80-jarige Vos Capelle streeft naar duurzaamheid in de praktijk

Binnenkort -op 5 oktober- viert de 80-jarige Vos Capelle in het Brabantse Sprang-Capelle haar verjaardag met 350 genodigden uit hun relatienetwerk. Het familiebedrijf koos als hoofdthema: duurzaamheid. Yoeri van Alteren van Change Inc. komt spreken over dit thema en geeft ook een praktische vertaling van het thema naar de praktijk. Iets waar Vos Capelle en ook haar relaties volop mee bezig zijn. Daarnaast zijn er een aantal officiële handelingen, is de burgemeester van Waalwijk aanwezig en wordt hopelijk – de audit is volgende week – het certificaat Trede 3 op de CO2-prestatieladder uitgereikt aan de jarige.

Reeks: Waar is dat feestje?
Aflevering 4: 80-jarige Vos Capelle streeft naar duurzaamheid in de praktijk

Het 100% familiebedrijf vergeet haar eigen mensen niet: op 7 oktober is er voor alle werknemers, hun partners én kinderen een feestprogramma. “We gaan zeker niet alleen voor de grote winst”, aldus Bart van Kollenburg, commercieel directeur bij de firma. “Wij sturen onze organisatie niet alleen op cijfers, maar ook op gevoel, missie en visie waarbij we vast blijven houden aan onze kernwaarden. We staan voor de mensen die het allemaal doen. En dat zie je terug: gemiddeld is een werknemer zo’n 13 jaar bij het bedrijf aan het werk. We hebben dus relatief weinig verloop, maar zeker wel instroom van jonge, energieke mensen.”

Groei en stabiliteit

In de kern is Vos Capelle in acht decennia niet veel veranderd: de pijlers van het bedrijf zijn enerzijds de handel in openbaar groen en tuinbouw en anderzijds de afdeling tuinbouwtechniek.

Opa Johan Vos startte op 8 oktober 1943 als loonwerker: hij ging grasmaaien bij boeren. Met de opkomst van (glas)tuinbouw in de regio zag hij dat er meer geld te verdienen was in handel van pootaardappelen, granen en landbouwzaden. Hij richtte het bedrijf Vos Capelle op. Twintig jaar later kwamen zijn zoons Co en Wim in dienst. Wim richtte zich op de ene pijler: technische installaties in de tuinbouw en Co koos voor de handel bij boomkwekerijen, openbaar groen, de sierteelt en de tuinbouw. Later voegde zich de broers Kees en Joop bij het bedrijf die de werkplaats en de winkel oprichtten. Op dit moment komt zo’n 30% van de omzet uit de klantgroepen openbaar groen (sportvelden, betaald voetbalclubs, golfbanen, hoveniers en recreatie).

Deze structuur is in de basis hetzelfde gebleven. Maar natuurlijk is er veel veranderd en aangepast aan de tijd. Met acht medewerkers begin jaren zestig, heeft Vos Capelle nu 90 mensen in dienst. Het bedrijf is gegroeid, geprofessionaliseerd. Van een regionale speler (‘onder de rivieren’) is Vos Capelle nu aanwezig op de nationale en internationale markt.

Bio-bestrijding en gezond en veilig werken

De belangrijkste vernieuwingen stammen van de laatste tien, twintig jaar. Veel aandacht is er voor biologische bestrijding in de glastuinbouw en het openbaar groen, om daarmee minder afhankelijk te zijn van gewasbeschermingsmiddelen. Onderzoek naar innovatie en mogelijk nieuwe producten doet Vos Capelle samen met partners en op basis van praktijkonderzoek.

100 jaar

Na dit feestjaar is de eerstvolgende mijlpaal het 100-jarig bestaan. In de komende twintig jaar wordt voorrang gegeven aan belangrijke onderwerpen als technologie. Bijvoorbeeld robotisering in de openbaar groen-, sport- en golfsector en projecten voor golf- en sportvelden betreffende watermanagement met sensortechnieken voor vocht. Ook biologische bestrijding en het gebruik van duurzame meststoffen en biostimulanten is een speerpunt: Bart van Kollenburg: “We moeten echt naar minder afhankelijk zijn van de chemie.”

Over Bart van Kollenburg en de BSNC

Bart van Kollenburg is sinds 2006 in dienst en sinds 2022 commercieel directeur bij Vos Capelle. Hij is het enige niet familielid in dit 100% familiebedrijf.

De organisatie is al geruime tijd lid van de BSNC, zij wil graag een bijdrage leveren. Dat was bijvoorbeeld in de werkgroep studie en scholing van de BSNC en de taskforce Gewasbescherming. Vos Capelle zou graag zien dat er binnen het werk van de BSNC een goede focus komt naar de duurzaamheid van natuurgrasvelden.

Meer nieuws