Tijdens Masterclass kunstgras staat duurzaamheid centraal

Zeventien cursisten waren donderdag 24 november te gast bij de BSNC en Kiwa ISA Sport, voor de Masterclass kunstgras. Sommigen hadden op 4 november deelgenomen aan de basiscursus, maar de meesten zijn al meerdere jaren werkzaam en wilden hun kennis verder verdiepen. Natuurlijk werden er ook ervaringen uitgewisseld. Het merendeel van de deelnemers kwam van gemeenten, maar er waren ook deelnemers vanuit de aannemers, leveranciers en advieshoek en een cursist vanuit de KNLTB.

De masterclass startte met een sessie van Marcel Bouwmeester over de zorgplicht, de recente ontwikkelingen vanuit Europa over het verbod op toegevoegde microplastics op kunstgrassportvelden en de consequenties daarvan. Uit de reacties van de cursisten werd wel duidelijk dat men de uitdaging wel voelt om een juiste balans te vinden tussen duurzaamheid en een gezonde exploitatie. De gemeente Amsterdam presenteerde het project Duurzaam aanbesteden. ‘Ambitieus’ vonden veel cursisten, maar ze waren wel nieuwsgierig naar de resultaten en de mogelijkheden om dit in de toekomst ook in andere gemeenten toe te passen.

Programma’s en instrumenten

De eerste sessie van de middag stond in het teken van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en de programma’s en instrumenten die momenteel worden ontwikkeld. Gert-Jan Kieft van KIWA lichtte onder ander ‘Life Cycle Analyses’ (LCA) toe, een instrument dat momenteel wordt ontwikkeld om bijvoorbeeld de duurzaamheid van een kunstgrassysteem te kunnen beoordelen. Dit instrument moet de markt gaan helpen om meer objectieve uitspraken te kunnen doen over de duurzaamheid van een systeem.

Binnenkort: handleiding’ Renovatie en ombouw kunstgrassportvelden’

De dag werd afgesloten door Joris van der Cammen. Hij ging in op alle aspecten waarmee men te maken krijgt bij de renovatie van een kunstgrassportveld. Veel praktische tips gaf hij de cursisten mee, met een link naar de Handleiding ‘Renovatie en ombouw kunstgrassportvelden’ die de BSNC nu samenstelt. De publicatie wordt in januari 2023 verwacht.

Al met al vonden de cursisten en de sprekers het een geslaagde dag. De BSNC en Kiwa ISA Sport geven hier in 2023 een vervolg aan.

Meer nieuws