BSNC begroet nieuw lid gemeente Zutphen

Sinds kort is het team Beheer en Onderhoud van de gemeente Zutphen lid van de BSNC. Het team zet zich dagelijks in voor een veilige en schone leefomgeving voor de 47.000 inwoners van Zutphen en Warnsveld.

 Jaap Verhagen, opzichter groen, stuurt samen met twee voorlieden het team aan. “Wij houden onze stad graag mooi groen en leefbaar”, aldus Jaap. “We hebben een ontzettend breed werkgebied en een hoop inwoners die we graag tevredenstellen. Je neemt als gemeente beslissingen over het beheer en onderhoud van de leefomgeving en dan moet je dit ook goed uit kunnen leggen aan je inwoners. Voorbeeld hiervan is bermbeheer. Waar voorheen de focus lag op regelmatig netjes maaien en schoonhouden van onkruid en zwerfafval, ligt de focus nu juist op het stimuleren van diversiteit in begroeiing. Dat betekent dat we dus minder maaien en wilde planten en bloemen meer de kans geven om terrein te veroveren. Hierdoor krijgen de insecten ook weer een betere kans. Dit is een weloverwogen keuze van de gemeente maar hij heeft af en toe wel wat toelichting nodig voor bewoners. En juist die interactie met de inwoners maakt het werk zo leuk”.
Dag en nacht is het team met kennis en zorg bezig met het onderhoud en beheer van de openbare ruimtes in de gemeente. Bomen worden gesnoeid, gras wordt gemaaid en vuilnisbakken geleegd maar het team onderhoudt bijvoorbeeld ook de begraafplaatsen, waterwerken en sportvelden. Jaap vertelt: “Zelf ben ik momenteel veel bezig met sportvelden. We beheren 19 natuurlijke velden en 12 kunstgrasvelden. De focus ligt hierbij vooral op de Green Deal om zo de sportvelden zo goed mogelijk te onderhouden zonder het gebruik van pesticiden.”

Van je bloopers leren
Juist door dit soort ontwikkelingen heeft het team Beheer en Onderhoud zich aangemeld bij BSNC. “Ik had al een aantal bijeenkomsten van de branchevereniging bijgewoond en dat was heel goed bevallen. Maar omdat we geen lid waren, werden we niet altijd uitgenodigd en dat vonden we een gemiste kans. Het is geweldig als collega’s hun kennis en ervaring maar ook hun fouten durven te delen. We hebben allemaal veel ervaring en we maken ook allemaal wel eens een verkeerde beslissing. Juist van je bloopers kan je veel leren”, aldus Jaap. Door lid te worden van BSNC hoopt het team nog beter aan te kunnen haken op de nieuwste ontwikkelingen. “We horen graag van anderen hoe ze met de nieuwe ontwikkelingen omgaan en ik heb zelf ook 40 jaar aan ervaring te delen. Wij zijn een gemeente die met niet al te veel middelen toch het maximale willen halen uit onze taak. Door op het juiste moment de juiste keuzes te maken lukt ons dat goed en daar kan een ander weer lering uit trekken.”

 

 

Meer nieuws