BSNC breidt uit met Werkorganisatie De Kompanjie

‘Werkorganisatie De Kompanjie’ voor de Groningse gemeenten Veendam (28.000 inwoners) en Pekela (9.000) is sinds kort lid van de BSNC. Domeinbeheerder Buitensport en Spelen Jan Smeenge stuurt zes medewerkers aan die ‘in het veld’ handen en voeten geven aan het beheer en onderhoud van de sportvelden in beide gemeenten. “Ze doen hun werk met passie en veel plezier. Een prima team!”

 Jan was eerder werkzaam voor de gemeente Veendam. Als Domeinbeheerder Buitensport en Spelen van De Kompanjie is hij nu actief voor twee gemeenten. “Dat is een echte uitdaging waarbij we rekening houden met drie begrotingen en de wensen van twee gemeenteraden. Het beheer van de gebouwen, kantines en de kleedkamers gebeurt door de verenigingen. En het groot en reguliere onderhoud van de velden doen we zelf met twee vaste krachten, twee seizoenmedewerkers en twee mensen van de WSW, de Wet Sociale Werkvoorziening. We besteden veel aandacht aan innovaties. Onder meer door de aanschaf van nieuwe machines. Daarnaast zijn we al enkele jaren bezig om in te spelen op het chemievrij beheer van sportvelden. We willen in 2021 niet voor verrassingen komen te staan. Al denk ik dat het lastig is om de velden helemaal zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen te onderhouden.”

Hazewindhondenbaan
De gemeenten Veendam en Pekela tellen samen 45 sportvelden, waaronder drie voetbal- én twee hockeyvelden bestaande uit kunstgras. Bij de hockeyclub gaat het om een waterveld en een zand-ingestrooide mat. Jan: “Daarnaast verzorgen we het onderhoud aan een atletiek- en een hazewindhondenbaan. Het renoveren van de sportvelden besteden we uit. Al gebeurt dit wel in eigen beheer. We voeren de regie, stellen het programma van eisen op en besteden het werk zelf aan. Ik zet de grote lijnen uit van het algemene sportbeleid en stuur onze medewerkers aan op afstand. Mijn rechterhand houdt mij op de hoogte van de dagelijkse gang van zaken in het veld. Het lijkt misschien veel werk voor zes man. Met een duidelijke planning en een gemotiveerd team dat zichzelf prima redt, is het echter in de praktijk goed te doen. Het is een heel dankbare en mooie opdracht om de velden zo goed mogelijk in conditie te houden. ”

Het bekende en roemruchte Sportpark De Langeleegte -waar de voormalige betaald-voetbalclub SC Veendam van 1954 tot en met 2013 in het gelijknamige stadion speelde- behoudt een ‘sportbestemming’. Jan: “De tribunes staan nog overeind, alleen die aan de kopse kanten zijn afgebroken. We zorgen sinds jaar en dag voor het onderhoud in en om het stadion. Een van de plannen is om deze bijzondere sportaccommodatie uit te breiden met een wielerbaan.“

BSNC
Jan bezoekt al jarenlang de bijeenkomsten van de BSNC. “Het was eigenlijk mijn intentie om al veel eerder lid te worden. Eerst met de gemeente Veendam en later De Kompanjie. Nu de BSNC gekozen heeft voor een andere en nieuwe opzet van het contributiestelsel voor gemeenten met minder inwoners, was de tijd rijp om de daad bij het woord te voegen. BSNC is een landelijk aansprekend kennis- en innovatieplatform. De meerwaarde van het lidmaatschap is duidelijk. Tijdens de bijeenkomsten steek je veel op en deel je kennis en ervaringen met collega’s en de vertegenwoordigers van de andere ledengroepen. Heel leerzaam en boeiend. Vooral omdat we allemaal streven naar zo goed mogelijk onderhouden en kwalitatief hoogstaande buitensportaccommodaties. Dat schept een band. Samen staan we sterker. De laatste jaren is de branchevereniging uitgegroeid tot een serieuze gesprekspartner van grote sportbonden als de KNVB en de sportkoepel NOC*NSF. Als we nog meer één front vormen, kunnen we een nog steviger vinger in de pap hebben bij het bepalen en vastleggen van het beleid over de buitensportsector.”

 

 

Meer nieuws

Plaats een reactie