conGRAS 2023 plenair – Menselijk gedrag: herkenbaar, maar toch verrassend

Op 8 februari verzorgt Dirkje van der Ven de derde keynote tijdens conGRAS. Zij neemt ons in vogelvlucht mee in de wereld van gedrag en gedragsbeïnvloeding en vertelt hoe met name eigenaren en beheerders van sportvelden inzichten uit de gedragswetenschap kunnen inzetten om bijvoorbeeld gebruikers, zoals bestuurders van sportverenigingen en sporters, mee te krijgen in veranderingen door duurzamer beheer van sportvelden.

Iedereen vindt gedragsbeïnvloeding interessant

Typisch aan het onderwerp gedragsbeïnvloeding is dat vrijwel iedereen het interessant vindt. Door de jaren heen hebben we gemerkt waarom: wat je over de mens leert is ontzettend herkenbaar. Dirkje van der Ven laat ons aan de hand van alledaagse voorbeelden en gedachte-experimenten ervaren hoe fascinerend het is om de wereld te kunnen bekijken door de ogen van een gedragsexpert.

Waarom reageren mensen zoals ze reageren

Wanneer je begrijpt hoe menselijk gedrag werkt zie je namelijk ineens overal gedragspatronen, merk je hoe jij dagelijks zelf onbewust wordt beïnvloed én kun je ineens verklaren waarom mensen reageren zoals ze reageren. Zelfs als dit op het eerste gezicht onlogisch lijkt. Daarmee wil Dirkje vooral eigenaren en beheerders van sportvelden inzicht geven in hun eigen gedrag en de rol die ze kunnen spelen om begrip en draagvlak te creëren voor veranderingen in het beheer van sportvelden en -accommodaties en de gevolgen daarvan. Want door chemievrij beheer is er wat vaker onkruid zichtbaar op een sportveld en door duurzamer gebruik van water, wordt er minder gesproeid en ziet de grasmat en niet altijd groen uit in de zomer. Dat leidt regelmatig tot vragen en soms ook kritiek. Hoe ga je daar mee om?

Dirkje vertelt ons daarom alles over het menselijk brein, weerstand tegen verandering en het meekrijgen van mensen in een transitie. Op 8 februari daagt ze ons uit om onze eigen vraagstukken te bekijken als een gedragexpert.

Over Dirkje van der Ven

Dirkje van der Ven is spreker en adviseur op het gebied van gedragsbeïnvloeding. Met haar eigen bedrijf Wavy ondersteunt ze diverse opdrachtgevers over het toepassen van gedragsinzichten bij maatschappelijke thema’s zoals verkeersveiligheid, mobiliteit, duurzaamheid en welzijn. Daarnaast is Dirkje medeoprichter en hoofddocent bij de opleiding Gedragsland, een praktijk- en belevingsgerichte opleiding tot gedragsexpert.

Inschrijven voor conGRAS

Deelname voor BSNC-leden is gratis. Niet leden betalen € 225,00. Schrijf je nu in. Je hoeft je niet aan te melden voor een deelsessie. Op de dag zelf maak je de keuze aan welke deelsessies je wilt deelnemen.

Meer informatie over conGRAS vind je via deze link.

 

 

Meer nieuws