Een nieuw praktijkonderzoek naar stikstofuitspoeling op grassportvelden is gestart in opdracht van de BSNC. Het onderzoek met de titel ‘Waar blijft de stikstof?’ is een vervolg op eerder onderzoek dat liet zien dat gemiddeld 30% van de toegediende stikstof op sportvelden niet werd teruggevonden in de grasmat of werd uitgespoeld in de bodem. Een verrassende uitkomst die vragen opriep over de effectiviteit van bemesting, milieubelasting en productclaims.
Waarom dit onderzoek?
Effectief stikstofbeheer is cruciaal voor de kwaliteit en duurzaamheid van sportgrasvelden. Tegelijk staat het gebruik van stikstofhoudende meststoffen onder druk door strengere milieuregels en maatschappelijke zorgen. Het is daarom belangrijker dan ooit om te begrijpen wat er met stikstof gebeurt ná toediening.
Doel en onderzoeksvragen
Het onderzoek – uitgevoerd door Lumbricus en geïnitieerd door de BSNC-werkgroep Hybride Sportvelden – richt zich op de ‘verdwenen’ stikstof. Waar komt deze terecht? Wordt deze tijdelijk vastgelegd in wortels of bodem? Of gaat het om langdurig verlies of opslag? De studie onderzoekt o.a. of stikstof opnieuw beschikbaar kan worden gemaakt via biostimulanten of beluchting, en in hoeverre modellen de stikstofdynamiek betrouwbaar kunnen voorspellen.
Samenwerking
In het project werken de BSNC, Culterra (producent van professionele meststoffen) en Mivena (producent specialistische meststoffen) samen. Een begeleidingsgroep denkt actief mee over de opzet en uitvoering. Deze begeleidingsgroep bestaat uit: vertegenwoordigers van de bedrijven Culterra en Mivena en vertegenwoordigers van de BSNC-werkgroep Hybride grassportvelden.
Meer weten?
In een later stadium worden de eerste resultaten gedeeld. Houd voor updates de BSNC-nieuwsbrief in de gaten!