In the picture: Kees Klok

In de rubriek ‘In The Picture’ staat iemand uit de wereld van sport en cultuurtechniek centraal. De persoon in kwestie gaat aan de hand van tien vragen in op zijn of haar werk en leven. In deze aflevering Kees Klok, directeur bij Dick Klok Cultuurtechniek. Dit bedrijf is expert op het gebied van aanleg en onderhoud van groen grond infra in natuur- en havengebieden, op akkers en bij (sport)parken. Het bedrijf heeft naast cultuurtechniek nog twee andere takken die zich richten op landbouw en industrieel terreinbeheer. Kees houdt zich als één van de twee directeuren van het bedrijf met name bezig met de dagelijkse leiding en aansturing van zijn medewerkers. Daarnaast is hij de man van de calculaties en werkvoorbereiding.

Hoe zou je jezelf willen typeren?
“Ik ben iemand die het zowel zakelijk als persoonlijk erg belangrijk vindt om kansen te zien en te pakken. Lukt iets niet op de ene manier dan is er altijd wel een andere weg die naar Rome leidt. Dat typeert mij denk ik wel als persoon want het maakt me wie ik ben.”

Hoe kijk je tot dusverre terug op je loopbaan?
“Na mijn hbo-opleiding Land- en Water Management ben ik in 2006 als uitvoerder blijven werken bij mijn stagebedrijf Aannemingsbedrijf P. Vis BV in Poortugaal. Daar heb ik veel geleerd. Het was goed om even buiten het ouderlijk bedrijf te kijken en te werken. Ik heb er vooral geleerd, hoe dingen anders kunnen! Sinds 2010 ben ik samen met mijn broer Arjo eigenaar van DKCT. Het is uitdagend en we hebben al veel gedaan en bereikt maar ik ben niet snel tevreden. We blijven altijd op zoek naar kansen.”

Heb je genoeg tijd voor hobby’s? Hoe ontspan jij je?
“Voor mij is ontspanning buiten bezig zijn, werken in de natuur. Naast dat ik veel plezier in mijn werk als directeur heb, houd ik me ook bezig met ons akkerbouwbedrijf. Wij verbouwen granen, aardappelen, voerbieten en koolzaad. Het is zo lekker om dan even niet op kantoor te zitten. Ik kan dan experimenteren met dingen en als die goed lukken, kan ik ze weer toepassen in ons bedrijf. Een voorbeeld daarvan zijn de Green Deal Sportvelden. Vanaf 2020 moeten alle sportvelden die we aanleggen en onderhouden chemievrij onkruidvrij zijn, dus zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Dit heb ik kunnen uitproberen op ons akkerbouwbedrijf en nu kan ik die kennis meenemen naar andere werken in ons bedrijf. Daar kan ik dan echt plezier in hebben.”

Waar kunnen ze jou ’s nachts voor wakker maken?
“Je mag mij ’s nachts echt wakker maken voor de aanleg van een mooi nieuw sportveld. Je maakt zelf helemaal iets nieuws van A tot Z waar je dan ook het eindresultaat van ziet. Het feit dat daar dan vervolgens een groep jongens en meiden met hun vereniging zoveel plezier van hebben, daar word ik graag wakker voor. De samenhang die het verenigingsleven creëert vind ik belangrijk. Ik sport zelf niet op de door ons aangelegde velden maar ik ga er graag af en toe kijken.”

Heb je een voorbeeld? Een persoon waar jij je aan spiegelt?
“Eerlijk gezegd niet nee, ik heb niet iemand die ik specifiek als voorbeeld zie. Ik volg niemand, ik baan liever mijn eigen pad en doe mijn eigen ding. En zoals ik al vertelde, lukt me dat niet op de ene manier dan proberen we het gewoon net even anders.”

Stel dat je keuze op een ander vak was gevallen. Welk beroep had je dan uit willen oefenen?
“Een ander beroep is eigenlijk nooit in me opgekomen. Ik wist al heel snel dat ik dit wilde gaan doen. Lekker buiten in de natuur bezig zijn en werken met machines. Ik heb natuurlijk van jongs af aan mijn vader bezig gezien in dit bedrijf en dat inspireerde. Als jongetje kwam ik uit school en wilde ik gelijk mee op de trekker en met mijn vader op pad. Misschien zou ik wel ondernemer kunnen zijn in een andere sector maar omdat dit het bedrijf van mijn ouders was, is het zo gegroeid.”

Op welke gebieden kunnen er in de branche stappen gezet worden? Waar liggen de toekomstige uitdagingen?
“In onze sector wordt er steeds meer op prijs gestuurd in plaats van op kwaliteit en dat vind ik jammer. We zitten met een overcapaciteit aan machines en een tekort aan vakkundige mensen. We moeten met elkaar beseffen dat daar een uitdaging ligt die we samen aan moeten gaan. De sector is een luchtballon die op knappen staat. We moeten zelf actief aan de slag om meer mensen voor ons vak te interesseren.” 

Welke uitdagingen liggen er voor jou en Dick Klok Cultuurtechniek?
“Ik zie het als mijn eigen uitdaging om kinderen en jongeren vroeg in contact te brengen met ons vak. Dit doe ik door o.a. mee te werken aan een lespakket dat op scholen aangeboden wordt. Ik wil dat jongeren met eigen ogen zien hoe fijn het is om buiten en met je handen te werken. We moeten met zijn allen trots zijn op de heren en dames die hun best doen voor hun mbo 2 en 3 diploma en ze beter belonen voor hun harde werk.”

 

Meer nieuws