In The Picture: Steven Wiersema

In de rubriek ‘In The Picture’ staat iemand uit de wereld van sport en cultuur-techniek centraal. De persoon in kwestie gaat aan de hand van tien vragen in op zijn of haar werk en leven. In deze aflevering: Steven Wiersema  (36), sales- en productmanager recreatiegrassen van DSV Zaden Nederland BV.

Hoe zou jij jezelf willen typeren?
Als een mensenmens met groene vingers. Ik ben dol op alles wat groeit en bloeit. Inderdaad, het verhaal van de bloemetjes, de bijtjes én de beesten. Ik ben in mijn werk gedreven en enthousiast. De continue ontwikkelingen op het gebied van gras en het contact met mensen is wat mij drijft. Wat is nou mooier dan jaar op jaar betere rassen aan te bieden! Ik houd me als sales- en productmanager vooral bezig met de verkoop en productontwikkeling. In die functie rijd ik het hele land door voor werkbezoeken aan klanten, dealers en sportaccommodaties. Mijn streven is opdrachtgevers op een goede en vooral eerlijke manier te adviseren. Soms is het bijvoorbeeld verstandiger om klanten door te verwijzen naar collega’s of bedrijven. Omdat die vanuit hun expertise nog beter in staat zijn deze mensen verder te helpen.”

Je klinkt als iemand die veel plezier heeft in zijn werk!
“Klopt. Als ik iets leuk vind om te doen, kan ik mezelf daar helemaal in verliezen. Zodat ik alles om me heen even vergeet. Dan is het goed om mij soms een beetje af te remmen. Mijn vrouw is daar een meester in. Ik heb twee kleine kinderen, dochter Saar van vier jaar en zoontje Tije van een. In de drukke maanden, van oktober tot midden juni, maak ik vaak meer dan veertig uur per week. Voorop staat dat ik mijn kinderen graag zie opgroeien. Daarom is de juiste balans vinden tussen werk en privé, een echte uitdaging. Gelukkig lukt dat heel aardig.”

Waarin onderscheidt jouw werkgever DSV Zaden Nederland zich van andere organisaties?
“Wij werken onder de vlag van het internationale zaadconcern Deutsche Saatveredelung AG. Een Duitse onderneming die actief is in veredeling, zaadproductie, advisering en vermarkting van landbouw-zaaizaden. Het bedrijf heeft meer dan zeshonderd werknemers en dochterbedrijven in onder meer Engeland, Frankrijk, Nederland, Denemarken, Polen en Oekraïne. De Nederlandse tak richt zich op de marktsegmenten voor voeder- en recreatiedoeleinden, bodemverbeteraars en groenbemesters, granen en koolzaad. DSV Zaden Nederland is ook vertegenwoordiger van verschillende maisrassen.”

“We zijn heel klantgericht. Al klinkt het wat clichématig, het is een sterk punt waarmee we ons onderscheiden en het verschil maken. Vanuit het Noord-Limburgse Ven-Zelderheide in de gemeente Gennep opereren en handelen we in Nederland als een kleinschalig, flexibel bedrijf. Ik ben de marketeer, we doen het zonder uitgebreide marketingafdeling. We beschikken over brede kennis op sportgebied en openbaar groen: tuinen, parken en groenstroken, speelplaatsen en water. Wij luisteren heel goed naar wat de klant wil en geven adviezen op maat. Binnen ons bedrijf zijn we altijd op zoek naar verbeteringen voor gebruiksdoeleinden als sport, golf en openbaar groen. Veredeling staat hierbij op nummer één. Het doel is samen met de eindgebruiker werken aan een beter resultaat. “

Je hebt een aardig cv opgebouwd. Hoe kijk je tot dusverre terug op je loopbaan?
“Voordat ik in 2013 bij DSV Zaden Nederland begon, was ik ruim zes jaar werkzaam als projectmedewerker bedrijfs-onroerend goed en herstructurering en daarna projectleider herstructurering bij FMT vastgoedbeheer in mijn woonplaats Deventer: een landelijk opererende organisatie gespecialiseerd in het (tijdelijk) beheer van leegstaand vastgoed en herstructureringsprojecten. Toen ik daar in 2007 begon, werkten er twaalf man en toen ik vertrok zestig. Heel interessant om de groei van zo’n onderneming  van dichtbij mee te maken. Hoewel vastgoedbeheer helemaal niet mijn ‘ding’ is, heb ik in Deventer een goede tijd gehad. Ik hield me bezig met relatiebeheer, had heel prettige collega’s en ontwikkelde me gaandeweg van manusje-van-alles tot projectleider. Toen bij DSV de vacature van salesmanager op mijn pad kwam, was ik direct enthousiast. Hoewel ik toen niet veel wist van gras en -zaden leek het me vanwege het groene aspect een baan die op mijn lijf geschreven was. Mijn enthousiasme en voorgevoel bleek juist te zijn. Ik had het al snel en nog steeds heel erg naar mijn zin bij DSV. Ik ben vooral veel ‘on the road’. Gemiddeld werk ik één dag in de week in Ven-Zelderheide. Vanuit Deventer een afstand van ongeveer honderd kilometer, zo’n anderhalf uur rijden. Tijdens hele drukke weken ben ik vaker in de week in onze Limburgse vestiging te vinden.”

“In mijn studentenjaren volgde ik een opleiding aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ik heb me daar bekwaamd in het schrijven van een salesplan, onderzoek en analyse, organisatie en sturing in een salesomgeving, inkoop en klantgerichtheid, telefonisch contact leggen, adviserend verkopen, schrijven van offerten, presenteren en onderhandelen. Op Hogeschool Van Hall Larenstein boog ik me over de studie International Livestock Management. Daar leerde ik alles over de ins en outs van de veehouderij-tak. En kreeg ik  keuzevakken als biologische veehouderij, vleesveehouderij en schapenhouderij. Duurzaamheid vormde een belangrijk thema. Van Hall Larenstein leidt met behulp van een uitgebreid studieprogramma experts op met een flinke portie beroepsvaardigheden.”

Heb je altijd interesse gehad in sport en cultuurtechniek?
“Sporten vind ik heerlijk. Heel goed om lekker met je lijf bezig te zijn en om je hoofd leeg te maken. Ik heb onder meer achttien jaar lang gehockeyd. Cultuurtechniek heeft alles te maken met groen en sectoren als landbouw en natuurbeheer. En groene vingers heb ik dus altijd gehad. Gekscherend zeg ik wel eens: mijn bloed is niet blauw maar groen. Vroeger als kleine dreumes was ik doodsbang voor het gras dat door de wind in beweging kwam. Nu ben ik gepassioneerd en gefascineerd door alles dat groeit en bloeit. Gras is ondergewaardeerd, maar altijd in ontwikkeling.“

Heb je genoeg tijd voor hobby’s? Welke zijn dat? Hoe ontspan jij je?
“Ik vind het heerlijk om minimaal een keer per week op de wielrenfiets te stappen voor een mooie rit. Jaarlijks rijd ik zo’n tweeduizend kilometer. Ik ben lid van de plaatselijke wielerclub WSV De Zwaluwen. Regelmatig neem ik deel aan toertochten én wedstrijden. Al heb ik dan niet de ambitie of de illusie om voor de zege te strijden of zo hoog mogelijk te eindigen. Ik fiets voor de lol en het plezier. Verder doe ik twee keer in de week aan crossfit: een trainingsmethode van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek in één trainingsvorm combineert. Gedurende een sessie doe je functionele bewegingen, vaak op een gevarieerde manier en in een hoog tempo. Ik heb het druk met mijn werk en gezin. Voor sporten maak ik graag tijd vrij. Ik voel me er fit bij en het geeft een voldaan gevoel.|”

Waar kunnen ze jou ‘s nachts voor wakker maken?
“Om mij te vertellen dat ik mag uitslapen! Tot een uur of acht, dan ben ik al heel blij. Met twee kleine kinderen in huis zijn we ‘s ochtends altijd vroeg uit de veren, rond kwart voor zes. Voor een hele mooie fietstocht of gewoon lekker sporten kom ik mijn bed ook graag uit. Als het niet te vaak gebeurt tenminste, hahaha.”

Heb je een voorbeeld? Een persoon waar jij je aan spiegelt?
“Ik ben ‘onderweg’ veel mensen tegengekomen waar ik ‘iets’ van oppikte. Mensen die mij inspireerden. In combinatie met mijn eigen inbreng kom je zo tot een aardige mix van inzichten die je kijk op het leven verrijken. Daar profiteer ik dagelijks van in mijn werk en privéleven. Mijn moeder leerde mij om af en toe assertief te zijn en voor mezelf op te komen. Dat geldt zeker voor werk-gerelateerde zaken. Stel er komt een functie vrij, een baan waar je interesse in hebt. Zorg er dan voor dat ze je niet overslaan, laat zien dat je er bent en laat je niet overschreeuwen door degene die net iets harder roept. Ook van mijn vader heb ik veel opgestoken, een heel eerlijke man. ‘Als je hard werkt, word je vroeg of laat beloond’, zei hij. Een mooie en prima wijsheid. Al gaat die vlieger helaas niet altijd op. Bijvoorbeeld als je honderd keer een klant bezoekt, die uiteindelijk toch niet toehapt en geen bestelling doet of order plaatst.”

Op welke gebieden kunnen er in de branche stappen gezet worden? Waar liggen de toekomstige uitdagingen?
“In de branche van sport en cultuurtechniek gaan de ontwikkelingen snel. In dat opzicht zijn er de afgelopen jaren veel stappen gezet. Zeker op innovatief gebied. Kijk naar de vooruitgang die geboekt is op het vlak van het veredelen van gras en de toegenomen mogelijkheden van machines waarmee we sportvelden onderhouden. Duurzaamheid is het modewoord waar men de mond van vol heeft. Iedereen is er mee bezig. Onze uitdaging ligt in het streven om elk jaar betere rassen op de markt te brengen.”

Stel dat je keuze op een ander vak was gevallen. Welk beroep had je dan uit willen oefenen?
Dan was ik graag als boer aan de slag gegaan. Samen met andere mensen, gemotiveerde collega’s met passie voor het werk dat ze mogen doen. Ik heb een tijd in vakantie-periodes en weekenden gewerkt bij een biologische melkschapen-boerderij. Mijn wens om aan het hoofd te staan van zo’n bedrijf, zat lang in mijn hoofd. Bijna was het zover, alleen de tijd ontbrak om het idee daadwerkelijk in de praktijk uit te voeren en vorm te geven. Jammer. Mij hoor je echter niet klagen. Integendeel. Mijn huidige job geeft me zoveel energie. Ik kan met recht zeggen dat ik een prachtbaan heb.”

Meer nieuws

Plaats een reactie