“Ik zie mijzelf niet als directeur, meer als monteur die aan de grasmaaier bezig is“

Opgegroeid met een vader die werkte bij een groenvoorzieningsbedrijf én (als kind al) een bovenmatige interesse in techniek, was het niet vreemd dat Arjen Spek koos voor de opleiding autotechniek en daarna werkervaring opdeed bij Tuin en Park importeurs. Twintig jaar geleden besloot hij: “Ik ga voor mijzelf beginnen”. De eerste jaren ‘in z’n uppie’ en nu heeft zijn bedrijf Milati zeven mensen in dienst. Arjen heeft zijn bedrijf kortgeleden aangemeld als nieuw lid van de BSNC. Hij heeft er zin in om zijn netwerk en kennis uit te breiden. Ook wil hij een actieve bijdrage leveren aan de vereniging.

“De liefde voor het vak was er al vroeg”, zo licht Arjen zijn carrière toe. Daarbij zitten de rollen van pionier, relatiebouwer, adviseur en salesman hem als gegoten. Milati Grass Machines begon met de verkoop van gebruikte grasmaaimachines aan de voormalige Oostbloklanden. Nu verkoopt en verhuurt het bedrijf uit Papendrecht grasmaaiers voor betaald voetbal organisaties en amateurclubs, voor golfterreinen in de Benelux. Ook bestaat het aanbod uit robotmaaiers, robot belijningsmachines en ‘robot onkruidverwijderaars’, naast andere producten voor de sport, zoals doelen, netten, dug outs en verf. Grasmaaiers hebben ook onderhoud nodig: Milati levert eveneens slijpbanken aan klanten in de EU en het Midden-Oosten. “Het mooiste aan dit werk vind ik het om eigenlijk gewoon met mensen bezig te zijn. En dat gecombineerd met passie voor de producten.”, aldus Spek.

Het bedrijf is vernoemd naar gezinsleden van Arjen Spek: Miranda, Laura en Tim: Milati. Zij wonen in Sliedrecht, niet ver van het bedrijf dat in Papendrecht is gevestigd.

 

Milati gaat het land door

Arjen licht graag een van de mooie plannen voor dit jaar toe: de Sport Innovatiedagen 2024. Doel van deze dagen is om innovatieve producten te presenteren aan gemeentelijke ambtenaren, aannemers, maar ook voorzitters, penningmeesters en vrijwilligers van de amateurclubs. Deze producten variëren van graszaden tot kunstgrasreinigers. Ook is er op deze Sport Innovatiedagen 2024 ruimte om te spreken over het bereiken van duurzame doelen.

 

Hoorde goede geluiden over de BSNC

Op een beurs in Duitsland sprak Arjen BSNC-bestuurslid Rutger Schuijffel, die hem uitnodigde lid te worden van de BSNC. Na hier en daar eens geïnformeerd te hebben, raakte Arjen overtuigd: “die BSNC moet een goede club zijn, daar wil ik bij horen”. Dit paste ook goed bij de nieuwe stap die hij wilde nemen in zijn loopbaan.

Ingegeven door wat problemen met zijn gezondheid, wilde Arjen niet meer alleen het ‘hoofd’ en aanspreekpunt van Milati zijn. Die plek stond hij zonder moeite af aan collega’s: “Ik zie mijzelf niet als directeur, meer als monteur die aan de grasmaaier bezig is.“ Hij wilde de kracht van zijn mensen bij Milati meer inzetten, ook in de rol van vertegenwoordiger van het bedrijf, in relatiebeheer en marketing.

Dat maakt dat Arjen Spek meer ruimte kreeg in zijn hoofd om zijn netwerk te verbreden, kennis te verspreiden en te halen en om zich meer in te zetten voor de branche. “Ik had dit een jaar eerder moeten doen”, zo verklaart hij. “Ik houd van omgaan met mensen en wil mijn netwerk vergroten. Ook vind ik het leuk om nieuwe producten te zoeken, en met organisatie als BSNC meer naar de toekomst te kijken.”

 

Robotisering

“Ik denk dat robotisering bijvoorbeeld een onderwerp is dat belangrijker wordt.” Zo licht Arjen toe. “Dat gaat zeker met ups en downs, want ook de robot is niet perfect. We kunnen meer kenbaarheid geven aan alle voordelen én valkuilen die gepaard gaan met robotisering. Want ook van de mens die de robot aanstuurt, worden andere kennis en vaardigheden verwacht. En we hebben de mensen nog steeds nodig, ook om de robotmachine te onderhouden.” We kunnen over dit onderwerp veel informatie en praktijkervaringen uitwisselen. Daar wil Arjen Spek graag een bijdrage aan leveren.

 

Wat is je beeld van de BSNC?

“Eerlijk gezegd, ik ben nog nooit bij een bijeenkomst van de BSNC geweest. Ik heb mijzelf na de ontmoeting met Rutger verder ingelezen en hoorde alleen maar goede berichten. Een collega bijvoorbeeld, was erg te spreken over conGRAS in Nijmegen. En zo dacht ik: gewoon maar lid worden! Het verbaasde mij wel overigens toen ik de ledenlijst zag: slechts weinig machineleveranciers zijn lid van de vereniging.“

Arjen heeft er zin in om actief te worden binnen de BSNC, “Daar sta ik zeker open voor”. Hij heeft een voorliefde voor gras, wat niet vreemd is, gezien zijn bedrijf.

 

[Redactie:] Arjen Spek van Milati ontmoeten? Op de ALV op 12 april a.s. bij Barenbrug in Nijmegen is hij van de partij.

 

Op de foto vijf van de zeven Milati-medewerkers. Vlnr: Adco Bakker, Misja van der Stroom, Cedric Tuk, Maciej Ambrozy, Arjen Spek.

 

 

Meer nieuws