GrootGroener nieuwste lid van de BSNC: “Met elkaar weet je meer dan alleen”.

GrootGroener, een tuin- en landschapsarchitect uit Wierden (OV), is sinds dit najaar lid van de BSNC. In dit artikel vertelt directeur André Trip over zijn passie voor sportvelden, hoe hij tot de naam van zijn bedrijf kwam én waarom hij koos voor de BSNC: “Met vakidioten onder elkaar is er meer diepgang.”

Wat voor een bedrijf is GrootGroener?

Een bedrijf voor het ontwerp, de realisatie en het onderhoud van groenprojecten. De ruim vijftig medewerkers richten zich zowel op de openbare ruimte als op de sportvelden. Directeur André Trip vertelt enthousiast over de 115 sportvelden in Wierden en omgeving die GrootGroener in onderhoud heeft: “Sportvelden, daar zit emotie in, dat gáat ergens over. Wij leveren immers een bijdrage aan de sterspelers die op de zaterdag en de zondag op het veld schitteren.” 

Ontstaan van de naam GrootGroener

André Trip is opgegroeid op de boerderij. Vanaf zijn 17e jaar kwam hij zelf in het bedrijf aan het werk en was hij 28 jaar lang akkerbouwer. In die jaren studeerde hij verder in economie en recht en later volgde hij de MBO-opleiding Groenvoorziening. Naast het werk op de boerderij had André een baan bij de gemeente Almelo.

Uit die tijd stamt ook de naam van zijn eigen organisatie die hij op 43-jarige leeftijd begon: GrootGroener. “Op het MBO hadden we de richting ‘klein groen’ en de richting ‘groot groen’. Ik deed ‘klein groen’, maar voelde mij veel meer een ‘grootgroener’. Dat gevoel nam ik mee toen ik voor mijzelf begon. Want ik dacht: Wat een ander kan, dat kan ik ook, en zelfs beter. Met de boerderij ben ik toen gestopt en heb deze verkocht.”

Wat is je beeld van de BSNC?

“Ik zie dat er mensen en organisaties lid zijn die beleid maken over en visie hebben op de toekomst. Het gaat immers niet alleen over actualiteit van de dag, we moeten ons allen bezighouden met de thema’s van de toekomst, want daar willen we op voorbereid zijn!”, aldus Trip. Hij vervolgt: “Neem het onderwerp duurzaamheid. Er komt nogal wat op ons af. Men wil graag dingen van ons. Wij willen zelf dingen veranderen. Er is bijvoorbeeld de maatschappelijke druk om geen chemische bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken. Dat moeten we gaan oplossen met elkaar. Want: met elkaar weet je meer dan alleen.”

Wat kom je brengen naar de BSNC?

André en zijn bedrijf nemen hun expertise mee, zij weten immers veel over cultuur en akkerbouw, van vroeger tot heden. Cultuurtechnisch zijn ze goed onderlegd, neem het bodembeheer, de grasmatten. De focus van hun expertise is natuurgras.

Wil je nog wat kwijt aan de leden?

Vorige week organiseerde GrootGroener een natuurgrasdag waar zowel de opdrachtgevers, opdrachtnemers en vrijwilligers aanwezig waren. Om díe driehoek gaat het, aldus André: “We zien dat het aantal vrijwilligers bij de sportvelden afneemt, dat is geen goede ontwikkeling. Daarom moeten we ons inzetten om expertise binnen te halen, om de vrijwilligers goed te kunnen ondersteunen. Want uiteindelijk wil iedereen goede sportvelden, en moeten we het met elkaar doen en dat ook volhouden.”

Waar was André?

Op het moment van het telefonische interview reed André Trip op de grens tussen Nederland en Duitsland. Hij was op weg naar een van de sportvelden waar een renovatie bezig was. “Ik zit graag op vrijdag zelf nog eens op de trekker. Dat wordt niet wat vandaag”, aldus André, “We hebben gister 19 mm regen gehad en er ligt te veel water op het veld. Maar ik ga er toch maar even kijken. “

Meer nieuws