In The Picture: Henk Kool

In de rubriek ‘In The Picture’ staat iemand uit de wereld van sport en cultuur-techniek centraal. De persoon in kwestie gaat aan de hand van tien vragen in op zijn of haar werk en leven. In deze aflevering: Henk Kool (65) uit Oosterhout (NB), senior adviseur buitensportaccommodaties bij Antea Group. In november gaat Henk met pensioen.

Hoe zou jij jezelf willen typeren?
“Mijn vrouw omschrijft mij als eerlijk en betrouwbaar. Dat ga ik niet tegenspreken. Zelf typeer ik me als pragmatisch, realistisch en kritisch. Volgens sommigen soms misschien iets té. Dat is nou eenmaal het aard van het beestje. Voor mij is alleen goed, goed genoeg. Verder ben ik direct en to the point.”

Waarin onderscheidt Antea Group Nederland zich van vergelijkbare bedrijven op het gebied van het beheer en het onderhoud van buitensportaccommodaties?
“Dat vind ik lastig om aan te geven. Ik werk namelijk al bijna 38 jaar –sinds 1981- voor hetzelfde bedrijf; al is advies- en ingenieursbureau Oranjewoud op 1 januari 2014 verder gegaan onder de naam Antea Group. Ik beschik dus niet over vergelijkings-materiaal.”

“Als werknemer voel ik me bij dit bedrijf op mijn gemak. Antea Group en voorheen Oranjewoud is een nette werkgever, waar goed voor je gezorgd wordt met ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Ik ben trots dat ik hier mag werken. En zeker ook op de aansprekende projecten die wij in de wacht slepen en tot een goed einde brengen. Als wij een klus uitvoeren, komt het dik voor mekaar. Zoals overal waar gewerkt wordt, spelen bij ons ook wel eens zaken die net even anders uitpakken dan verwacht. Over het algemeen doen we ons werk gewoon goed, op een klantvriendelijke manier. Dat horen we vaak terug van de opdrachtgevers. Zij zijn de beste graadmeter voor onze prestaties.”

“Hoewel ik al lange tijd werk in de wereld van de buitensportaccommodaties, blijft het leuk om te doen. Vrijwel dagelijks komen er weer nieuwe interessante vragen op mijn bureau. Zeer gevarieerde kwesties. Er zijn veel raakvlakken met uiteenlopende vakgebieden als civiele techniek, milieukunde, bodemkunde, hydrologie, ontwerp, planologie en financiën. Antea Group biedt ruimschoots de mogelijkheden om met diepgang en kwaliteit integraal te werken aan al deze disciplines.”

Heeft de lange periode van aanhoudende droogte deze zomer voor veel extra werk gezorgd? Kwam de aanleg en onderhoud van de sportvelden in gevaar?
“Ik heb alle lof voor de jongens in het veld die in de extreme hitte moesten werken. Eigenlijk was dat niet te doen. De aanhoudende droogte en de extreem lage waterstanden zorgden voor problemen. Zoals prijsverhoging en vertraging van de aanvoer van schepen van materialen en grondstoffen. Helaas worden de daarbij horende extra kosten vaak afgewenteld op de opdrachtnemer/aannemer.”

Je hebt een aardig cv opgebouwd. Hoe kijk je tot dusverre terug op je loopbaan?
“Met een goed en voldaan gevoel. Na mijn afstuderen -richting bodemkunde, hydrologie  en natuurbeheer- aan de toenmalige Landbouwuniversiteit Wageningen (nu Wageningen University & Research, WUR) werkte ik twee keer een half jaar als technisch medewerker natuurbeheer bij Staatsbosbeheer in Utrecht. Daar verrichte ik bodemkundig en hydrologisch onderzoek en gaf ik advies over het beheer van natuurterreinen. Een leuke job, alleen lag de bureaucratische, ambtelijke manier van werken mij niet. Daarna werkte ik een half jaar als docent geologie, bodemkunde en bemesting bij Van Hall Larenstein University of Applied Sciences in het Gelderse Velp. Lang genoeg om te weten dat ook het onderwijs niet mijn wereld was. Ik pas beter bij een onderneming als Antea Group, waar grote klussen wachten en de handen serieus uit de mouwen gestoken dienen te worden. Ik sta als adviseur mijn collega’s in het veld bij met raad en daad. Ik bemoei me niet zozeer met de aanleg van de velden, maar speel een belangrijke rol in de voorbereiding. Ik bereid de projecten voor, regel de vergunningen, houd me bezig met milieuproblemen, archeologische aspecten en vraagstukken op het gebied van grond, flora en fauna, gras en bemesting. Heel breed dus.”

 Heb je altijd interesse gehad in sport, groen en cultuurtechniek?
“Mijn vader had een eigen transportbedrijf. Dat is inmiddels overgenomen door mijn jongere broers. Ik heb van jongs af aan ‘iets’ met grond, water en natuur. Met sport had ik minder. In Schalkwijk waar ik opgegroeide (een kleine kern van de gemeente Houten) voetbalde ik als jongen bij de plaatselijke club. Veel meer was er destijds niet te doen voor de jeugd. Later ben ik gaan volleyballen. Nu werk ik met heel veel plezier in de sportbranche. Een sector waar ik in feite ingerold ben. Ik ben sinds 1 januari langzaam aan het afbouwen en werk nu nog vier dagen in de week. Per 12 november, als ik mijn 66e verjaardag vier, ga ik officieel met pensioen. Al ben ik niet meteen helemaal weg. Ik blijf daarna nog één dag in de week werkzaam als adviseur bij het bedrijf.”

“Over interesse in sport, groen en cultuurtechniek gesproken: ik kijk met genoegen terug op de begintijd van de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek. Samen met de toenmalige voorzitter Kees Haaksman (mededirecteur van Agterberg bv uit Groenekan) Jochem Knol (voormalig Grontmij, nu Sweco), Arjan Knottnerus (director business development bij Tarkett Sports) stond ik in 2002 aan de wieg van de BSNC. De branchevereniging groeide de afgelopen zestien jaar uit van een aannemersclub tot een landelijk erkend kennis- en innovatieplatform. De BSNC telt en spreekt een serieus woordje mee in de sportsector, bij de koepel NOC*NSF en de grote sportbonden. Dat geeft me als een van de initiatiefnemers en oprichters veel voldoening.”

Heb je genoeg tijd voor hobby’s? Hoe ontspan jij je?
“Ik houd van fietsen, tuinieren, klussen en vind het leuk om kapotte spullen te repareren. Verder neem ik graag deel aan pub quizzes en ben ik dol op denkpuzzels. Een andere passie van mij en mijn vrouw is bergwandelen, waaronder in de Franse Pyreneeën, de Julische Alpen in Slovenië en de Dolomieten. En verder geniet ik van mijn drie kinderen en zes kleinkinderen tussen vier en anderhalf jaar oud. “

Waar kunnen ze jou ‘s nachts voor wakker maken?
“Laat mij maar lekker liggen, hahaha. Al ga ik soms wel uit bed voor een spannende schaatswedstrijd tijdens een groot evenement als de Olympische Winterspelen. Dat geldt ook voor bijzondere en vrij zeldzame gebeurtenissen zoals een maansverduistering.”

Heb je een voorbeeld? Een persoon waar jij je aan spiegelt?
“Nee, ik heb geen idool, groot voorbeeld of inspirator. Als overtuigd voorstander van de Europese gedachte heb ik wel veel bewondering voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Verder dank ik de mensen die mij door de jaren heen leerden om zelf na te denken.”

Op welke gebieden kunnen er in de branche stappen gezet worden? Waar liggen de toekomstige uitdagingen?
“Helaas kijken veel opdrachtgevers eerder naar het financiële plaatje dan naar de kwaliteit. De marges zijn vandaag de dag zo klein. Dat werkt verlammend op de markt. Zo zonde! Daardoor is er te weinig ruimte voor ontwikkeling. Dan praat ik over essentiële zaken als duurzaamheid, innovatie en recycling.”

“Ik vind het geen goede zaak dat bij een openbare aanbesteding een lange lijst van inschrijvers meedingt naar de opdracht. Zoveel bedrijven die onnodig kosten maken voor al die  inschrijvingen. Uiteindelijk moeten die kosten toch ergens betaald worden. Dat is je reinste kapitaalvernietiging. Het is veel efficiënter en effectiever als opdrachtgevers samenwerking zoeken door met een beperkt aantal bedrijven een aanbesteding in te gaan. Dat komt het eindresultaat ten goede, zorgt voor meer kwaliteit en een betere service en samenwerking. En –heel belangrijk- voor meer plezier. Ik ben ervan overtuigd dat het, ook voor de opdrachtgever, uiteindelijk niet duurder uitpakt.”

Stel dat je keuze op een ander vak was gevallen. Welk beroep had je dan uit willen oefenen?
“Wellicht werkte ik dan net als mijn broers voor ons familiebedrijf: Kool Transport bv in Vianen. Ik heb echter nergens spijt van. Adviseur buitensportaccommodaties is en blijft een mooi, boeiend vak. Met veel afwisseling, waarbij ik zowel binnen als buiten actief ben en in contact kom met personen uit verschillende lagen van de (beroeps)bevolking: van bestuurders en ambtenaren tot kraanmachinisten en vertegenwoordigers van clubs en verenigingen. Daarom ben ik blij dat ik na het ingaan van mijn pensioen voor één dag in de week aan Antea Group verbonden blijf. In combinatie met al mijn hobby’s kom ik straks misschien wel tijd te kort.”

 

Meer nieuws

Plaats een reactie