In the picture: Jacques van Middelkoop

In de rubriek ‘In The Picture’ staat iemand uit de wereld van sport en cultuurtechniek centraal. De persoon in kwestie gaat aan de hand van tien vragen in op zijn of haar werk en leven. In deze aflevering: Jacques van Middelkoop (45), eigenaar van advies- en ingenieursbureau Middelkoop Advies. Het bureau is gespecialiseerd in advies, ontwerp en bouwbegeleiding voor sportaccommodaties. Hij is ook – namens de BSNC – technisch arbiter bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Dit is een onafhankelijke stichting die bij geschillen een alternatief biedt voor een procedure bij de rechtbank.

Hoe zou je jezelf willen typeren?
Ik hoop dat mensen mij ervaren als eerlijk en oprecht, als iemand die weloverwogen diverse belangen kan onderkennen en helpt partijen bij elkaar te brengen. Dat komt van pas in mijn dagelijks werk, en zeker ook bij de kwesties die we in de Raad van Arbitrage krijgen voorgeschoteld.

Waarin onderscheidt Middelkoop Advies zich van vergelijkbare bureaus op het gebied van realisatie en beheer van buitensportaccommodaties?
We werken met 10 mensen waarvan een deel als zelfstandig ondernemer aan ons bureau is verbonden. Dat zijn toppers op hun vakgebied met jarenlange ervaring. Uiteraard is er op papier een traditioneel organogram, ben ik de directeur. Toch voelt het niet als zo’n hiërarchisch harkje. We doen zoveel projecten samen dat ik ze echt beschouw als volwaardige collega’s. Die flexibiliteit maakt bovendien dat we samen veel en grote projecten kunnen voorbereiden en begeleiden en pieken in het werk meestal geen probleem vormen.

Een project waar ik echt trots op ben is de technische voorbereiding van de sportparken Olympia en Nieuw Varkenoord in Rotterdam. In opdracht van, en in samenwerking met, het ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam hebben wij de technische uitwerking en bestekvoorbereiding verzorgt voor de nieuwe sportvelden en infra. Beide sportparken worden gefaseerd heringericht waarbij delen van de sportaccommodaties in gebruik blijven. De eerste voorbereidingen zijn in 2015 gestart en naar verwachting wordt het laatste deel, de nieuwe trainings- en wedstrijdaccommodatie voor Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord, dit jaar gerealiseerd.

Heeft de lange periode van aanhoudende droogte van deze zomer voor veel extra werk gezorgd? Kwam de aanleg en onderhoud van sportvelden in gevaar?
Het was een extreem warme zomer, dat is zeker waar. We moeten alleen niet overdrijven, er zijn binnen ons vakgebied ook andere extremen. Als je in september een atletiekbaan moet voorzien van een nieuwe toplaag -en je hebt de pech dat het de hele maand regent- dan heb je kans dat het werk stil ligt tot maart volgend jaar. Wel vind ik het belangrijk dat je als aannemer tijdens die hitte goed moet zorgen voor je mensen die buiten aan het werk zijn. Verder nodigt zo’n hoge temperatuur uit tot het bedenken van innovatieve methoden, dat soort puzzels intrigeert me.

Hoe kijk je tot dusverre terug op je loopbaan?
Die is in ieder geval heel divers. De eerste 8 jaar van mijn carrière heb ik gewerkt in de aannemerij. In die tijd kon ik me specialiseren in de sportbranche. De gemeente Utrecht vroeg me in 1998 om het planmatig onderhoud van sportvelden te gaan coördineren. Dat heb ik 10 jaar met veel plezier gedaan en uiteindelijk ben ik voor mezelf begonnen. Belangrijkste reden voor die stap was dat mijn eerste dochter werd geboren. Ik maakte lange dagen, was veel van huis en dacht als zelfstandige meer tijd vrij te kunnen maken voor mijn jonge gezin. Het laat zich raden dat het niet helemaal zo is uitgepakt als ik voor ogen had… Het zoeken van de juiste balans is als zelfstandige niet minder ingewikkeld dan voor elk ander gezin met twee werkende ouders.

Heb je altijd interesse gehad in sport, groen en cultuurtechniek?
Mijn focus ligt echt op de sport, dat zijn mijn favoriete projecten. Het is enorm leuk om op één vakgebied zoveel mogelijk kennis te verzamelen. En dan heb ik het om precies te zijn over de velden, niet over de sportbeoefening zelf. De techniek van de ondergrond, van bijvoorbeeld een goed natuurgrasveld is razend divers en uitdagend. Zowel aanleg als beheer zijn fascinerend. Overigens is het niet alleen de techniek. Soms vormt de financiële onderbouwing voor de komende 30 jaar een interessante uitdaging, een andere keer is er een juridische hobbel of is het passen en meten om het veld op de juiste plek te krijgen. Het is allemaal wat dynamischer en breder dan de traditionele civiele techniek.

Heb je genoeg tijd voor hobby’s? Hoe ontspan jij je?
Ik probeer in ieder geval één in de week op pad te gaan met mijn ‘handbike’. Een heel fanatieke sporter ben ik niet, het is een noodzakelijk kwaad om mijn lijf in conditie te houden. Reizen is een echte hobby. Wel kan ik dan niet altijd de verleiding weerstaan om op een sportpark even onder een grasmat te loeren.

Waar kunnen ze jou ’s nachts voor wakker maken?
Lekker uitgaan met vrienden of een weekend weg met mijn gezin. Veel ingewikkelder zijn mijn wensen niet.

Heb je een voorbeeld? Een persoon waar jij je aan spiegelt?
Dat zijn meerdere mensen geweest in mijn carrière. Elke leidinggevende gaf me bepaalde dingen mee die later in mijn loopbaan ontzettend waardevol blijken te zijn. Zo leerde ik aan het begin van mijn loopbaan nooit schepen achter je te verbranden. Je komt elkaar altijd weer tegen in deze branche. Een felle zakelijke discussie ga ik niet uit de weg, wel wil ik een project altijd samen tot een goed einde brengen zodat iedereen tevreden terug kan kijken. Ik heb geen goeroes, geen grote helden. Mensen die 100% zichzelf durven zijn in deze wereld en dat ook uitstralen, daar hou ik van!

Op welke gebieden kunnen er in de branche stappen gezet worden? Waar liggen de toekomstige uitdagingen?
Dat zijn de voor de hand liggende dossiers. Hoe gaan we bouwstoffen hergebruiken die bij renovaties vrijkomen? Hoe gaan we de Green Deal goed uitvoeren? Het verbod op pesticiden vraagt van de gehele sector de nodige creativiteit en een frisse blik op sportveldonderhoud. We moeten aan de bak op gebieden als bemesting, grasveredeling en watermanagement.

Ook zie ik kansen voor beter multifunctioneel gebruik van sportaccommodaties. Dus niet rigide één sport op één veld, maar mogelijkheden creëren waardoor meerdere sporters op een ondergrond uit de voeten kunnen.

Stel dat je keuze op een ander vak was gevallen. Welk beroep had je dan uit willen oefenen?
Kok. Geen twijfel mogelijk. Ik hou van lekker eten en goede wijn, en vind het heerlijk om een hele dag in de keuken te staan. Van Aziatisch tot Italiaans, de variatie spreekt me enorm aan. Meestal volg ik de receptuur, al hou ik er op zijn tijd ook wel van om te improviseren.

Meer nieuws

Plaats een reactie

X