brabant en voor PSV, haar favoriete club.

Denk regionaal

“In de gemeente Waalre hebben we twee voetbalverenigingen, elk met vier sportvelden, en een hockeyvereniging met één veld. Deze laatste is toe aan vervanging. We bekijken samen met de vereniging de verschillende mogelijkheden voor een nieuw hockeyveld, dat uiteindelijk ook moet passen in onze strategie ‘duurzaam Waalre’ “, zo vertelt Miriam. Ook hebben we twee tennisverenigingen. Beiden met acht tennisbanen. Een van die verenigingen heeft twee padelbanen. De andere vereniging heeft die wens ook, maar vanwege de geluidsnormen kijken we met hen naar andere mogelijkheden.

Als kleine gemeente moet je echter ook groter denken: zo staat het Stedelijk Gebied Eindhoven, waarvoor Miriam een deel van de week werkt als themamanager voorzieningen & evenementen, voor het vraagstuk van de schaalsprong. De komende jaren komen in de regio 100.000 mensen meer werken. Naast woningen voor al deze mensen zijn allerhande voorzieningen nodig; denk aan scholen, onderwijs en huisartsen. Maar ook voorzieningen op het gebied van sport, cultuur en vrije tijd. Zo’n vraagstuk kun je als gemeente niet alleen bekijken, dat moet je wel regionaal aanpakken.

Waarom partner-lid geworden?

Volgens Miriam kiest Waalre om meerdere redenen voor het partner-lidmaatschap van de BSNC. Begin dit jaar las zij in de nieuwsbrief het duo-interview met Kees Haaksman en Jochem Knol. Zij kent Kees nog uit haar PSV-tijd en kreeg door het lezen van het interview meer interesse in de vereniging. Dat werd verder aangewakkerd door uitnodigingen voor events en congressen die zij langs zag komen en in het contact met verenigingsmanager Hans Arends. Ook niet onbelangrijk: “Ik ben van het netwerken en verbinden”, licht Miriam toe, “Ik vind dat leuk, belangrijk en wil daarbij graag op de hoogte zijn van nieuws, trends en ontwikkelingen. Wij zijn daarom lid van meerdere verenigingen, bijvoorbeeld ook van de VSG.“ Miriam wil graag haar bijdrage leveren aan een van de commissies of werkgroepen van onze vereniging.

Meer gemeenten

Op onze vraag hoe wij meer gemeenten kunnen enthousiasmeren om zich aan te sluiten bij de BSNC, gaat Miriam bij wijze van spreken onmiddellijk zelf aan de slag. “Ik organiseerde in mijn SSNB-tijd samen met VSG in de regio ambtelijke en bestuurlijke overleggen: De BSNC kan zeker op de agenda daar! Ik denk aan de regio Zuidoost-Brabant, maar het kan natuurlijk ook in de andere regio’s in Brabant. “Daarbij zegt ze toe om dit artikel, zodra het geplaatst is in de nieuwsbrief en op de website, te zullen delen via haar eigen social media. Daar zeggen we geen nee tegen!

Wat is je droom, je ambitie?

Waarom zet Miriam zich zo enthousiast in voor sport en bewegen? “Ik zou willen dat iedereen begrijpt en ondervindt dat het superbelangrijk is om te gaan of blijven sporten en bewegen. Bewegen is per definitie preventie, draagt bij aan een goede gezondheid. Bewegen verbindt, is universeel en ook nog eens hartstikke leuk en gezellig. Eigenlijk weet iedereen wel dat het goed voor je is, maar het zelf doen, dat is soms een grote stap. Ondanks dat er zoveel goede voorbeelden en leuke activiteiten zijn

Meer nieuws