BSNC breidt uit met Rubber Maalindustrie Limburg

Rumal (afkorting voor Rubber Maalindustrie Limburg) is een toonaangevende internationale producent van rubbergranulaat. Het bedrijf uit Nederweert heeft ruim twintig jaar ervaring met de recycling van oude banden. Rumal maakt onderdeel uit van de Kargro-groep. En sinds deze zomer ook van de BSNC. Salesmanager Wim Migchels ziet nu al de meerwaarde in van het lidmaatschap.

Rumal verwerkt op jaarbasis ruim 30.000 ton (vrachtwagen)banden tot rubbergranulaat en rubberpoeder. Deze worden benut als nieuwe grondstof in sportvelden, backing van automatten, sportvloeren, frictiemateriaal, rubbercompounds, rubbertegels, straatmeubilair, stalmatten, massieve wieltjes en  asfalt.

De Limburgse onderneming exporteert haar producten wereldwijd. En is als Vaco erkend verwerkingsbedrijf ISO 9001:2015 gecertificeerd. “Onze installatie in combinatie met Kargro stelt ons in staat grondstoffen te leveren aan onze trouwe klantenkring met de hoogste kwaliteit en betrouwbaarheid”, zegt Wim.

Circulaire economie
Wim geeft aan dat Rumal een brug wil slaan tussen economie en ecologie. “We zien kwaliteit, betrouwbaarheid en een competitieve prijs als commerciële speerpunten. We denken graag creatief mee met de klanten over innovatieve toepassingen. Onze ambitie is nieuwe markten te ontdekken. Daarom zijn we bereid te investeren in innovatieve technieken, productontwikkeling en permanente kwaliteitsbewaking. Tegelijkertijd leveren we met onze energiezuinige en efficiënte recyclingactiviteiten een bijdrage aan het milieu.”

In de visie en productiewijze van Rumal staat het begrip circulaire economie in een hoog vaandel. Dit systeem is bedoeld om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Wim: “Upcycling is onze core business. Daar geven we invulling aan door vermindering van materiaalgebruik, herwinning van grondstoffen en inzet van hernieuwbare materialen. Rumal is samen met Kargro al jaren bezig met het vernieuwen van loopvlakken en het herwinnen van waardevolle grondstoffen uit autobanden. We leveren met een aantal vernieuwende processen een belangrijke bijdrage aan de overgang naar een circulaire economie.”

Zembla
Rumal werkt vanuit Nederweert met een team van 35 medewerkers. “Als producent van zowel onderbouw- als instrooirubber dienen wij in Nederland te voldoen aan de normeringen van NOC*NSF. Hierop worden toegepaste materialen in sportconstructies bij de aanleg van kunstgrasvelden immers beoordeeld en geanalyseerd”, geeft Wim aan. “Vanaf begin 2000 maakten we de opkomst van kunstgras mee in Nederland. De veelbesproken uitzending van Zembla over de gezondheidsrisico’s van rubbergranulaat op kunstgrasvelden heeft een grote impact gehad op ons bedrijf. Een aantal voetbalclubs besloot om kunstgras in de ban te doen nog voordat het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uitkwam. Nadat uit verschillende onderzoeken van het RIVM bleek dat het niet gevaarlijk is om te sporten op kunstgrasvelden met rubberkorrels van gemalen banden, voorzien vele voetbalclubs hun velden weer van ons rubbergranulaat.”

BSNC
 “De branchevereniging is als landelijk kennis- en innovatieplatform voor Rumal een belangrijke organisatie. Vooral om goed op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van buitensportaccommodaties. De bijeenkomsten over de risico’s van rubbergranulaat waren de moeite waard en heel informatief”, benadrukt Wim. “We willen graag een steentje bijdragen en meepraten in de commissies en werkgroepen. De brede opzet van de BSNC met verschillende ledengroepen zorgt daarbij voor een meerwaarde. Een voorbeeld daarvan is het meedenken en meebeslissen over het ontstaan van nieuwe kunstgrasconstructies. Er moet wel sprake zijn van kruisbestuiving. Het is belangrijk dat de groepen onderling helder met elkaar communiceren en samen kennis en informatie uitwisselen. Daar worden we allemaal wijzer en beter van.”

Meer nieuws

Plaats een reactie

X